To ganger i uka kan beboerne på transittmottaket på Torshov spille fotball på Dælenenga. Det er mye fin teknikk å observere. Foto Kristijan Velkovski

Etter fire år på flukt får syriske Mohammed Ahmad endelig spille fotball igjen

To ganger i uka spiller Mohammed Ahmad fra Syria fotball på Dælenenga. Han er en av 1500 kvoteflyktninger Norge har forpliktet seg til å ta i mot overfor EU.

Det er veteranene i Skeid og Torshov transittmottak som har fått i stand tilbudet om fotballtrening i tiden mens flyktningene venter å bli bosatt i et asylmottak. Ahmad er blant dem som bor på Torshov transittmottak og venter på å bli sendt videre til et asylmottak i en kommune som ønsker å ta i mot ham.

Spilte for den lokale klubben i Syria

— Å få spille fotball er fantastisk for meg. Jeg spilte hver dag i Syria, helt fra jeg var liten gutt, og jeg spilte for den lokale klubben der jeg bodde. Nå har jeg ikke rørt en fotball på fire år. Du vet, krigen kom, og jeg, jeg, Muhammed Ahmad leter etter ordene. — Jeg har vært på en lang reise.

— Jeg har en slektning som spilte på landslaget i Syria, og jeg var med han på trening. Jeg ville satt enorm pris på om det fantes en klubb der jeg blir bosatt som ville ha meg med på laget. Jeg må bare få tilbake kondisen, sier Ahmad.

Eldres avdeling i Skeid tok ansvar

Da flyktningestrømmen traff Norge høsten 2015 var det mange mindreårige asylsøkere som ble sittende passive på transittmottakene. Redd Barna ønsket å aktivisere flyktningene på Torshov og spurte om hjelp fra lokalmiljøet.

— Vi ville gjerne hjelpe og tenkte at vi i Skeid har mye erfaring med ungdom og med å organisere treninger. Vi mente at dette kunne vi klare og kontaktet Torshov transittmottak. De sa ja, og vi satte i gang med å få i stand et opplegg, sier Eirik Lindahl.

Eirik Lindahl og Tore Bakker fra Eldres avdeling i Skeid har kjent hverandre fra skoledagene på Årvoll skole. Nå organiserer de fotballtrening for asylsøkere på Dælenenga. Foto: Kristijan Velkovski

Nå er det Eldres avdeling i Skeid som organiserer treningene på Dælenenga for asylsøkerne fra Torshov. Eirik Lindahl og Tore Bakker er blant dem som stiller opp, flytter kjeglene som markerer banen og deler spillerne inn i to lag.

Vil tilby også håndball og turgåing

Schwan Wahed i Norsk folkehjelp er aktivitetsleder på Torshov transittmottak. Han liker veldig godt samarbeidet med Skeid. Han trekker spesielt fram at opplegget viser hva som menes med det litt abstrakte begrepet "frivillig arbeid".

— Dette er den slags samarbeid vi ønsker med våre naboer. Det er et krevende opplegg, men det gir gevinst både i form av bedre fysisk form og gir beboerne våre mestrings- og selvfølelse. Dette er positivt både for beboere og naboer, sier Wahed.

Transittmottaket på Torshov forsøker å tilby ikke bare fotball, men også håndball, svømming og turgåing. De har også satt opp teaterstykker og avholdt konserter med beboerne.

Fikk penger til leggskinn og fotballsko

Lindahl og de andre som organiserer fikk beskjed fra transittmottaket om at guttene trengte leggskinn. Det hadde blitt en del blå merker og oppskrapede skinnlegger. Nå har organisatorene fått integreringsmidler fra fotballkretsen og har fått kjøpt inn fotballsko, keeperhansker og leggskinn.

Corner er mål, også på Dælenenga. Foto: Kristijan Velkovski

— Flesteparten av de som bor på Torshov transittmottak nå kommer fra Eritrea eller fra Syria. Det er menn i alderen 20 til 26 år, og vi ser at her er det mange som har spilt fotball tidligere. Forrige uke var det flere som kom på treningene, forteller Lindahl.

Powered by Labrador CMS