De nye skolegården til Lakkegata skole åpnet denne uka med musikk, prominente gjester og mange smil hos foreldre og barn.
Allerede i 2015 så foreldrene behovet for en ny skolegård. Den gamle skolegården var en av Oslos minste. Men rett ved skolen lå den 3000 kvadratmeter store asfaltplassen som nå er gjort om til skolegård.
— Vi gikk inn for å få den gjort om til en plass hvor skolebarna kunne få utfolde seg. Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) samlet inn over fire millioner kroner til prosjektet. Undervisningsbygg ville ha kontroll og overtok etter hvert prosjektet. Men vi fikk saken inn på dagsorden i bystyret, hvor politikerne gikk inn for å utvide skolegården. Det var viktig, mener Stian Schjelderup. Plassen er nå regulert som en åpen (aldri stengt) skolegård.
Schjelderup har brukt hundrevis av timer på prosjektet. Det hele startet som et innbyggerinitiativ, og nå er skolegården en realitet. Et perfekt eksempel på at lokaldemokratiet fungerer, påpeker Schjelderup.
Annonse
Ikke lov til ikke å smile
Midt på plassen står tidligere FAU-leder Liv Guneriussen, blid som ei sol, og deler ut store gratulasjonsklemmer til dem som kommer forbi.
— Vi samlet inn penger. Vi banket på hos daværende byråd Geir Lippestad, vi banket på hos Sparebankstiftelsen, og hos Tove Reistads stiftelse. Vi fikk også penger fra bydelen. Undervisningsbygg så at vi mente alvor og så verdien i at skoleungene på Lakkegata fikk mer plass. Det har tatt sine fire år, og i dag skal vi smile. Ja, det er nesten ikke lov til ikke å smile, mener Guneriussen.
For liten skolegård til at ungene kunne løpe
Lakkegata hadde en av Oslos aller minste skolegårder. Det var så liten plass at elevene måtte organiseres for at det ikke skulle bli kaos og for farlig å oppholde seg der. Med et stigende antall elever, ble det rett og slett for trangt på den asfalterte, gammeldagse plassen.
En annen som smilte fra øre til øre var rektor Espen Patsis-Torgersen
— Dette er en stor dag, ikke bare for elevene og skolen, men for hele området. Vi på skolen må gi FAU en stor takk og heller ikke glemme å takke Undervisningsbygg, rakk han å si før han hastet videre.
— Det gir en god følelse å se at politiet er her i dag og av helt andre grunner enn tidligere. Da hadde vi narkotikasalg på plassen her, og rusavhengige som holdt til i den lille parken rett utenfor skoleporten, sier Guneriussen.
Plassen som nå, etter iherdig arbeid, har blitt regulert som en åpen skoleplass var tidligere en stor asfaltert flate. I en spørreundersøkelse var det nettopp denne plassen elevene ved Lakkegata skole syntes det var mest skummelt å gå over.
Tolv år gamle Georg Wergeland sitter i elevrådet. Han er konferansier under åpningen og har med seg skateboardet sitt.
— Jeg skater en del, men ikke så mye som før. Jeg håper barn som ikke går på Lakkegata vil bruke skateanlegget. Nå er skolegården endelig ferdig, klart jeg er glad, sier Wergeland.
Kan være her etter skoletid
— Vi har ventet på dette. Tidligere, før skateparken ble bygget, hadde vi noen ganger gym her ute. Nå som alt er ferdig, kan vi henge her etter skoletid, sier Hulda Holte (12) som nettopp har begynt det siste året på Lakkegata. Holte sitter i elevrådet ved skolen.
Reyhan Kalayci (12) er opptatt med å samle dem som har oppgaver under den offisielle åpningen.
— Nå blir det bedre plass, det er kult. Skateparken er fin, vi har til og med fått et leskur med glasstak her ute, sier hun
Etter at Linnea Lundby Nielsen, elev ved Lakkegata, har skatet over den røde snora blir skolegården offisielt åpnet.
Et løft for alle som bor i området
Varaordfører Kamzy Gunaratnam er opptatt av at gode og varierte uteområder som den nye skolegården på Lakkegata skole vil redusere mobbingen.
— Gjennom undervisning og lek skal barna lære å mestre ulike fagfelt, trene på samarbeid, kritisk tenkning og å være kreative. Denne skolegården er et løft for alle som bor i området, taler varaordfører Gunaratnam.
Hun takker foreldrene som startet det hele, samt rektor og alle ansatte. Hun er glad for at barne er tatt med på råd. Elevrådet ønsket en skatepark, og skatepark ble det.
Underholdningen står Gatas Parlament og tidligere elev, Øystein Greni, for.