Når den tradisjonelle, norske julematen tilberedes, som ribbe i dette tilfellet, blir det fort mye fettrester til overs.

Etaten med uvanlig beskjed: – Mora di gjør det ikke

I håp om å lette arbeidsoppgavene etter julefeiringen, kommer vann- og avløpsetaten i hovedstaden med en innstendig oppfordring.

Publisert

«Mora di gjør det ikke – tømmer matfett i vasken eller do. Mødre vil jo gå foran som et godt eksempel – og de liker dessuten hverken tette rør eller rottebesøk. Tror vi, da», er den enkle oppsummeringen i en desemberkampanje fra vann- og avløpsetaten.

Videre er oppfordringen: «Ikke gjør det for Oslo». Etaten som rår over rørene i byen, vil nemlig «dumping» av fett fra julens fettrike tradisjonsfavoritter på matbordet til livs, enten det er ribbefett, smultfett eller pinnekjøttrester.

Vil at folks skal få for grønn pose

«Det er sikkert og visst at ribbefettet stivner og klumper seg etter det deilige julemåltidet. Du vil vel ikke at det skal sette seg fast i rørene dine? Ikke tøm matfett og rester i do eller vask, for da blir det tett», utdyper vann- og avløpsetaten på Oslo kommunes hjemmesider.

Deres oppfordring er å fjerne fettet fra stekepannen etter at det er avkjølt med tørkepapir og deretter kaste dette i grønn avfallspose.

Når det kommer til fett som ikke stiver, kan dette enten brukes om igjen eller helles over tørkepapir eller gammelt brød i grønn pose, slik at papiret eller brødet suger til seg fuktigheten – det vil også gjør oppvasken enklere med mindre rengjøring og ikke fullt så grisete oppvaskkum, påpeker vann- og avløpsetaten.

Større mengder kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Fett gjenvinnes til biogass som drivstoff til busser og andre kjøretøy.

 Kan bli rottegilde

Vann- og avløpsetaten minner om at avløpsnettet er laget for å håndtere menneskelig avfall og toalettpapir som løser seg raskt opp og lar seg frakte videre gjennom rørene – ikke for matlagingsfett som fester seg på rørveggene og kan føre til at systemet tetter seg.

Fakta om avløp:

  • Det er 2250 kilometer med kommunale avløpsledninger
  • Kloakk og spillvann (dusj, vask, vaskemaskin o.l.) ledes fra alle hus og over på det kommunale ledningsnettet via private stikkledninger
  • Huseier har ansvar for å reparere sine egne stikkledninger
  • Avløpsvann (kloakk og spillvann m.m.) ledes til renseanlegg hvor det renses for ulik forurensning før det slippes ut i Oslofjorden

Kilde: Bymiljøetaten

«Sammen med annet matavfall kan det også bli et gilde for rottene. Av erfaring vet vi at jula er den tiden det syndes mest med å kaste fett og matrester i avløpet. Der skal det ikke», understreker vann- og avløpsetaten.

Likevel må etaten rense for mer fett i avløp rundt juletider enn resten av året.

Samtidig syndes det også med annet enn fettrester fra julematen.

Advarer mot  «verstinger»

Våtservietter, bind, tamponger, sminkekluter, q-tips, lo fra tørkemaskinen, linser, linsebokser og kondomer er gjengangere det minnes om at heller ikke skal kastes i do – som ikke er en søppelbøtte, fastslår vann- og avløpsetaten.

Disse «verstingene» medfører stor belastning på pumpene som leder avløpsvann til renseanlegg.

«Selv om pumpene er laget for å tåle mye blir det for stor belastning når våtservietter, engangskluter, bind og lignende filtrer seg sammen og surrer seg fast i pumpene. I verste fall blir pumpene ødelagt og må repareres eller skiftes ut», avslutter etaten.



Powered by Labrador CMS