Nøtteknekkeren er mer enn en ballett, mener ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Operaen. Foto: Den norske ballett og opera
Nøtteknekkeren er mer enn en ballett, mener ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Operaen. Foto: Den norske ballett og opera

Nøtteknekkeren for fulle hus i Operaen

Aldri før har så mange sett Nøtteknekkeren i Operaen før jul. 1.200 skoleelver har vunnet gratisbilletter og får se den berømte balletten 12. desember.

Publisert Sist oppdatert

— Nøtteknekkeren er mer enn en ballett. Den er en tradisjon og en døråpner. Hver gang teppet går opp for Nøtteknekkeren, er det noen i salen som ser ballett for aller første gang. Da skal det skinne, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen i en pressemelding fra Operaen.

Balletten Nøtteknekkeren er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og musekongen» og danses ved juletider i store deler av verden.

Koreograf Kaloyan Boyadjiev og scenograf og kostymedesigner Jon Bausor skapte i 2016 en helt ny oppsetning, der juleeventyret om lille Clara er satt til Kristiania i 1905, i en tid der den unge nasjonen Norge prøver å finne sin plass i verden.

Fikk strålende anmeldelse

«Et eventyr du bare vil bli værende i», skrev Dagbladet etter premieren, og salgstallene viser at også publikum har trykket den nye Nøtteknekkeren til sitt bryst.

I 2016 ble Nøtteknekkeren "fornyet". Foto: Den norske ballett og opera.
I 2016 ble Nøtteknekkeren "fornyet". Foto: Den norske ballett og opera.

I år spilles det 21 forestillinger av juleballetten. De 20 ordinære forestillingene har vært utsolgt siden august, i tillegg får 1.200 elever fra østlandet oppleve forestillingen 12. desember gratis, etter en utlodning i regi av OBOS Billettfond.

Nøtteknekkeren er forestillingen der både unge og voksne dansere får skinne. I rollen som den unge Clara møter vi Hedda Sveipe Bahmanyar, Iben Østraat og Selma Smith Kvalvaag fra Ballettskolen. De to sistnevnte rolledebuterer i denne oppsetningen.

Rollen som den voksne Clara tolkes av Whitney Jensen, Leyna Magbutay, Maiko Nishino, Yolanda Correa og Eugenie Skinand. De danser med nøtteknekkerprinsene Philip Currell, Martin Dauchez, Erik Murzagaliyev, Yoel Carreño, Lucas Lima og Douwe Dekkers. Den mystiske dukkemakeren Drosselmeyer danses av Ole Willy Falkhaugen, Aarne Kristian Ruutu, Kári F. Bjørnsson og Kaloyan Boyadjiev.

Sesongpremiere på Hovedscenen lørdag 1. desember kl. 13