Lars Kristian Gylver
Kunstner Lars Kristian Gylver står bak kunstverket på Marienlyst skole. Men elever hjalp til med mønstrene på veggen bak kunstneren. Foto: Kristina Pederstad Notaker-Velde

Et nytt kunstverk pryder veggen på Marienlyst skole. Elevene har selv bidratt

Oslo by har fått et nytt kunstverk, på Marienlyst skole. – Dette er kunst midt i fleisen på elevene som lagde det med kunstneren, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Marienlyst skole

Marienlyst skole er oppført i 1954. Skolen er spesielt kjent for sin aula, og skoleanlegget står på Byantikvarens gule liste.

Formålet med vernet er å sikre bygningens eksteriør og hovedform som del av et funksjonalistisk bygningsmiljø på Marienlyst. Skolen har høy miljøverdi som del av Norges kanskje mest helhetlige funksjonalistiske bygningsmiljø.

Marienlyst skole er pusset opp med midler fra Oslo kommunes Kunstordning. Kunstverket har fått navnet Frekvenser og er laget av kunstner Lars Kristian Gylver.

Aulaveggen er tidligere utsmykket av elevarbeider fra vel 20 år tilbake, men disse er begynt å bli slitne. Når skolen nå skulle få kunst i forbindelse med byggingen av nytt skolebygg, ønsket skolen å bruke den buede aulaveggen.

Et krav var kunstprosjektet skulle involvere elevene.

Marienlyst skole tidligere
Slik så veggen på Marienlyst skole ut tidligere. Foto: Kulturetaten

Elevene laget mønstrene

– Ideen bak kunstverket er matematikk og musikk. Tegningene er laget ved hjelp av pendler som svinger. Kunstverket viser sammenhengen mellom estetikk på den ene siden og matematikk og musikalske harmonier på den andre, sier kunstner Lars Kristian Gylver.

Elevene fikk lage egne mønstre med pendeltegneren. Disse benyttet Gylver som inspirasjon for å finne mønstre til den store veggen på utsiden av auditoriet.

– Kunsten gir oss eierskap til byen

Også kulturbyråd Rina Mariann Hansen er opptatt av å nå folk med kunst i byen.

– Kunsten i Oslo binder oss sammen. Oksefontenen på Torshov, skulpturene i Vigelandsparken, elgen på Elgsletta, alt er del av en lang tradisjon, en del av identiteten vår. Det er tilforlatelig kunst, vi glemmer at det finnes så mange kunstverk der vi lever og at kunsten er en del av det vi har felles her i byen, sa kulturbyråd Rina Mariann Hansen ved åpningen.

Marienlyst skole Rina Mariann Hansen
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen åpnet utsmykkingen. Bak henne ser du den nye kunsten. Foto: Alv Hågård Gustavsen/Kulturetaten

– Dette er kunst midt i fleisen for elevene som lagde det sammen med kunstneren, skolens lærere og alle andre som bruker eller går forbi Marienlyst skole. I dag markerer vi at alle i Oslo by har fått et nytt kunstverk.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer