Iladalen hundepark er en av de få hundeparkene på St. Hanshaugen. Her lufter Frida Eggum Jakobsen sitt familiemedlem. Foto: Hans Bastian Borg

– Vi føler at hundene trenges ut av bybildet på St. Hanshaugen og sliter med å finne plass til dem

– Man kan ikke som hundeeier vinne mot en mor med to barn. En slik konflikt oppleves som skjev og urettferdig, og vi ønsker ikke komme i konfrontasjon med barn.

Publisert

Etter at VårtOslo skrev om konflikten mellom barneforeldre og hundeeiere i Geitmyra lekepark, også kalt hundeparken på St. Hanshaugen, har flere lesere meldt fra om at også hundeeierne må bli hørt.

Flere hundeeiere forteller at de er frustrerte over at tilbudet for hundeeierne i bydel St. Hanshaugen er for dårlig. Om hundene skal få løpe fritt, er det kun få steder dette er tillatt. Deriblant hundeparkene i Stensparken, Iladalen, Marienlyst på St. Hanshaugen.

Nå blir den siste sannsynligvis nedlagt.

Ingen konflikt

Esther Amb Pettersen bruker lekeparken jevnlig sammen med hunden hennes, Bror, en blanding av husky, golden retriever og labrador. «Resultatet av bak et tre», som hun sier.

Esther forteller at helt siden hun fikk hund i 2015, har barneparken vært fullstendig nedslitt og brukt av hundeeiere, i mangelen på et bedre sted å være.

– Det må være plass til oss alle i bydelen! Både to- og firbeinte, sier Esther Amb Pettersen. Foto: Privat

– Parken er kjempefin å gå til, og jeg har aldri vært å være i konflikt med noen som helst der. Tvert imot kommer det stadig vekk både foreldre og barn på besøk for å hilse på hundene.

– Blir diskriminert

Pettersen kjenner seg ikke igjen i at det skal være en konflikt mellom hundeeiere og barneforeldre.

– Den fortellingen er ikke representativ for den virkeligheten jeg kjenner. Det har i lang tid vært farlig for barn i denne barneparken, med spiker og brukne planker. Men rett ved siden av, er det en godt utstyrt barnehage. Vi føler at hundene trenges ut fra bybildet, og vi sliter med å finne plass til dem.

Geitmyrsveien lekepark ligger ved siden av St. Hanshaugen barnehage og blir nå brukt til både lekepark for barn og hundepark. Foto: Sara Greer Middelthon Moe

Hun er opptatt av at det bor ganske mange hunder i bykjernen. – Vi opplever å bli diskriminert. Det pågår et ordskifte i sosiale medier rettet mot hundeeierne som er ganske sårende for oss som er ansvarlige og som passer på at hundene ikke er til bry for medmennesker. Jeg kjenner meg ikke igjen, sier Amb Pettersen.

Hun peker på et vedtak fra 2017, fra bydelsutvalget, som sier at det er greit at hundeeierne bruker parken.

– Man kan ikke som hundeeier vinne mot en mor med to barn. En slik konflikt oppleves som skjev og urettferdig, og vi ønsker ikke komme i konfrontasjon med barn, sier Amb Pettersen.

– Skumle og usympatiske

Heller ikke Sara Øien Humlen mener det stemmer at hundeeierne er i konflikt med barneforeldre på St. Hanshaugen.

– Saken om Geitmyra lekepark i VårtOslo handler egentlig om to beboere som har lyst til å gå gjennom det inngjerdede området på vei til St Hanshaugen og barnehagen i stedet for å gå noen få metere rundt, mener hun.

Sara Øien Humlen er oppgitt over at hunderparken på St. Hanshaugen ser ut til å bli borte for hundeeierne. – Da vil vi som har hund miste nok et sted å slippe hundene løs for lek og sosialisering, sier hun. Foto: Privat

– Hundeeierne som har brukt det inngjerdede området fremstår som en gjeng skumle og usympatiske idioter, som tar med seg haugevis med søppel for å kaste der inne og for å slippe pitbullene løs på små barn.

Bruker selv parken

Øien Humlen lufter selv hundene i parken og treffer samtidig andre hyggelige hundeeiere.

– Lekeparken er gammel og ikke egnet for barn, slik den fremstår i dag. Lekeapparatene er knekt og direkte farlige. Det fins tre andre fine lekeplasser på St Hanshaugparken, inkludert i barnehagen ved siden av, påpeker hun.

Øien Humlen er frustrert over at området ser ut til å bli borte for hundeeierne. – Da vil vi som har hund miste nok et sted å slippe hundene løs for lek og sosialisering, sier hun.

Hundeparken på St. Hanshaugen blir snart borte. Foto: Esther Amb Pettersen

Ikke så mange alternativer

Shahab Sabet har en toller-hund og bruker hundeparken på St. Hanshaugen daglig. Han forteller at det er flest hundeeiere og mest travelt i parken mellom kl 17 og 18, når hundeeierne kommer hjem fra jobb og lufter hundene.

– De få som bor i nærheten av St. Hanshaugen-parken har ikke så mange alternativer for hunder som går fritt. Vi må enten til Stensparken eller til hundeparken i Iladalen, og den passer best for små hunder.

Også Sabet forteller at hundeparken på St. Hanshaugen over flere år har blitt etablert som et sted hvor hundeeiere møtes. Bakgrunnen for at inngangen til hundeparken er blitt blokkert av parkmøbler er for å erstatte portene, som er blitt fjernet flere ganger, forteller han.

– Pill råtten bil

En annen hundeeier som bruker hundeparken er Frode Syversen. Han har to hunder, en labrador og en dalmatiner og er i hundeparken i hvert fall en gang hver kveld.

Frode Syversen mener lekeparken er uegnet for barn. Foto: Privat

– Ingen barn anbefales å bruke fasilitetene som er i barneparken nå. Med en gang du kommer inn, står det en bil der som er pill råtten. Fra den stikker det ut løse spikre som er farlige for barn. Jeg vet om flere familier med barn som ikke vil gå inn der fordi det er så dårlig stilt, forteller han.

Syversen er frustrert over den manglende hundetilpasningen. – Alternativet for meg er Iladalen, men hundeparken her er liten. Tilbudet er for dårlig, sier han.

Kjære bymiljøetaten!

Esther Amb Pettersen har skrevet en appell til bymiljøetaten:

Kan dere vurdere å hjelpe Bror med et sted der han kan leke trygt med de andre firbeinte vennene sine i parken på St. Hanshaugen, spør Esther Amb Pettersen. Foto: Privat

Bror (min Husky Retriver-blanding) skriver til dere for å høre om dere kan vurdere å hjelpe han med et sted der han kan leke trygt med de andre firbeinte vennene sine i parken på St. Hanshaugen, uten å være til sjenanse eller å skremme parkbrukere som kan være engstelige for hunder. Spesielt i båndtvangsperioden har hundene et stort behov for et område vi kan løpe og herje litt.

Vi er så mange som har hund i dette området, og vi ønsker oss så inderlig et dedikert område til familiemedlemmene våre i parken vår  :-)

Vi er en gjeng med ansvarlige hundeeiere som ønsker å kunne bruke parken i harmoni med alle andre innbyggere. Jeg er også helt sikker på at de fleste av oss hadde stilt opp på dugnad for å få dette til!

Byen og parkene bør ha rom for at alle skal kunne trives, inkludert hundene våre.

Avslutningsvis; Vi vet at det på tidlig 1900-tallet var dyrehage nettopp i vår park, og vi tenker derfor at det burde være i områdets ånd å sørge for at også dyrene trives!

Vi gleder oss til gode nyheter om et dedikert hundeområde i parken vår! :-)

Powered by Labrador CMS