Raymond Johansen, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og Inga Marte Thorkildsen (SV) gjør det bra i april-målingen for hovedstaden. Den 13. september står årets stortingsvalget. Bildet tatt før koronapandemien.

De rødgrønne partiene har full kontroll på Oslo

Hadde det vært stortingsvalg i dag ville de rødgrønne fått et flertall av velgerne i Oslo. Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet er de store vinnerne på Norstats oslomåling for april.

Publisert

Med mindre enn fem måneder igjen til høstens stortingsvalg, slipes knivene blant hovedstadens politiske partier.

På en fersk meningsmåling utført av Norstat for NRK, som er offentliggjort i dag, går det fram at de rødgrønne ville fått elleve stortingsrepresentanter mot den borgerlige sidens åtte, om det var valg i dag.

AP, MDG og Frp fosser fram

Meningsmålingen for april viser at det den siste måneden spesielt er tre av hovedstadens partier som når fram med sitt budskap til folket: Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet.

Størst framgang har AP, med et oppsving på hele 2,1 prosentpoeng fra samme måling i mars. Hakk i hæl følger miljøforkjemperne i MDG, med en framgang på 1,9 prosentpoeng. På en tredjeplass kommer Frp med en framgang på 1,2 prosentpoeng.

Slik ser partibarometeret for april måned ut for hovedstaden

— Dette er veldig gledelige nyheter. Vi hadde jo en oppslutning på 15 prosent ved kommunevalget for to år siden. Vi vet derfor at vi har et potensial til å komme enda høyere på målingene, sier fylkesleder i MDG, Sigrid Heiberg, til VårtOslo.

Under dagens måling får partiet 8,8 prosent oppslutning blant velgerne. Hun håper og tror partiet vil styrke seg ytterligere når valgkampen kommer ordentlig i gang.

Sigrid Heiberg (MDG) jubler over den siste målingen og gleder seg til valgkampen.

— Det blir spennende å se hvilke saker som kommer til å prege valgkampen. Jeg håper og tror at klima og miljø vil bli et viktig spørsmål, sier hun.

SV tredje størst

Også opposisjonspartiet SV ser ut til å gjøre et brakvalg i hovedstaden. Selv om de ikke går noe frem i på april-målingen fra NRK og Norstat, er partiet tredje størst i hovedstaden, med en oppslutning på 11 prosent. Det betyr dermed at partiet ligger an til å gjøre sitt beste stortingsvalg på lang tid og dermed kan ligge an til å få inn tre representanter på oslobenken.

— Vi har en fantastisk flyt for tiden og ligger høyere enn 2017-valget, som for oss var et godt valg. Vi har også en historisk høy medlemsmasse, og jeg gleder meg til valgkamparbeidet de kommende månedene, sier leder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Slik ser dagens meningsmåling ut mot resultatet av stortingsvalget i 2017.

Eidsvoll har god tro på at partiet, for kun andre gang i historien, dermed kan sitte igjen med tre stortingsrepresentanter fra Oslo etter høstens valg.

Lokmotivet Høyre sliter

På den borgerlige siden har Høyre ved valg etter valg vært det store partiet i hovedstaden, men i den siste tiden har partiet hatt en fallende oppslutning. Fra målingen i mars til dagens måling mister partiet nesten tre prosentpoeng i oppslutning. Dermed er partiet bare så vidt større enn AP i hovedstaden.

Lille Kristelig Folkeparti har derimot mye mer å glede seg over i den ferske målingen. Partiet, som sjelden ligger over to prosent i hovedstaden, gjør denne måneden et byks og ender på 2,5.

Førstekandidat Espen Andreas Hasle og Kristelig Folkeparti i Oslo kan glede seg over en høy velgeroppslutning på meningsmålingen for april.

— Vi har ofte ligget under to-tallet, så dette er veldig gledelig. Jeg tror mye av framgangen skyldes at vi nå virkelig er i ferd med å få markert oss som et parti som står opp for de svakeste i samfunnet, sier førstekandidat for Oslo Krf ved høstens stortingsvalg, Espen Andreas Hasle.

Meningsmålingen er utført blant 600 respondenter i tidsrommet 18-20. april.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS