Tidligere statsminister Kåre Willoch var Høyres partileder fra 1970 til 1974, og stortingsrepresentant for Oslo fra 1958 til 1989.
Tidligere statsminister Kåre Willoch var Høyres partileder fra 1970 til 1974, og stortingsrepresentant for Oslo fra 1958 til 1989.

Tidligere statsminister Kåre Willoch er død

Kåre Willoch, tidligere statsminister og partileder i Høyre, døde mandag, 93 år gammel. Han representerte Oslo på Stortinget i over 30 år, og ble fylkesmann for hovedstaden da den politiske karrieren var over.

Publisert

Kåre Willoch sovnet stille inn i hjemmet sitt på Ullern, opplyser Høyre i en pressemelding.

— Det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste, sier partileder Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Erna Solberg: – Jeg kommer til å savne ham

Kåre Willoch var statsminister i Norge fra 1981 til 1986, og Høyres parlamentariske leder i elleve år før det. Han har også vært handelsminister.

Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kåre Willoch (H) var hovedmotstandere politisk gjennom hele 1980-tallet. Her fotografert ved 200-årsjubileum på Akershus festning i 2014.
Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kåre Willoch (H) var hovedmotstandere politisk gjennom hele 1980-tallet. Her fotografert ved 200-årsjubileum på Akershus festning i 2014.

Erna Solberg sier Willoch er en av etterkrigstidens aller største politikere. Willoch var Høyres partileder fra 1970 til 1974, og stortingsrepresentant for Oslo fra 1958 til 1989. Etter den politiske karrieren var han fylkesmann i Oslo og Akershus fram til 1998.

–- Han preget Høyre og han preget Norge helt fra 1960-tallet og til det siste. Han var en markant statsminister, som var ledende i moderniseringen av det norske samfunnet. Hans samfunnsengasjement var bredt og dypt, og varte livet ut. Vi har alle mye å takke Kåre Willoch for. Hans bortgang er et stort tap for det politiske Norge, sier Solberg.

Støre: – En markant og klok politiker

— Kåre hadde sylskarpe meninger og analyser, men formen var alltid elskverdig. Sterk i innhold, mild i form, var en leveregel han selv alltid fulgte. Jeg kommer til å savne ham, avslutter Solberg.

Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre sier han vil huske Willoch som en markant og klok politiker.

— Det er med sorg vi i dag har fått høre at Kåre Willoch er død. Kåre Willoch satte sitt preg på det politiske Norge gjennom flere tiår, som stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og fylkesmann, og i flere tiår etterpå som aktiv samfunnsdebattant, skriver Støre i en pressemelding.

— Mine tanker går i dag til Kåre Willochs familie, venner og partifeller i Høyre, sier Støre.

Hedres med statsbegravelse

Regjeringen har besluttet at Kåre Willochs begravelse skal bekostes av staten.

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen. Willochs etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

Powered by Labrador CMS