Oslo Pride Parade 2019. Paraden går fra Grønland til Pride Park i Spikersuppa i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Pride-paraden av stabelen i Oslo. Erna: – Unge begår selvmord fordi de er annerledes

I dag gikk Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold av stabelen i Oslo. 50.000 gikk i den største Oslo Pride paraden noensinne.

Publisert

Pride-uken, som ble sparket i gang forrige fredag, avsluttes lørdag med en parade gjennom Oslos gater.

I strålende sommervær ledet statsminister Erna Solberg (H) an i paraden, sammen med blant andre festivalsjef Fredrik Dreyer i Oslo Pride og ordfører Marianne Borgen (SV).

De bar blomsterkranser som var laget av elever fra en Edvard Munch videregående skole.

Oslos ordfører Marianne Borgen, festivalsjef Fredrik Dreyer og statsminister Erna Solberg var blant de som gikk i fronten av toget. Paraden går fra Grønland til Pride Park i Spikersuppa i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Fremdeles tar unge selvmord

– Dette er en festdag. Det er kjærlighet som feires, og det viser vårt åpne Norge, sier Solberg til NTB.

Statsministeren legger imidlertid til at det fortsatt er utfordringer på dette området.

– Den seksuelle oppvåkningen og identitetsforståelsen til barn og unge er kanskje det mest krevende. Dette vet vi når vi for eksempel ser unge som begår selvmord fordi de er annerledes, sier Solberg.

Oslo pride 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Ikke trygt ennå

I forkant av paraden har arrangører holdt kunstutstillinger og debatter om kjønn, likestilling og seksuell identitet.

– Dagen i dag blir en festdag. Vi skal markere rettighetskampen for skeive og feire rettighetene vi har fått. Hele byen samles i en kjempestor folkefest, sier festivalsjef Fredrik Dreyer til NTB.

– Vi vet at det fremdeles er holdninger i samfunnet som gjør at folk ikke har tryggheten som skal til for å leve de livene de lever, fortsetter han.

Oslo pride 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Startet på Grønland

Oslo Pride arrangeres av hundrevis av frivillige i FRI Oslo og Akershus. Paraden startet lørdag ettermiddag på Grønland i Oslo.

– I Oslo viser vi dag at Oslo vil være en raus og inkluderende by med plass til alle. Det er en stor festdag som markerer frihet og kjærlighet, men også at det er 50 år siden det første opprøret ved Stonewall, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen.

Borgen mener at det fortsatt er mye jobb gjenstår før alle får lov til å leve ut sin legning.

– Det er fortsatt mange som syns det er vanskelig, ikke minst blant minoritetene. Derfor er denne dagen så viktig, for å vise at det er stor enighet om at folk skal få leve ut sin kjærlighet, sier Borgen.

Byrådsleder Raymond Johansen (AP) viser sine kunster som duskedame. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

40.000 deltok i fjor

Torsdag denne uken besøkte kronprinsparet Pride Park i Oslo. Det var første gangen de besøkte arrangementet.

– Dette er en viktig anerkjennelse av Oslo Pride og menneskerettighetene og kan bidra til å sende et positivt signal til resten av samfunnet, sa leder Ingvild Endestad for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i forbindelse med besøket.

I fjor hadde paraden rundt 40.000 deltakere og 200.000 tilskuere i stekende solskinn.

Powered by Labrador CMS