Rundt 300 gatemagasinselgere selger årets Erlik Oslo julebok. Boka er trykt i et opplag på 45.000, og de første dagene gikk det ut 2000 av den om dagen.
– Hele poenget er at selger og kjøper skal møtes og snakke sammen. Mange selgere sier at salget av denne er grunnen til at de står opp om morgenen. Årboka selges til 200 kroner. Selgeren får 100. Nå har vi også begynt med Vipps. Hver selger har et selgernummer, slik at salget blir registrert på selgeren, forteller Lars Aarønæs, redaktør for Erlik Oslo gatemagasin.
Et minneverdig øyeblikk
Erlik-selgeren Kenneth har solgt over 100 bøker på en uke: – Årets julegave, sier jeg. Men jeg selger den ikke i Oslo, for her er det så mange andre selgere. Jeg reiser i stedet til Asker, sier Kenneth.
Tidligere besto juleboka av reportasjer. De to siste årene har Erlik-boka bestått av jeg-fortellinger, inspirert av den amerikanske forfatteren Studs Terkel.
Annonse
– I fjor ba vi folk fortelle om et vendepunkt i deres liv. I år har vi utfordret kjendiser og andre til å fortelle om et viktig øyeblikk for dem. Da har vi fått historier om minneverdig, fantastiske og vonde øyeblikk. I alt 37 små og store historier.
En av historiene er fortalt av en person som mister telefonen sin. Så blir han oppringt av en person som har funnet mobilen. Når de to skal møte hverandre, ser mobileieren til sitt sjokk at han som har rapportert om telefonen er en gatemagasinselger.
Mannen får sine egne fordommer slengt tilbake på seg. Hvordan kan en gatemagasinselger være så ærlig og i tillegg ressurssterk nok til å finne personen som har mistet mobilen? Det første han gjør er å gjemme seg bort, deretter løper han bort til en minibank og tar ut masse penger som han kjøpe blader for.
En annen historie er fortalt av varaordføreren, om Utøya og opplevelsene under massakren. Khamshajiny "Kamzy" Gunaratnam var en av de første som svømte vekk fra øya og overlevde.
– Boka problematiserer ikke ruspolitikken. Det skal være en bok for leseglede. Det er alltid sterke meninger om forsida. I år er det en brennende kongle foran. Det har slått an. Folk er gjennomgående positive til bokformen, forteller Aarønæs.
Mange kjøper boka i julegave og gir den bort i gave. Fortsatt er det noen dager igjen til juleaften...