I april fikk Norge smittevernsutstyr med fly nesten hver dag, Beskyttelsesdrakt med hette er blant utstyret det var behov for.

Kinesiske selskaper ga Oslo smittevernutstyr – ville ha motytelser

Flere kinesiske selskaper har donert smittevernutstyr til Oslo kommune og uttrykt ønske om å få møte sentrale politikere og få oppmerksomhet. Det fikk de ikke.

Publisert

Da teknologigiganten Huawei donerte smittevernutstyr til Oslo kommune, var det snakk om både møter med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen som det ikke ble noe av, ifølge Dagens Næringsliv.

Da det i stedet ble til møte på kontoret til kommunaldirektør Svein Lyngroth, fikk Huawei beskjed om at Oslo kommune ikke ønsket noe presse rundt møtet.

— Interessert i å bidra i dugnaden

Seniorforsker og leder for forskningsgruppen Sikkerhet og forsvar hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Karsten Friis har omtalt innsatsen fra Kina de siste månedene, der landet hjelper andre land rammet av koronavirus og posisjonerer seg i et nytt globalt marked, som «en form for påvirkningsoperasjon».

Erik Thomas Ganer, Huaweis kommunikasjonssjef i Norge, avviser at posisjonering var intensjonen bak å be om møter og å få tatt bilder.

— Vi var interessert i et møte for å høre om utstyret hadde gjort sin nytte, og om det var andre ting vi kunne bidra med i den nasjonale dugnaden, skriver Ganer i en epost til DN.

Kommunaldirektør Lyngroth sier det ikke er sendt noen pressemeldinger knyttet til donasjoner fra private givere fra Oslo kommune.

— Vi pleier ikke å ha presse til stede på møter hos kommunaldirektøren og så ikke noen grunn til å endre på det i dette tilfellet, sier kommunaldirektøren.

Powered by Labrador CMS