Trine Rose Falch (31) selger klær på gatemarkedet. Foto: Stian Maurveg

En dag i året strømmer beboerne på Vålerenga ut i gatene. Da er det fortaus- og bakgårdsmarked

Denne dagen setter beboerne i borettslagene på Vålerenga opp salgsboder på fortauene og i bakgårdene sine. Etter inspirasjon fra Paris tilbyr de møbler, klær og lopper.

Publisert

For seks år siden tok borettslaget i Orknøygata 8 på Vålerenga initiativet til et gatemarked med fokus på miljø og gjenbruk, etter inspirasjon fra en bydel i Paris. Siden den gang har markedet vært en kjempesuksess. I helgen som gikk deltok 54 borettslag. I strålende sommervær strømmet folk i alle aldre ut på gata.

Corinne Lyche Campos tok i sin tid initiativet til gatemarkedet på Vålerenga. Foto: Privat

– På Vålerenga var det i 2013 ikke noe loppemarked, og jeg så et mulig behov for lokalbefolkningen. I borettslaget mitt i Orknøygata har det vært tradisjon for vårdugnad før 17. mai, men problemet er at ting som kan brukes igjen gjerne har blitt kastet i container. Derfor la jeg opp til et arrangement der vi kunne forsøke å gi bort eller selg ting, før det eventuelt ble kastet, sier initiativtaker Corinne Lyche Campos.

Ønsker et nytt hjem for tingene sine

Ved inngangen til et portrom i Islands gate henger det fire ballonger. Det betyr at vi kan gå inn i bakgården å kikke. Her står Trine Rose Falch (31) og selger vintageklær, sko og smykker.

Ballonger utenfor inngangen betyr at bakgården er åpen. Foto: Stian Maurveg

– Det er fine ting jeg selger, og jeg ønsker et nytt hjem for tingene mine.

Trine har nettopp flyttet til Vålerenga og er med på bakgårdssalget for første gang.

– Jeg er veldig glad i gjenbruk og har stått på mye på bruktmarkedet på Vestkanttorvet på Frogner. Siden jeg er opptatt av miljø, synes jeg dette er et veldig fint tiltak for lokalsamfunnet.

Lenger ned i gaten står Anniken Nordlie (41) på fortauet utenfor boligen sin og selger klær og leker. Sønnen hennes Christopher (10) står ved siden av og steker vafler.

– Det er gøy å ha med barna på dette. De har mye de ikke bruker, og det er fint at de også kan gi det videre. Jeg synes andre bydeler burde kopiere oss, sier Nordlie.

– Her bodde bronsekeeperen fra OL i 1936

Hildegunn Kulmo (62) og Aril Ringerike (78) er med på gatesalget for første gang. De oppdaget arrangementet i fjor da de så at folk hadde boder utenfor hjemmene sine. I år bestemte de seg for å bli med og stilte seg opp utenfor boligen sin i Sveriges gate 1.

– Vi har bodd her siden 1988. Det var i dette huset «Tippen» Johansen, den legendariske bronsekeeperen fra OL i 1936 bodde. – Han fikk huset sitt av svigerfaren sin, forteller Ringerike, mens han nyter det fine været.

– Strikkebladene har det vært liten interesse for, det er tydeligvis ikke så mange som har det som hobby mer. Men det er uansett morsomt at det kommer folk forbi og kikker, sier Kulmo.

Hildegunn Kulmo (62) selger smykker, belter, bøker, hjemmestrikkede sjal, strikkeblader og andre småting Foto: Stian Maurveg

Hun selger smykker, belter, bøker, hjemmestrikkede sjal, strikkeblader og andre småting hun har samlet på opp gjennom årene.

– Det er gamle ting som jeg ikke bruker lenger bruker og ting som jeg har kjøpt ute på reise og som havner i en skuff når jeg kommer hjem.

Kommer fra Nittedal til markedet

Flere mennesker kommer bort for å kikke. To av dem er Kristin Østreng og Linnea Østreng Moe. De har reist helt fra Nittedal for å få med seg markedet.

– Jeg er herfra, men vi har flyttet ut av byen. Da er det hyggelig å komme tilbake hit for å være med på dette. Det er et fantastisk initiativ, og det er andre gang vi er her. Jeg vet om flere som ikke har tilhørighet til Vålerenga som kommer hit på grunn av markedet, sier Østreng.

Linnea Østreng Moe med sparkesykkel, Kristin Østreng ved siden av. Foto: Stian Maurveg

Hun holder frem en stor bærepose med alt de har kjøpt på markedet til nå.

Vi har kjøpt jakke og kjole, smykker og ringer, og penal og leker. Vi har også kjøpt et bilde av Vålerenga kirke og veldig mye kake, forteller Østreng.

Powered by Labrador CMS