Emilie Nilsen (29) er ung kven fra Nesseby i Øst-Finnmark og har bodd i Oslo siden 2013.

Oslo kan få enda et offisielt navn: Uslu

Norskfinner, eller kvener, er en av de fem nasjonale minoritetene i Norge. Nå ønsker ungdomsorganisasjonen Kvenungdommen et eget kvensk navn på hovedstaden. — Om Oslo får et offentlig kvensk stedsnavn, vil jeg føle meg enda mer hjemme her, sier Emelie Nilsen (29).

Publisert

På kvensk har Norge et eget navn, Norja. Ifølge NRK ønsker nå den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvenungdommen at hovedstaden også skal få et offisielt navn på språket.

Emilie Nilsen (29) er selv kven i Oslo, og forteller til NRK at et eget navn hadde betydd mye for henne.

— Det skulle bare mangle. Selv om det er langt hjemmefra, er Oslo hjembyen til mange av oss. Om Oslo får et offentlig kvensk stedsnavn, vil jeg føle meg enda mer hjemme her, forteller hun.

« Ifølge Nilsen er mange unge fra det kvenske kjerneområdet, Troms og Finnmark, nødt til å flytte hovedstaden for å studere og jobbe. Slik har Oslo blitt en naturlig og stor samlingsplass spesielt for unge kvener.» skriver NRK videre.

Språkrådet: — Ser lovende ut

Pål Kristian Eriksen jobber med minoritetsspråk for Språkrådet, og bekrefter for NRK at de har hatt en dialog med Kvenungdommen om navnesaken.

— Vi ønsker å være en god by for alle, sier kulturbyråd Omar Samy Gamal til NRK.

— Vi var først litt usikre på hvor vi står juridisk sett da de tok kontakt med oss. Men det ser lovende ut. Oslo har, det som vi vet, ikke hatt noen tradisjonelle kvenske navn. Det har i stedet vært det norske navnet som har blitt brukt på kvensk, forteller Eriksen til NRK.

««Oslo» hadde ifølge Språkrådet vært et alternativ. Stedsnavnstjenesten har allikevel tidligere også kommet med en annen uformell tilråding, «Ušlu».

Det vil nemlig ifølge Språkrådet være den korrekte måten i kvensk rettskriving for å gjengi den mest vanlige norske uttalen av Oslo. På kvensk uttales bokstaven «u» nemlig som «o», og «o» som «å».

Navnet kan derfor også bli Ušlu, eller rett og slett Uslu.» forklarer NRK.

Kulturbyrådet: — En god by for alle

Kulturbyråd Omar Samy Gamal sier til NRK at de nå arbeider med et offisielt samisk stedsnavn på Oslo, ettersom Oslo skal være en by for alle minoriteter.

— Byrådsplattformen som vi styrer etter sier at vi ønsker å få godkjent et samisk stedsnavn for Oslo. Det er jeg glad for, og det er det jeg jobber med å få plass nå, sier han.

— Norge har et urfolk og fem nasjonale minoriteter. I tillegg er hovedstaden hjem for et hundretall ulike minoritetsgrupper. Vi ønsker å være en god by for alle.

Powered by Labrador CMS