Styreleder i Ellipsen borettslag taler for mange når han sier at han har fått nok av ventingen på grønne arealer. Foto: Bjørnar Morønning
– Raymond, bygg parkdragene på Ensjø nå. Eller gå!
Beboerne på Ensjø har fått nok av løfter om en grønn boligby. I går demonstrerte de for at de grønne områdene de ble lovet i bilbyen på Ensjø, faktisk bygges ut.
I 2004 vedtok Oslo bystyre at Ensjø ikke lenger skulle være en bilby med mange bilforretninger og verksteder. Området skulle gjøres om til en boligby med grønne lunger, attraktive byrom og gode bokvaliteter, sto det å lese i kommunens glassmonter med informasjon på Ensjø.
– Raymond, bygg parkdragene nå, eller gå! står det skrevet med store hvite bokstaver på et grønt banner over trappegangen ved Ellipseplassen. Under banneret har et hundretalls beboere i området møtt opp for å markere sin misnøye med utviklingen av Ensjø.
Grønne områder fristet
Vinden er kjølig og grå skyer dekker himmelen, men både eldre og unge deltar. Folk småprater i klynger. Flere foreldre har møtt opp med barna sine. To høyttalere er satt opp med en mikrofon i midten.
Ove Bernt Berg griper mikrofonen. Han er styreleder i Ellipsen borettslag på Ensjø.
– Jeg takker alle for at dere kom til denne markeringen i dag. Utbyggerne lokket oss ut hit med grønne parkdrag. Grønne områder, trær og busker er avgjørende for boligtrivselen. Ikke minst for barnas frie utfoldelse og for oss voksnes tilgang til et område fritt for biltrafikk, sier han.
– Alt for mange biler
Berg har fått nok av alle forsinkelsene i byggingen av boligbyen og de grønne områdene de ble forespeilt. Reguleringsplanen for det sentrale Ensjø rundt T-banestasjonen, Ensjøveien og Gladengveien ble vedtatt alt i 2007.
På den tiden var det litt over 1000 innbyggere der. I dag er antallet vokst til nærmere seks tusen, men fremdeles er Ensjø en bilby. Nå krever Berg og de andre Ensjø-beboerne at kommunen kommer på banen.
– Vi kom hit for å gi vår støtte, sier en småbarnsfar. – Vi ble lovet veldig mye da vi først flyttet inn, men nesten ingenting har endret seg. Det er fortsatt mange biler her. Vi trenger et sted hvor vi kan ta barna ut og hvor de kan løpe fritt, sier han, mens han vokter småbarna sine, så de ikke skal løpe ut i trafikken.
En annen person som føler sterkt for saken er Emil Snorre Alnæs, lokalpolitiker for MDG og nestleder i byutviklingskomiteen i Gamle Oslo.
– Mange her er utålmodig, og det skjønner jeg godt. Jeg er mest her for å høre på hva folk har å si. Jeg håper at stålverkshallene ikke rives, men blir brukt til noe fornuftig, som et mathall eller til idrettsaktiviteter for barn.
Film av: André Løyning og Bjørnar Morønning
– Vil dere, så kan dere
– Vi trenger at kommunen og utbyggerne fullfører den vedtatte omforming av Ensjø fra bilby til boligby. Gi oss parkdragene nå. Vil dere, så kan dere, sier Berg til applaus fra de fremmøtte.
Mandag, 17. juni kl 18, arrangerer beboerne et møte på nabolagskafeen Safe as Milk, hvor bystyrets politikere er invitert til å oppklare hvilke planer de har her.
– Forstår utålmodigheten
Byrådssekretær for byutvikling, Rasmus Reinvang, svarer følgende på vegne av byrådet:
– Jeg forstår at folk på Ensjø er utålmodige, det er vi også. Ensjøplanen er fra 2007, og jeg må få minne om at det har skjedd masse på Ensjø siden det rødgrønne byrådet tok over i 2015.
Reinvang trekker flere forbedringer byrådet har sørget for på Ensjø: For det første turveien fra Ensjøveien og opp til Grenseveien. For det andre leke- og sitteplassene i området. For det tredje ny beplantning og belysning. Og for det fjerde at Hovinbekken er gjenåpnet, fra Teglverksdammen og ned til Ensjø Torg.
– Jeg var selv med på åpne det nye strekket av Hovinbekken langs Gladengveien i fjor, og det var stor stas. På Ensjø Torg anlegges i disse dager også et vannspeil som skal åpne til høsten. Kommunen er også i gang med å bygge og forprosjektere både østre og vestre parkdrag, og her jobber vi så raskt vi kan, sier han.
Grøntdragene inngår i planen
Ifølge Reinvang skjer utbyggingen av grøntdragene parallelt med boligbyggingen i området, noe som har inngått i planen for området hele tiden.
– Vi jobber med å få alle de grønne kvalitetene på plass så fort som mulig. Grunneiere bør også ta ansvar for å bidra. Vi skal ha en by med gode grøntområder for byens innbyggere, sier han.