Minst en av aktivitetene som foreslås av Vigeland-museets Unni Irmelin Kvam er allerede svært populær: Herm en skulptur i Vigelandsparken! Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigeland-museet

Vigelandsparken og Vigeland-museet: 10 tips fra museets ansatte som sikrer kunstopplevelsen i sommer

Ansatte ved Vigeland-museet deler 10 tips for hvordan du kan få mest mulig ut av besøket i Vigelandsparken og Vigeland-museet.

I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født, og det feires med et stort, nasjonalt jubileum. Vigelandjubileet feirer mannen bak Norges største turistattraksjon.

Gustav Vigelands kunst i Vigelandsparken ivaretas av Vigeland-museet, som ligger et drøyt steinkast unna den populære parken. Her foreslår museets ansatte ulike aktiviteter og opplevelser knyttet til museet og parken.

Monolittsalen i Vigeland-museet. Monolitten ble først støpt i gips som basis for Monolitten som ble hugget i granitt fra Monolittbruddet ved Halden. Arbeidet med å hugge Monolitten tok steinhuggerne 13 år. Foto: Ivar Kvaal / Vigeland-museet

5 tips for Vigeland-museet, Nobels gate 32

  • Besøk jubileumsutstillingen PARALLELLER. Gustav Vigeland og hans samtidige i sommer. Kunstnerskapet til Gustav Vigeland settes i sammenheng med andre berømte billedhuggere i verden, slik som Rodin og Bourdelle. Utstillingen har store innlån fra blant annet Museè Rodin, Museè d’Orsay og Museè de Louvre. (Tips fra Guri Skuggen, kurator, Vigeland-museet).
  • Opplev gipsoriginalene på nært hold i Vigeland-museet. I Fontene-salen kommer man for eksempel helt nært enkeltskulpturer. (Tips fra Jarle Strømodden, museumsleder, Vigeland-museet).
  • Med sin sakrale stemning er Vigeland-museet et perfekt sted for kontemplasjon. Særlig Monolittsalen passer fint til å meditere litt i. Sett deg på en av de store blå benkene i 5-10 minutter og nyt rommet, lyset, kunsten og roen. (Tips fra Elin-Therese Aarseth, kurator formidling, Vigeland-museet).
  • Museumsbesøk med barn? Let etter dyr og fabeldyr i museet. Hvor mange kan du finne?
    (Tips fra Unni Irmelin Kvam, kommunikasjonsansvarlig, Vigelandjubileet).
  • Se på fargene i Vigeland-museet. Den neo-klassiske arkitekturen i nordfløyen i kombinasjon med en senere og mer funksjonalistisk stil i sørfløyen, er verd turen alene. (Tips fra Ingebjørg Mogstad, skulpturkonservator NKF-N, Vigeland-museet).
Fra jubileumsutstillingen i Vigeland-museet som heter PARALLELLER. Gustav Vigeland og hans samtidige. Foto: Carsten Aniksdal / Vigeland-museet

5 tips for Vigelandsparken

  • Lukt på blomstene! Oppe ved de runde fontenene ved Bastionen er det alltid så flotte blomsterbed. 
    (Tips fra Jon Trygve Trøim Brandsnes, Drifts- og sikkerhetsansvarlig, Vigeland-museet).
  • Oppsøk kunsten i Vigelandsparken mens du spiser en soft-is.
    (Tips fra Jarle Strømodden, museumsleder, Vigeland-museet).
  • Fri til din kjære i den mest romantiske delen av Frognerparken, der rosene står tett i tett i, i den delen som kalles Rosariet. Pakk en liten piknikkurv og gå ned på kne!
    (Tips fra Ingebjørg Mogstad, skulpturkonservator NKF-N Vigeland-museet).
  • Herm en skulptur! Både barn og voksne poserer som skulpturene på broen. Den løpende mannen, kvinnen med det flagrende håret eller de to løpende guttene er populære skulpturer å herme. Post på Instagram og bruk emneknaggen #InspiredByVigeland.
    (Tips fra Unni Irmelin Kvam, kommunikasjonsansvarlig for Vigelandjubileet).
  • Hvis du virkelig vil bli kjent med Vigelandsparken, anbefales et museumsbesøk. Jubileumsutstillingen viser utviklingen i Gustav Vigelands kunst og hvordan hans stil og form utviklet seg til den monumentale stilen vi kjenner fra parken. (Tips fra Guri Skuggen, kurator, Vigelands-museet)
Rosariet ligger i Frognerparken. Et perfekt sted å fri på. Unni Irmelin Kvam / Vigeland-museet

Tar vare på Vigelands kunst

Vigeland-museet og Kulturetaten har ansvaret for å forvalte kunsten i Vigelandsparken og i Vigeland-museet.

Det er Bymiljøetaten som drifter Vigelandsparken. Blant annet har de ansvar for beplantning, grusing og toaletter.

En folksom mandag ettermiddag i Vigelandsanlegget, populært kalt Vigelandsparken, i Frognerparken. Vigelandsparken og Frognerparken er en favoritt både blant befolkningen og turister. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Gustav Vigeland i sitt studio på Hammersborg i 1917. Foto: Vigeland Museum / Vigeland-museet
Powered by Labrador CMS