Under seksjonen "Tilbyr hjelp" på Finn.no skorter det ikke på initiativ til gode gjerninger. Mens noen tilbyr dyre- eller barnepass i høytiden som nærmer seg med stormskritt, donerer andre bort klær, mat, LEGO og bøker.
Ikke minst stiller enkelte hjemmene sine til disposisjon på selve julaften.
På Grefsen inviterer Paul Viktor Wiker til julefeiring. Etter å ha jobbet med å arrangere Alternativ jul tidligere, er han bevisst verdien av å strekke ut en hånd til de som har behov for det. Det bakenforliggende er å bidra med julestemning.
Annonse
— Julaften er en dag for å samles og det er flere som ikke har noen å feire sammen med. Å invitere hjem til seg selv, blir nærere for mange enn et større arrangement, sier han.
Han forteller at det er en del som har tatt kontakt, noe som har resultert i at de foreløpig blir sju stykker på julekvelden. Det er fortsatt plass til et par til.
— Gjestene vil få noe godt i glasset når de kommer, før vi ser på Sølvguttene. Etter det blir det mingling og middag i sekstiden, som vil vare en stund utover kvelden. Jeg tror at de timene er de viktigste for folk.
Uvisst om det blir feiring
Sammen med kjæreste, mor og mormor, hadde Else Sundfør planer om å åpne hjemmet sitt på Kringsjå for fremmede. Også hun opplevde at innboksen ble fylt opp av henvendelser, de aller fleste av den mer useriøse sorten.
— De som har tatt kontakt, er interesserte i å bli tilsendt penger. Mange snakker verken norsk eller engelsk og feirer ikke jul, men ønsker å få gaver. Dermed forsvinner aspektet ved å spise julemiddag sammen.
Det viste seg heller ikke å være så enkelt å etablere dialog.
— Det er mange som ikke forteller om seg selv, og når vi etterlyser det, ender de opp med ikke å svare. Det kan være at de er sjenerte eller ikke har lyst til å fortelle om livssituasjonen deres.
Hun spekulerer i om årsaken kan være et ønske om ikke å be om hjelp eller at annonsen ikke har nådd frem til riktig målgruppe.
— Det er nok et flertall som trenger hjelp, men som ikke tør å uttrykke at de gjør det. I tillegg kan det være at ikke de riktige personene har kommet over annonsen, for eksempel den eldre generasjon med tanke på den teknologiske delen.
Nå er det usikkert hvorvidt det blir feiring med andre enn familien, på bakgrunn av det ovenstående.
— Vi hadde tenkt å gi en skikkelig hyggelig julekveld til de som trengte det. Jeg tenker at det er veldig mange som feirer jul alene og at det er skikkelig trist.
— Det er en vinn-vinn-situasjon
For May-Katharina Nilssonpå Holmenkollen handler jula om å forenes, ta vare på hverandre og senke skuldrene. Hun trekker på egne erfaringer når hun beskriver hvorfor det er så viktig.
— Jeg har også vært alene i jula etter samlivsbrudd. Jeg kunne vært hos venner, men det ville forsterket ensomhetsfølelsen. Når man ser på TV, ser man folk som sitter rundt julebordet og at alle hygger seg. Hjertet mitt blør for de ensomme. Det er tabubelagt å uttrykke ensomhet.
I tillegg til de 13 familiemedlemmene som skal feire jul sammen, får de også besøk av en mann på 63 år. Mannen har bodd i Norge i seks-sju år, men har ikke opparbeidet seg et nettverk. Det syntes Nilsson var vondt å forholde seg til.
— Han har allerede vært på besøk hos oss. Da han ble invitert, var det bare jeg og sønnene mine på 14 og 16 år som var hjemme. Jeg ble nesten litt rørt av hvor rause og omsorgsfulle de var. Det er viktig å lære dem omsorg, sympati og respekt. Vi alle snakket sammen, og det var så hyggelig.
Annonsen til Nilsson ble publisert på både Facebook og Finn. Det var bare på sistnevnte plattform at hun fikk napp. Til tross for flere henvendelser som bar preg av å være bedrageri, ser hun nå frem til at julefreden kan senke seg.
— Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med ham. Da vi kjørte han hjem etter besøket, ble vi invitert inn til middag. Han er en så varm og flott person. Vi får mye igjen for det.