Norske samers riksforbund og Natur og ungdom har okkupert lobbyen til Olje- og energidepartementet i Akersgata siden i går morges.

Samisk organisasjon okkuperte Olje- og energidepartementet i natt

Ella Marie Hætta Isaksen og ungdomsorganisasjonen til Norske Samers Riksforbund har siden i går morges okkupert inngangspartiet til Olje- og energidepartementet i Akersgata.

Aksjonistene markerer at det er 500 dager siden staten ble dømt i Høyesterett i saken om vindturbinene på Fosen. De krever at vindturbinene rives ned.

Den 11. oktober 2021 konkluderte Høyesterett med at vindkraftutbyggingen i to anlegg på Fosen i Trøndelag strider med urfolks rettigheter.

Aksjonistene markerer at det er 500 dager siden vindkraftanlegget ble dømt ulovlig av Høyesterett.

Men de 150 vindturbinene ved Norges største vindkraftanlegg snurrer fremdeles.

Slitne etter statlige overgrep

– Vindturbinene på Fosen skal rives, og landet skal tilbakeføres til Fosen-samene. De har kjempet kampen mot vindindustrien og staten i rundt 10 år. Vi er her i solidaritet med dem som ikke har så mye mer å gå på, og som er slitne etter alle statlige overgrep, sier Ella Marie Hætta Isaksen til NRK.

Artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen er en av dem som demonstrerer inne hos Olje- og energidepartementet.

Statsråd Terje Aasland snakket med de rundt 20 aksjonistene.

– De som skal jobbe med saken, og danne et grunnlag for at vi skal gjøre et nytt vedtak, vi må ha den kunnskapen som jeg har prøvd å fortelle dere. Vi må vite hvordan dette har påvirket reindriften. Det er andre ting som også påvirker reindrifta, det vet dere utmerket godt, sa han, ifølge NRK.

500 dager, sier håndplakaten til aksjonistene.

Støttes av Natur og Ungdom

Demonstrasjonen har pågått siden torsdag morgen, klokken 08:30. Da var de 16 aktivister i resepsjonen. Natur og Ungdom sluttet seg etter hvert til demonstrantene i departementet. Personalet bruker en annen inngang for å komme seg på jobben i dag.

Aksjonistene fra ungdomsorganisasjonen til Norske samers riksforbund og Natur og Ungdom krever at staten følger opp dommen i Høyesterett.

Politiet har foreløpig ikke foretatt seg noe med aksjonistene.

Powered by Labrador CMS