Nye Tøyenbadet skal bygges på samme sted som det gamle ligger i dag. Synstolkning: Bildet viser tegning av nye Tøyenbadet sett ovenfra med fire bassenger innendørs og fire bassenger utendørs. Illustrasjon: Asplan Viak/ Oslo kommune

Handikapforbundet gir det nye Tøyenbadet delvis tommel opp

Norges Handikapforbund har gått gjennom planene for Tøyenbadet nøye, og er fornøyd. Med noen forbehold. Tilgjengelighet inne og ute er god nok, men det er forbedringspotensiale, sier forbundet.

Publisert

— Vi vet av erfaring at for mange med funksjonsnedsettelser ligger problematikken i detaljene, så vi skal prøve å følge dette tett, skriver tilgjengelighetsrådgiver Elin Vang Kristiansen ved Norges Handikapforbunds oslokontor i en pressemelding.

Forbundet har vært i møte med representanter for byggherre for Tøyenbadet, Oslo kommune, og fått en av flere gjennomganger av prosjektet.

— Mye positivt

I oppsummeringen går Kristiansen gjennom hvilke fasiliteter som er gjort tilgjengelige for brukere med funksjonsnedsettelse. Her er noen av punktene hun framhever som positive:

  • Fem til sju HC-parkeringsplasser foran bygget. Det er ellers ikke lagt opp til bilparkering ved badet.
  • Det skal være mulig å bli kjørt til inngangen og sluppet av.
  • Det er fire innendørsbasseng. I familiebassenget blir det rampe, og til Helse- og terapibassenget, varmtvannsbassenget, vil det bli både rampe og stolheis. For 50-metersbassenget og stupebassenget blir det en mobil løfteheis for å komme uti.
  • Ute blir det stupebasseng, svømmebasseng, og et lite basseng som kan brukes på vinterstid. Det blir ikke heis til stupebassengene.
  • Alle fellesgarderobene har HC-toalett og dusjer som skal kunne brukes også fra rullestol.
  • Det er en egen avdeling med en utvidet HC-utforming, og to av badene vil ha takheis og stellebenk i stor størrelse.

— Dette er noe vi vet mangler andre steder. Det er enkel atkomst ut til Helse og Terapibassenget fra denne avdelingen, og dette bassenget blir helt avskjermet fra resten av anlegget, skriver Kristiansen i en kommentar til siste punkt.

Ikke heis til stupebassenget

Handicapforbundet hadde håpet på en heis til stupetårnet. Årsaken til at det ikke er mulig, er vannsøl og høy fuktighet i området.

— Dette synes vi er synd, og håper dette er noe som kan komme senere. Vi tror det er vanskelig å forstå at for mange ligger hinderet i å komme seg opp trappen, ikke det å stupe ned fra et stupebrett, skriver Kristiansen i pressemeldingen.

— Bra mengde HC-toaletter

NHF er ellers veldig fornøyd med planene for mengden HC-toaletter både for ansatte og besøkende.

De er også glad for at det er lagt opp til god plass til parkering og lading av rullestoler i fellesområder. Fellesområder og kafeer er selvfølgelig tilgjengelige for alle, slår de fast.

NHF poengterer at det vil bli begrenset tilgjengelighet for noen av skliene, men at stien tilbake opp bakken til skliene utendørs, vil være uten trinn.

Nye treningsmuligheter for paraidretten

Handicapforbundet er fornøyd med at flerbrukshallen som skal bygges i tilknytning til badet, er tilrettelagt slik at paraidretten vil få enda et sted å trene og spille kamper.

— Nå gleder vi oss veldig til at det om to år kommer et flott, nytt bad på Tøyen. Det vil bli en berikelse for hele Oslo Øst og sikkert ganske mange flere, skriver NHF.

NHF oppfordrer alle til å følge byggeprosessen på webkamera.

Powered by Labrador CMS