I flere tiår stod Ole Kopreitan på sin faste plass på Karl Johan. Der solgte han pins og snakket om Nei til Atomvåpen nesten daglig frem til sin død i 2011.
Mange har slått av en prat, handlet jakkemerker og diskutert smått og stort med Ole Kopreitan. Noen kjente han som Ole Kopp, andre som buttonsmannen. I krysset Karl Johans gate/Nedre Slottsgate stod han, uansett vær og vind, og spredde budskapet til organisasjonen Nei til Atomvåpen i flere tiår. Han var også leder av Nei til Atomvåpen i 30 år, fra 1981 og fram til sin død i 2011.
– Hvor mange tusener, for ikke å si hundretusener, av mennesker som har blitt minnet på fredsbudskapet om en fremtid uten atomvåpen som følge av Kopreitans innsats, kan vi bare spekulere i, sier ordfører Marianne Borgen.
– Vi må aldri gi opp
I morgen mottar ICAN, den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen, Nobels fredspris. I den anledning ønsker Oslo SV å videreføre arven fra Ole Kopreitan og få på plass et blått historisk skilt i hans minne.
Annonse
– En viktig ting Kopreitan lærte oss var utholdenhet. Vi må aldri gi opp! Og han hadde jo på sett og vis rett. Tidligere i år ble 122 land enige om et FN-forbud mot atomvåpen. Dette er et viktig skritt videre i kampen for total avskaffelse. Jeg håper Norge og resten av verden også snart følger etter, sier Borgen.
Atomvåpensaken er en av ordførerens hjertesaker. Da det rødgrønne byrådet overtok i 2015 tok Borgen initiativ til å melde Oslo inn i nettverket Mayors for Peace. Nettverket består av over 7000 ordførere verden over, inkludert ordførerene i Hiroshima og Nagasaki, som arbeider for en atomvåpenfri verden.
SV vil levere forslag om å sette opp skilt til ære for Kopreitan til Selskabet for Oslo Byes Vel. Det er disse som har ansvaret for de blå skiltene i rundt om i Oslo.
De ser for seg denne teksten på skiltet:
OLE KOPREITAN
1937-2011
Daglig leder i Nei til atomvåpen 1981-2011. Holdt liv i kampen mot atomvåpen til sin død gjennom salg av plakater og jakkemerker fra trallen sin i dette krysset.