Ole Kopreitan stod i Karl Johan og spredde Nei til Atomvåpens budskap i flere tiår. Foto: Tore Alvheim
Ole Kopreitan stod i Karl Johan og spredde Nei til Atomvåpens budskap i flere tiår. Foto: Tore Alvheim

Oslo SV vil hedre Ole "buttonsmannen" Kopreitan med blått historisk skilt i Karl Johan

Publisert

I flere tiår stod Ole Kopreitan på sin faste plass på Karl Johan. Der solgte han pins og snakket om Nei til Atomvåpen nesten daglig frem til sin død i 2011.

Mange har slått av en prat, handlet jakkemerker og diskutert smått og stort med Ole Kopreitan. Noen kjente han som Ole Kopp, andre som buttonsmannen. I krysset Karl Johans gate/Nedre Slottsgate stod han, uansett vær og vind, og spredde budskapet til organisasjonen Nei til Atomvåpen i flere tiår. Han var også leder av Nei til Atomvåpen i 30 år, fra 1981 og fram til sin død i 2011.

– Hvor mange tusener, for ikke å si hundretusener, av mennesker som har blitt minnet på fredsbudskapet om en fremtid uten atomvåpen som følge av Kopreitans innsats, kan vi bare spekulere i, sier ordfører Marianne Borgen.

Et slikt skilt ønsker Oslo SV til ære for Ole Kopreitan. Foto: Helge Høifødt
Et slikt skilt ønsker Oslo SV til ære for Ole Kopreitan. Foto: Helge Høifødt

– Vi må aldri gi opp

I morgen mottar ICAN, den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen, Nobels fredspris. I den anledning ønsker Oslo SV å videreføre arven fra Ole Kopreitan og få på plass et blått historisk skilt i hans minne.

– En viktig ting Kopreitan lærte oss var utholdenhet. Vi må aldri gi opp! Og han hadde jo på sett og vis rett. Tidligere i år ble 122 land enige om et FN-forbud mot atomvåpen. Dette er et viktig skritt videre i kampen for total avskaffelse. Jeg håper Norge og resten av verden også snart følger etter, sier Borgen.

Ordfører Marianne Borgen i krysset der Ole Kopreitan stod. Foto: Oslo SV
Ordfører Marianne Borgen i krysset der Ole Kopreitan stod. Foto: Oslo SV

Atomvåpensaken er en av ordførerens hjertesaker. Da det rødgrønne byrådet overtok i 2015 tok Borgen initiativ til å melde Oslo inn i nettverket Mayors for Peace. Nettverket består av over 7000 ordførere verden over, inkludert ordførerene i Hiroshima og Nagasaki, som arbeider for en atomvåpenfri verden.

SV vil levere forslag om å sette opp skilt til ære for Kopreitan til Selskabet for Oslo Byes Vel. Det er disse som har ansvaret for de blå skiltene i rundt om i Oslo.

De ser for seg denne teksten på skiltet:

OLE KOPREITAN

1937-2011

Daglig leder i Nei til atomvåpen 1981-2011. Holdt liv i kampen mot atomvåpen til sin død gjennom salg av plakater og jakkemerker fra trallen sin i dette krysset.

Powered by Labrador CMS