Fyring med ved er både CO2-nøytralt og hyggelig. Foto: Pxhere
Røyksugere kan redusere utslippene av svevestøv fra Oslos 90 900 vedovner
De omtrent 90 900 vedovnene i Oslo slipper skadelig svevestøv ut i naturen og inn i stua. En mekanisk røyksuger i skorsteinen kan redusere utslippene med 80 prosent.
Fyring med ved er både hyggelig og CO2-nøytralt. Men det slippes ut svevestøv både inne og ute i forbindelse med fyring, og dette kan være svært skadelig.
Ifølge en undersøkelse utført av danske PHX Innovation og godkjent av Dansk Teknologisk Institut, kan en mekanisk røyksuger redusere røykutslippet i stua med 80 prosent, samtidig som utslippet i naturen reduseres med 20 prosent.
Vigdis Riseng jobber på Varmefag Kakkel & Peis, og er glad for å se resultatet av undersøkelsen.
– Hver gang døren på en vedovn åpnes, slippes en liten mengde røyk ut i rommet. Vi har alltid visst at røyksugeren har en effekt, fordi det dannes et vakuum i forbrenningskammeret som reduserer utslippet. Nå har vi konkrete tall som viser hvor stor effekt røyksugere har, sier Riseng.
Lysere røyk og tilstrekkelig trekk
Riseng forteller at røyksugeren også skal gjøre opptenningen enklere.
Selv med en splitter ny vedovn kan man oppleve at det ikke er tilstrekkelig med trekk. Dette skyldes tilstanden til den opprinnelige skorsteinen. Ifølge Riseng, viser undersøkelsen en tydelig effekt i både gamle og nye ovner.
Det mekaniske trekket minsker også utslippet av mørk røyk og svevestøv fra skorsteinen og ut i naturen.
– Dårlig forbrenning vil gi en del luktplager utendørs. Røyksugeren forbedrer forbrenningen, fordi den sikrer rett trekk. Dette er med på å redusere luftplagene og omdanner mørk røyk til fin, tynn og hvit røyk, sier Riseng.
Vigdis Risengs fem trinn til god opptenning:
- Gjør ildstedet klart: Rens ildstedet og tøm askeskuffen. Sørg for at luftventilen står åpen.
- Bruk riktig brenselsved: Bruk kun tørt tre - maksimalt 18 prosent fuktighet, som helst har tørket i minst ét år. Det beste tre er bøk, ask, eik, alm og rogn. Bruk aldri trykkimpregnert tre!
- Gjør klar til å tenne opp: Legg to-tre stykker ved nederst, og legg små stykker opptenningsbrensel oppå på kryss og tvers. Øverst legger du tennbriketter.
- Tenn opp: Sett ild til tennbrikettene, som raskt tenner de små trestykkene og de større stykker tre. Hvis luftventilene ikke tilfører nok luft, så bør døra til vedovnen stå litt åpen, inntil ilden har fått fatt. Har du en røyksuger, så får ilden fatt etter få minutter.
- Når ilden har fått fatt: Du kan nå justere trekkventilene i vedovnen etter produsentens anvisninger og på den måte styre temperaturen. Overfyll aldri ovnen. Det er bedre å legge på ved oftere. Lukk ikke luftventilene før ilden har gått helt ut.