Snart får Oslo sin første filmkommisjonær. Foto: Jafar / Flickr
Snart får Oslo sin første filmkommisjonær. Foto: Jafar / Flickr

Kommunen vil trekke flere store filmproduksjoner til Oslo. Nå er de på jakt etter byens første filmkommisjonær

– "Snømannen" var som en pilot for oss, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen. Hun håper den nye filmkommisjonæren kan lokke flere internasjonale produksjoner til Oslo.

Publisert

Denne uka utlyste Oslo kommune ut den nyopprettede stillingen som filmkommisjonær. Målet med stillingen er å trekke flere internasjonale filmproduksjoner til Oslo.

I tillegg til å markedsføre hovedstaden som innspillingsarena, skal filmkommisjonæren bistå norske og internasjonale filmproduksjoner som ønsker å spille inn i Oslo-regionen og hjelpe til med praktisk tilrettelegging og koordinering mellom filmprodusenter, kommunale etater og andre offentlige og private virksomheter, ifølge stillingsannonsen.

Overlatt til seg selv

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen. Foto: Sturlason
Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen. Foto: Sturlason

– Det vi ønsker er at man skal ha ett sted å gå til når man trenger denne typen koordinering for Oslo-regionen. Slik har det ikke vært tidligere. Da har man vært overlatt til seg selv med å finne fram til ulike kommunale etater, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansentil film- og TV-magasinet Rushprint.

Hun har klokkertro på Oslo-regionen som innspillingsområde, og trekker blant annet fram at store deler av den norske filmbransjen, med kunnskap og infrastruktur, holder til her. I tillegg har filmselskapene lett tilgang til både urbane områder, fjell og fjord i og rundt byen.

Krever mye av kommisjonæren

Kommunen har en rekke krav til personen som skal få stillingen.

– Som kommisjonær bør man ha kunnskaper om og helst erfaring fra produksjon. Man trenger bransjekontakter og evner til å manøvrere seg i det kommunale systemet, men også internasjonalt. Det bør være noen som er dedikert og virkelig har lyst til å jobbe med dette, sier Hansen.

Hun forteller også at den som ansettes i stor grad skal være med på å utvikle hva Oslos filmkommisjon skal være på sikt.

– Det kreves mye av personen som skal besitte denne stillingen, sier hun.

Lærte mye av "Snømannen"

I 2016 fant innspillingen av storfilmen "Snømannen" sted i Oslo. Den gangen var kommunen på tilbudssiden. Foruten å legge 1,5 millioner på bordet, ble også Oslo rådhus stengt for opptak i deler av perioden.

– "Snømannen" var som en pilot for oss. På den produksjonen hadde vi en person som var ansvarlig for koordinasjonen internt i kommunen, og som vanligvis jobbet med noe annet. Men det var helt avgjørende, sier Hansen.

Stillingen som filmkommisjonær er i første omgang en prosjektstilling på to år, men det er mulig den blir permanent på sikt. Søknadsfristen er 14. januar.

Powered by Labrador CMS