På torsdag gikk startskuddet for Film fra Sør-festivalen. Fram til 19. november viser festivalen kinofilmer utenom det vanlige.
– Vi får ofte henvendelser etter festivalen om når filmene kommer på kino, men de gjør de som regel ikke. Muligheten er nå, sier Heidi Palm Sandberg.
Film fra Sør-festivalen
Oslos største filmfestival
Ble arrangert for første gang i 1991
Viser 82 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika
Varer fra 9. til 19. november
Arrangeres av stiftelsen Film fra Sør
Hun er daglig leder i stiftelsen Film fra Sør, og har allerede føttene godt plantet i årets utgave av festivalen. I løpet av 11 hektiske dager vises 82 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Kun syv av filmene kommer på kino. Sandberg mener derfor, ikke helt uventet, at publikum bør kjenne sin besøkelsestid og trekke inn i kinomørket mens de fortsatt har sjansen.
– Dette er ikke bare en festival for førpremierer. Det er unike filmopplevelser, sier hun.
Håper på 25 000 besøkende
Annonse
Første arrangement gikk av stabelen på torsdag, og Sandberg er godt fornøyd med helga. Rundt 7000 mennesker har så langt løst billett og de håper på å komme over 25 000 før festivalens siste dag, 19. november.
Hun forteller at arrangørene drar rundt på flere festivaler gjennom året for å hente inn filmer til programmet. Før denne runden har de blant annet vært i Berlin, Cannes og Venezia og plukket med seg alt fra barnefilmer til krigsdokumentarer.
Tar filmopplevelsen ut av kinosalen
Et av høydepunktene så langt har ifølge Sandberg vært kulinarisk kino på Vippa. Der samlet rundt 400 matentusiaster seg i havneskuret for å se en dokumentar om den japanske nudelsuppa ramen. De som ønsket det, kunne også handle seg sin egen ramen og slurpe den i seg under filmen.
– Det er veldig gøy når vi kan ta filmene ut av kinosalen. Det blir visninger folk husker, sier Sandberg.
I tillegg har festivalens dedikerte barneprogram, Barnas Sørfilm, gått for fulle saler. Her har Film fra Sør vist barnefilmer fra blant annet Kina, Japan og Mongolia.
– Jeg synes det er fint å kunne tilby både foreldre og barn å se noe litt annerledes, forteller Sandberg.
Syrere, palestinere og argentinske prostituerte
Den daglige lederen understreker at festivalen knapt har kommet i gang, og mener det fortsatt er mye å glede seg til. Selv er hun svært begeistret over at den argentinske filmskaperen Anahí Berneri dukker opp til helga. Tre av hennes filmer har funnet veien til festivalprogrammet.
Da Sandberg ble bedt om å plukke ut de tre filmene folk virkelig bør få med seg, ble listen seende slik ut:
Alanis, regissert av tidligere nevnte Anahí Berneri. Filmen skildrer prostitusjonsmiljøet i Buenos Aires og vant pris for beste regi og hovedrolle under filmfestivalen San Sebastian.
Last men in Aleppo er en dokumentar som følger de tre syrerne Khalid, Subhi og Mahmoud, som er frivillige hjelpearbeidere for organisasjonen De hvite hjelmene.
Wajib betyr "plikt" på arabisk. Filmen er et familiedrama om hva det vil si å være palestiner i dagens Israel.