Kunstverkene på tilsammen 160 kvadratmeter gir glimt av både kornet og siloens historie. Verkene er laget av Hedda Moi og elever ved Elvebakken videregående skole. Foto: Christian Boger
Nye, gigantiske gatekunstverk pryder kornsiloen på Vippetangen
Oslos havnepromenade har fått ny gatekunst på Vippetangen. 160 kvadratmeter av veggene på den gamle kornsiloen er blitt til flere gigantiske kunstverk.
Siden 1934 har kornsiloen ytterst på Vippetangen vært et landemerke for reisende som har kommet til Oslo sjøveien. I dag har siloen utspilt sin rolle som kornlager, og byggets framtid er uviss. Likevel ligger siloen der som en bauta langs byens havnefront, og er en integret del av Olsos nye havnepromenade.
Navnet Vippetangen kommer forøvrig fra at det før i tiden lå et vippefyr i sjøen utenfor der dagens kaianlegg og kornsilo ligger.
Elever fra Elvebakken har svingt seg med tegnepennen
Under det årlige arrangementet "Havnelangs" søndag fikk bygget en ny fasade. Da kunne det avdukes i alt syv kunstverk på byggets fasade inn mot byen. De syv kunstverkene er et samarbeid mellom kulturetaten i Oslo kommune, kunstneren Ebba Moi og elever fra linja for kunst, arkitektur og design ved Elvebakken videregående skole.
— I utarbeidelsen av verket har vi brukt en rekke digtale verktøy, og et utall antall tegnemetoder. Dette har vært et interessant og ikke minst lærerikt prosjekt å få være med på, forteller kunstnerspire og elev ved Elvebakken, Storm Christensen, til VårtOslo.
Annonse
Han står sammen med klassekameratene Ea Thompson, Aksel Løvstad, Klea Clarence og Anastasia Mukhina bak store deler av kunstverket.
Hvert bilde forteller en bit kulturhistorie
Det 160 kvadratmeter store kunstverket er delt opp i syv ulike malerier. Hvert bilde forteller en historie om hva som har foregått bak siloveggene. Her fortelles historien om hvor kornet i siloen kom fra og hvordan kornet både ble transportert, lagret og utnyttet.
— Vi har vært veldig priviligerte som har fått lov til å bruke av skoletiden vår på dette prosjektet. Vi skylder skolen en stor takk. De har sett litt gjenom fingrene med fravær og sånn for at vi skulle bli ferdige, forteller en av de andre kunstelevene i prosjektet, Ea Thompson.
Den profesjonell kunstneren i prosjektet er også svært godt fornøyd med resultatet.
— Ting har gått veldig fort, men det har vært veldig morsomt å samarbeide medelevene. Sluttresultatet synes jeg har blitt veldig bra, sier Ebba Moi.
— Kunst til folket
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) hadde søndag ettermiddag æren av å offisiellt åpne kunstverket, som etter planen skal bli stående et år. Hun var fornøyd med å få mer "gatekunst" langs" havnepromenaden.
— For byrådet er det viktig å få kunst ut der folk er. Det skal ikke være nødvendig å betale masse for å gå på museum for å se kunst. Dette et flott eksempel på hvordan vi kan gjøre kunst mye mer tilgjengelig for byens befolknng, smiler hun.