Initiativtaker Helge Lunde foran landets nye storstue for spillinteresserte. Foto: Olav Helland
Til sommeren blir det liv i de tidligere lokalene til Eldorado. Her kommer Norges nye hjem for e-sport og gaming
I kinosal 1 og 2 ved tidligere Eldorado kino kommer landets nye storstue for spillinteresserte. Et samlingspunkt for e-sport og gaming, med spillrom, e-sportscene, VR-installasjoner og streaming.
Under den velkjente Eldorado-kuppelen i Torggata 9 møter vi en entusiastisk Helge Lunde. Han viser oss vei gjennom Norli bokhandel i første etasje og opp marmortrappen til andre etasje.
– Det vi skal lage her finnes ikke noe annet sted i Europa, sier initiativtakeren, gründeren og den daglige lederen av Eldorado Esport & entertainment Oslo, Helge Lunde. Han har jobbet med prosjektet de siste to årene.
Lokalene til det nye gaming-senteret har en lang fartstid i underholdningsbransjen. De to bygningene som ble oppført i Torggata 9 i 1891, startet først opp som variete- og konsertlokale. Så i 1903 tok Fallstrøms teater over lokalene.
Annonse
Da teateret gikk konkurs i 1911, tok det ikke mer enn to dager før et svensk selskap startet opp kino i samme lokale, Oslos aller første kino. I 1928 tok Oslo kinematografer over, og stedet ble i 1929 hetende Eldorado, på folkemunne ofte kalt «Eldo».
Det samme året kunne kinoen skilte med å være den første i Norge med lydfilm. Kinoen holdt det gående i 101 år, men i 2012 var det slutt. Det var for mange kinoer i Oslo til at alle hadde livets rett.
Lokalene ble så gjort om til Nordens største bokhandel under navnet Eldorado bokhandel. Denne ble tatt over av Norli, som fremdeles driver bokhandel der.
Men i andre etasje har det stått ledig. Her vil Lunde nå starte Eldorado Esport & entertainment for gamere og e-sportutøvere. – Vi vil bringe Eldorado tilbake til underholdningsbransjen, sier han.
Kinosal 1 og kinosal 2
VårtOslo blir vist rundt i andre etasje. Her lå Eldorados to største kinosaler, som i løpet av de neste månedene vil gjennomgå en radikal forvandling.
– Siden det er nesten seks meter opp til taket skal vi lage to etasjer av denne salen. Da får vi plass til flere grupperom for spillere, eget spesialisert streaming-studio, et stort antall høykvalitets gaming-stasjoner og egne virtual Reality-rom. Her får gamere tilgang på alle tenkelige spill og det beste utstyret, forteller Lunde, mens han peker og forklarer i det nakne rommet, som tidligere var kinosal nummer 2.
Herfra går vi videre inn i et enda større rom, tidligere sal nummer 1. Her står det fremdeles løse rader med kinoseter, som snart må vike plassen for noe helt nytt.
– Her vil det bli plass til ca 300 tilskuere. Vi skal lage en ny tribune og scene og installere en stor LED-skjerm på 30 kvadratmeter. Dette vil bli en dedikert e-sport-arena for e-sport-turneringer og scene-for-gaming liveshows. Vi vil også invitere kjente youtubere, holde LAN-parties (datatreff) og minimesser. Lokalene vil være fleksible nok til at vi også kan ha ulike typer konferanser her, forteller Lunde.
Men han vil ikke røpe alle detaljene ennå. Noe blir først avslørt under åpningen til sommeren.
Ble inspirert av sønnen
– Jeg er egentlig en forretningsmann, men ble interessert i e-sport og gaming gjennom sønnen min som spilte på Playstation. På dataen fulgte han med på andre som spilte dataspill, på samme måte som folk følger med på fotballkamper på TV. Jeg innså da at e-sport og gaming er en sport på lik linje med all annen sport – og fikk derfor ideen om å skape et unikt sted som legger til rette for nettopp det, sier han.
Med seg i styret for initiativet har han blant annet Joachim Haraldsen (også kalt Noobwork), som står bak e-sportlaget N47 (med base på Grefsen), og Tor-Steinar Nastad Tangedal, grunnleggeren av Gamer.no og Telialigaen.
– Norge fikk to verdensmestere i forskjellige e-sport-grener i 2019, har flere utøvere i verdenstoppen, fire profesjonelle lag og en av Europas største ligaer. Vi har 12.000 aktive e-sport-utøvere. Det betyr at det er flere e-sport-utøvere enn det er medlemmer av Norges basketballforbund eller Norges ishockeyforbund, sier Lunde.
Skal drives av unge voksne
Kostnadene til oppussing, ominnredning og nødvendig utstyr anslår han til «noen titalls millioner». Finansieringen er det en investorgruppe som står bak. I tillegg har han også et samarbeid med gårdeieren.
For å drive stedet vil han ansette ca 50 unge voksne, som vil jobbe hovedsakelig på ettermiddags- og kveldstid. Lunde mener det vil være stor interesse for et slikt sted, ut ifra markedsundersøkelser som er gjort.
– Inntektene vil komme fra billettsalg til ulike arrangementer, utleie av grupperom og spillstasjoner, salg av årskort og kafévirksomhet. Åpningstidene vil være omtrent som det var da det var kino her, altså frem til ca klokka 23 om kvelden, sier han.
– Vi ønsker med dette å skape et eldorado for unike opplevelser, sier Lunde.