Havhest i Oslo. Denne gikk i trikkeskinnene på Skøyen og ble fanget og levert av Falken. Foto: Anders Høilund

Havhest på bytur. Eksotisk gjest strandet i trikkeskinnene på Skøyen

En havhest, som ikke er en fisk, eller en hest, men en fugl beslektet med albatross, ble funnet gående i trikkeskinnene ved Skøyen i går.

Fuglen, som virket sliten, men uskadd, ble levert inn til Veterinærhøyskolen av Falken rundt klokka 11.

Havhesten

Havhesten

* er ikke en måke, tilhører stormfuglene
* Hekker langs kysten på fjellhyller fra Rogaland og nordover
* Legger ett egg i året
* Har to store åpninger på nebbet til å sprute ut en illeluktende væske på fiender
* Kan knapt gå, men er en utmerket flyver med et vingespenn på over 170 cm

 

Havhesten er en fugl som tilbringer det meste av tiden ute på havet, hvor den fanger overflatefisk. Havhesten er en rødlistet, sterkt truet art. Den største fienden er plast. Nesten all havhest har plast i magen, og plasten hindrer fuglen i å ta opp næring. Trolig plukker de opp plastbitene fra havoverflaten i den tro at det er småfisk eller krepsdyr.

Havhest i sitt rette element, på vingene over Nord-Atlanteren. Foto: Bjørtvedt. Wiki commons

Tatt av vinden

Morten Ree i Norsk ornitologisk forening har en teori om at havhesten har blitt tatt av hard vind i stor høyde over Nordsjøen, og blitt ført langt innover land. Ree mener at fuglen trolig var for utmattet til å finne tilbake til havet på egenhånd.

— Når man finner sjøfugler som lomvi og alker, er det viktig at de slippes i fjorden. Ikke slipp dem løs ved ferskvann. Disse fuglene tør ikke forlate vannspeilet, og finner derfor aldri tilbake til havet igjen. De blir på en måte fanget. Hvert år blåser det sjøfugl langt innover land, og i noen år hadde vi lomvi i Mjøsa. De levde bra der helt til Mjøsa en vinter frøs. Da sultet lomviene ihjel, forteller Ree.

Powered by Labrador CMS