Ap/SV/MDG-byrådet har per nå ikke flertall for budsjettforslaget sitt i bystyret. Nå blir det forhandlinger med Rødts Siavash Mobasheri (til v.) og Eivor Evenrud.

Byrådet helt avhengig Rødt-støtte for budsjettflertall: - Nok en gang store, meningsløse kutt i bydelene

— Du kan ikke effektivisere bort en hjelpetrengende, et barnehagebarn eller vaksinering av et spedbarn, sier Rødts Siavash Mobasheri og Eivor Evenrud. De nekter å være med på Ap/SV/MDGs bydelskutt på over 92 millioner.

Publisert

Byrådspartiene Ap, SV og MDG har ikke rent flertall i bystyret. Det har de aldri hatt. Hvert eneste vedtatte Oslo-budsjett siden 2016 har blitt fremforhandlet med Rødt i bystyret.

Nå reagerer Rødt kraftig på at det igjen foreslås kutt i bydelenes økonomi i budsjettforslaget byrådet la frem onsdag.

Rødt setter tonen før forhandlinger

— En bydel er ikke bare stedet du bor. Det er fra bydelene vi får helsestasjoner, barnehager, ungdomstilbud og hjemmehjelp når vi ikke lenger klarer alt selv, sier Rødts gruppeleder i bystyret Eivor Evenrud til VårtOslo.

— Det er også bydelen som innvilger og betaler for plass på sykehjem. Likevel foreslår det rødgrønne byrådet nok en gang store og meningsløse kutt i bydelenes økonomi. Dermed svekker de velferdstjenestene innbyggerne både trenger og fortjener, legger Rødt Oslos leder og bystyrerepresentant Siavash Mobasheri (Rødt) til.

Dermed er tonen satt før rødgrønne forhandlinger om Oslo-budsjettet for 2022.

Har blitt enige hvert år siden 2016

Nå kan selvsagt byrådspartiene i bystyret, Ap, SV og MDG forsøke å finne et annet bystyreflertall enn med Rødt. Men det foreligger en intensjonsavtale om budsjettenighet mellom byrådspartiene og Rødt.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) er som så ofte før trolig helt avhengige av Rødts stemmer i bystyret for å få budsjettflertall.

Det er fireparti-konstellasjonen Ap, SV, MDG og Rdøt som har farget Oslo rødgrønt siden valget i 2015. Derfor vil det bli forhandlinger om budsjettet på rødgrønn side. Og de forhandlingene kan pågå helt frem til bystyrets endelige budsjettbehandling tett oppunder jul.

Men noe rødgrønt Oslo-budsjett med Rødt skjer neppe uten enighet om mer penger til bydelene.

— Bekymrer lokalpolitikere i hele byen

— Vi kan ikke se at byrådet har forståelse for situasjonen i bydelene når de velger å kutte 92,6 millioner kroner og legger inn mange skjulte kutt. Dette har til og med bekymret rødgrønne politikere lokalt rundt om i byen, sier Siavash Mobasheri til VårtOslo.

— Den bekymringen deler vi i Rødt. I praksis betyr kuttene at mange bydeler ikke setter inn vikarer ved sykefravær før etter to uker, og barnehager kan være uforsvarlig lavt bemannet ved sykdom i personalet. Det er særlig bekymringsfullt i disse koronatider, sier Eivor Evenrud.

Rødt-reaksjonen på byrådets budsjettforslag inneholder også en bekymring for at forebyggende arbeid og tjenester som ikke er lovpålagt blir det første som forsvinner i flere bydeler når budsjettet blir trangere.

— Det har i alle år vært salderingspost. Derfor er det veldig ulikt hvor mange oppsøkende tiltak som utekontakter og miljøarbeidere som finnes i bydelene, sier Mobasheri.

— Bydelskutt øker andre kostnader

— Når kommunen svikter i det forebyggende arbeidet, vil det over tid føre til økte kostnader på andre felt. I et menneskelig og samfunnsøkonomisk perspektiv er det ille at det forebyggende arbeidet blir salderingspost i en trang bydelsøkonomi, mener de to Rødt-politikerne i bystyret.

— Byrådet forventer at bydelene skal levere stadig bedre tjenester, men jobben skal samtidig gjøres stadig billigere. For å oppsummere kort: Du kan ikke effektivisere bort en hjelpetrengende, et barnehagebarn, eller vaksinering av et spedbarn, sier Eivor Evenrud.

Powered by Labrador CMS