Eivor Evenrud (Rødt) i Oslo rådhus under bystyremøte før koronanedstengingen i mars 2020.
Eivor Evenrud (Rødt) i Oslo rådhus under bystyremøte før koronanedstengingen i mars 2020.

Rødt-topp i Oslo: - Skal vi fortsette dugnaden, Erna, må du stille krav til bedriftene. Over 100 fly fra Polen og Litauen er ventet de neste ukene

— Når vi ikke skal ha besøk av en eneste person hjemme, så er det rart å ta i mot opptil 20.000 arbeidere fra land med høye smittetall, sier Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, om regjeringens nedstenging.

Publisert

Statsminister Erna Solberg (H) ber Norge bli med på et to uker langt krafttak for å hindre at koronasmitten kommer ut av kontroll.

— Jeg vil gjerne ønske dere alle et godt nytt år. Men det nye året har dessverre ikke startet slik vi håpet, sa Solberg på en pressekonferanse søndag kveld.

— Dette er for kjipt

Oslo er den kommunen i landet som både har hatt høyest smitte over tid og det området i landet med strengest tiltak mot smitte. Det har blant annet ført til skyhøy arbeidsledighet blant titalls tusen ansatte i Oslos viktige utelivsnæring.

Nå reagerer Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, og mener dersom Høyre/Venstre/KrF-regjeringen skal få folk med på dugnaden, må det også vurderes hva man gjør med importsmitte fra arbeidsinnvandring fra land som Polen og Litauen. Begge er land med høyere smittetall enn Norge.

Statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) la frem nye koronainnstramminger søndag kveld.
Statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) la frem nye koronainnstramminger søndag kveld.

— Nå skal vi altså starte 2021 med at man ikke skal ha besøk av noen. Det gjelder i første omgang til 18. januar. La oss håpe det holder, for dette er kjipt, skriver Evenrud på sin Facebook-side.

— Men det er ikke bare kjipt denne gangen. Folk, inkludert meg selv, begynner bli forbanna. For når man ser at det senest i dag landet tre fly fra Polen og Litauen på Gardermoen, og at det derifra er venta over 100 fly til Norge de første ukene i januar, mister man "dugnadsånden" litt, skriver Rødt-politikeren i Oslo.

Tekstmeldinger til regjeringen ga NHO unntak

Ifølge Aftenposten er det fra 1. januar til 10. januar det planlagt 120 fly til Norge fra Polen og Litauen. Også Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) krever strengere hastetiltak for å hindre importsmitten, og mener regjeringen har gjort for lite for å hindre smitte fra utlandet.

— Vi vet hvor flyene kommer fra. Vi vet at risikoen for smitte er svært stor. Og vi vet at vi har kort tid på oss, Johansen til avisen 31. januar.

Nå får Johansen full støtte fra Rødts Eivor Evenrud. Som også har et dårlig skjult spark til Norsk Industri og NHO som i fjor sommer, via tekstmeldinger til regjeringen, fikk unntak for smittevernregler. Lobby-makt førte til at næringslivet fikk unntak for å hente utenlandsk arbeidskraft, avslørte Aftenposten.

— Innflydd arbeidskraft må i karantene

— Joda, mange bedrifter henter, og sier de er avhengige av, arbeidskraft derfra. Men når vi ikke skal ha besøk av en eneste person hjemme, så er det himla rart å ta i mot opptil 20.000 arbeidere fra land med høye smittetall, mener Eivor Evenrud.

— Skal vi fortsette dugnaden ordentlig nå, Erna, så må du stille krav til bedriftene om at all innflydd arbeidskraft er "ansatt, men i karantene" til 18.januar. Send en sms til NHO, så ordner det seg nok på en halvtime, skriver Rødt-politikeren syrlig på sin Facebook-side.

Powered by Labrador CMS