Nå er t-banen blitt galleri. På t-banestasjoner i Oslo vest, vises mennesker fra Oslo øst. På stasjoner i øst, får folk se mennesker fra vestkanten av byen.
Fotokonseptet «We Are Oslo» ble avduket i går på Tøyen t-banestasjon. I to år har fotografene Francesca Casciarri og Eirik Linder Aspelund tatt nærbilder av mennesker som bor langs t-banelinje 2.
– Mange kjenner ikke så godt andre deler av byen enn der de bor. Vi ønsker å øke kunnskapene og bygge ned fordommene mot hverandre, sier Aspelund til VårtOslo.
Forfattere forteller om sin bydel
Fra Ellingsrudåsen i øst til Østerås i vest, har fotografene møtt én innbygger fra hvert stoppested som har fortalt om seg selv, livet, hverdagen og sine tanker om Oslo.
Annonse
Casciarri og Aspelund har også invitert sju forfattere med tilknytning til de ulike bydelene om å skrive en skjønnlitterær tekst. Tekstene er en introduksjon til hver bydel som linje 2 går gjennom. Bidragene kommer fra Rune Christiansen, Mette Karlsvik, Sverre Henmo, Roskva Koritzinsky, Aslak Borgersrud, Heidi Marie Kriznik og Øyvind Holen.
— Jeg ønsker en by for alle
Også samfunnsforskerne Bengt Andersen og Ingar Brattbakk har delt av sin kunnskap om Oslo. De har skrevet én tekst fra hvert stoppested langs linje 2 om historie, befolkning og arkitektur. Tekstene er samlet her.
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen åpnet utstillingen.
— Er det så stor forskjell på folk på Tøyen, Lindeberg eller Makrellbekken, spurte hun. Fotoprosjektet bryter ned de symbolske barrierene mellom øst og vest, og vi lærer å kjenne mangfoldet i byen. Jeg er født og oppvokst i Oslo, men ønsker at byen skal være for alle, også de som har bodd her bare et kvarter eller som ikke ligner på oss selv.
Forfatter Heidi Marie Kriznik leste et utdrag fra sin tekst. Og hip hop-bandet, fra Ellingsrud, Speakern på huet sang tre av sine låter.
Hip hop-bandet Speakern på huet under åpningen av fotoutstillingen We are Oslo. Video: Vegard Velle