Eirk Lae Solberg (H)
-- Det er en oppmuntring at det er borgerlig flertall i Oslo. Dette viser hvor jevnt valget i Oslo kommer til å bli, sier Eirik Lae Solberg. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Eirik Lae Solberg og Høyre farger Oslo blå med knapp margin i ny meningsmåling

I fjor viste målinger at Oslo først var blå og deretter rød. Men målingene viste også da nesten dødt løp. I den ferskeste målingen tatt opp i januar i år, ligger Eirik Lae Solberg (H) såvidt an til å bli Oslos neste byrådsleder.

Målingen er gjort av Kantra TNS for TV2, og kommunevalgprognosene viser at det er helt jevnt i Oslo. Men tallene gir de fire borgerlige partiene Høyre. Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti et ørlite overtak, skriver TV2s på sin nettside.

Dersom prognosen fra målingen hadde vært valgresultatet, ville de borgerlige partiene fått 30 av bystyrets 59 plasser. Med andre ord et overtak på en fattig stemme.

— Oppmuntring for oss

Dermed ville Høyres Eirik Lae Solberg blitt Oslos nye byrådsleder.

— Det er en oppmuntring at det er borgerlig flertall i Oslo. Dette viser hvor jevnt valget i Oslo kommer til å bli, og understreker at det må jobbes helt frem til valget, sier Eirik Lae Solberg (H) til TV2.

Raymond Johansen (Ap)
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under åpningsseremonien for Oslo som europeisk miljøhovedstad 4. januar i år. Foto: Arnsten Linstad

Men det er verdt å merke seg at Oslo-prognosen er hentet fra stortingsmålingen Kantar TNS gjorde for TV2 i januar. Det betyr at tallene er fra før regjeringsplattformen mellom de borgerlige partiene på riksplan ble ferdig forhandlet.

Det er med andre ord usikkert hvordan velgere i Oslo ville svart dersom målingen hadde blitt gjort etter at de fire borgerlige dannet ny flertallsregjering. Erfaringsmessig påvirker rikspolitiske hendelser også velgeres preferanser ved lokalvalg.

Ap under valgresultatet i 2015

Ved 2015-valget fikk nåværende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Arbeiderpartiet 32 prosent av stemmene i Oslo. Men i samtlige målinger etter valget har Ap fått langt lavere oppslutning. Lavest var målingen i mai i fjor da Ap fikk nesten 10 prosentpoengs mindre oppslutning i Oslo enn ved valget 2015.

borgerlige toppkandidater Oslo
De borgerlige partienes toppkandidater i Oslo samlet hos Frelsesarmeens Jobben før jul i fjor. Fra venstre Aina Stenersen (Frp), Eirik Lae Solberg (H), Hallstein Bjercke (V) og Espen Andreas Hasle (KrF). Foto: Arnsten Linstad

Katastrofemålingen for Ap i fjor vår ville gitt partiet 15 plasser i bystyret mot dagens 20 mandater. Men Ap løftet seg i høstens måling fra Respons og fikk 25,5 prosent oppslutning i Oslo. Høyre var større i den målingen med over 28 prosent oppslutning. Men fordi både SV og Rødt fikk henholdsvis 9,9 og 6,9 prosent, ble det rødt flertall i hovedstaden.

Men nå peker pilen på knapt blått flertall i den nye Kantar TNS-målingen. Dermed er det fortsatt duket for en valgthriller av de helt sjeldne i Oslo når folk går til urene ved valget i september.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer