Oslo 20250101. Oslo kommune ringer det nyet året inn med et laser-lysshow fra rådhuset, nyttårsaften 2024 til 2025.Foto: Lise Åserud / NTB
Tidenes første kommunalt finansierte lys- og lasershow i Oslo fant sted på nyttårsaften med Rådhuset som utgangspunkt.

Gråvær og lavt skydekke la ingen demper for de som møtte opp ved Rådhuset for å se lys- og lasershow, men fra utsiktspunktet ved Uranienborg var det lite å se

Lys- og lasershowet sponset av kommunen fungerte trolig best for folk som møtte opp ved Rådhuset da et nytt år ble ønsket velkommen.

Publisert

Tidligere har offentlig fyrverkeri i lavt skydekke og med nedbør ikke vært særlig vellykket. Nyttårsaften ble det første kommunalt finansierte lys- og lasershowet i Oslo avviklet.

Oslo 20250101. Oslo kommune ringer det nyet året inn med et laser-lysshow fra rådhuset, nyttårsaften 2024 til 2025.Foto: Jonas Been Henriksen / NTB
De fremmøtte ved Rådhuset fikk se Oslos første kommunalt betalte lys- og lasershow en nyttårsaften.

Ut fra bildene å dømme, var det mange fremmøtte ved Rådhuset som fikk glede av lysshowet ved midnatt nyttårsaften.

– Kraftige lasere skal sørge for at showet blir synlig også utenfor sentrum, og vi tror at det vil oppleves best på avstand. Vi oppfordrer derfor folk til å se det fra der de er og ikke samles på Rådhusplassen, var imidlertid bymiljøetatens oppfordring i forkant av lyshowet

De oppmøtte ved Rådhusplassen var likevel tilsynelatende de som så det hele best.

En sped laserstråle til venstre i bildet og ulovlig oppskutt fyrverkeri til høyre i bildet ved Uranienborg ved midnatt.

Lite synlig lysshow og ulovlig oppskyting

Ved Uranienborg kirke var det mange oppmøtte idet kirkeklokkene ringte inn det nye året. 

Dette var det meste oppmøtte så til lys- og lasershowet fra utsiktspunktet på Uranienborg.

Utsiktspunkt og opp i høyden med utsikt over sentrum til tross, var det ikke særlig mye å se til lasershowet, med unntak av noen få fargede stråler som presset seg gjennom skydekket.

Det var mange som hadde møtt opp ved Uranienborg rundt midnatt for å få utsikt over sentrum.

De få laserstrålene ble utkonkurrert av fyrverkeri som ble ulovlig oppskutt innenfor Ring 2, der Uranienborg befinner seg.

Laserstråler sett fra Uranienborg.

Det er kun i tidsrommet mellom klokken 18.00 og 02.00 på nyttårsaften det er tillatt å bruke fyrverkeri, som ellers i året er søknadspliktig, men innenfor Ring 2, samt trehusområdene på Vålerenga og Kampen, er det imidlertid totalforbud mot avfyring av fyrverkeri.

Ikke alle rettet seg etter forbudet mot å skyte opp fyrverkeri innenfor Ring 2.

– Værbestandig

På forhånd var det spådd både snøvær og lavt skydekke med dårlig sikt, men daglig leder i selskapet ansvarlig for showet sa på forhånd at været hadde liten betydning.

Oslo 20250101. Oslo kommune ringer det nyet året inn med et laser-lysshow fra rådhuset, nyttårsaften 2024 til 2025.Foto: Jonas Been Henriksen / NTB
Laserstråler «skytes» ut fra Rådhuset. Det tradisjonelle fyrverkeriet som skimtes til venstre i bildet var ikke en del av det kommunalt betalte showet.

– Været vil påvirke i liten grad. Fordelen vi har med laser og lys i forhold til fyrverkeri er at det er ganske værbestandig, sa Markus Jenssen i Unique Pyrotechnic til NRK lille nyttårsaften.

Han lovet folk et show som ville vare i 13–14 minutter. Dette har kostet kommunen tett opp mot to millioner kroner. 

Selve showet koster kommunen 1.750.000 kroner, men totalprisen ender på 1.985.000 kroner når man tar med sanitets- og vektertjenester i tillegg.

Oslo 20250101. Oslo kommune ringer det nyet året inn med et laser-lysshow fra rådhuset, nyttårsaften 2024 til 2025.Foto: Jonas Been Henriksen / NTB
Lys- og lasershowet skulle være mindre støyende og plagsomt for dyr og folk som reagerer på eksplosjonsaktige lyder enn fyrverkeri.

– Miljøvennlig måte å markere på

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) forsvarte pengebruken dagen før lysshowet fikk sin debut på Rådhusplassen.

– Det er en miljøvennlig måte å markere det nye året på. Det er også bra for kjæledyr som ofte blir veldig satt ut av høy lyd og for en del av innbyggerne våre som heller ikke takler høy lyd, sa byrådslederen til NRK lille nyttårsaften.

Sist gang Oslo hadde offentlig fyrverkeri var i 2019/2020.

– Tradisjonelt fyrverkeri med mye smell og røyk er ikke bra for lufta eller for dyrene våre. Et lyd- og lysshow er en mer moderne form for markering, som vi håper byen vil sette pris på, og kanskje kan dette bli en ny tradisjon for Oslo, uttalte Lae Solberg i midten av desember.

Powered by Labrador CMS