— Dette er en moderne form for fagforeningsknusing, sa Raymond Johansen (Ap) da Elkjøp nektet fagorganiserte bonus.Foto: Ali Zare / NTB
Elkjøp risikerte å miste millioner fra Oslo kommune. Snudde etter boikott fra LO og Raymond Johansen
Raymond Johansen anklaget Elkjøp for fagforeningsknusing da kun uorganiserte fikk bonus. Oslos byrådsleder ville boikotte kjeden der kommunen har brukt millionsummer. Mest penger brukte utdanningsetaten.
Som landets mest folkerike kommune, med enorme offentlige etater, er Oslo også en av Norges største innkjøpere. Årlig handler kommunen for rundt 26 milliarder kroner.
En stor del av denne summen er kjøp knyttet til oppføring av bygg og anlegg. Men hovedstadens kommunale etater er selvsagt også storinnkjøpere av PC`er, Ipad`er og mobiltelefoner.
I sommer ble det imidlertid kjent at elektrogiganten Elkjøp hadde besluttet at ingen fagorganiserte ansatte skulle få utbetalt bonus. Da så Oslos Ap-byrådsleder rødt. Både i sosiale medier og debattinnlegg i aviser beskyldte han Elkjøp for fagforeningsknusing.
Annonse
— Dette er en moderne form for fagforeningsknusing, som jeg synes det er tankevekkende at er lov i Norge. Det er også et angrep på organisasjonsfriheten. I USA ser vi dette hele tiden, skrev Raymond Johansen i Dagsavisen.
Nå snur imidlertid Elkjøp og skriver i en pressemelding mandag bedriften har besluttet at de likevel vil gi alle ansatte like lønns- og bonusordninger. Snuoperasjonen kommer halvannen uke etter at LO sa opp alle avtaler med elektrogiganten.
— Hos oss har det alltid vært organisasjonsfrihet. Vi har nå funnet en modell som sender et klart signal om at denne står sterkt i Elkjøp og som samtidig sørger for en fortsatt trygg arbeidsplass for alle, sier HR-direktør Stein Riibe i Elkjøp Nordic.
Oslo kommune handlet for over tre millioner
Men før snuoperasjonen fra Elkjøp fikk et Facebook-innlegg fra byrådsleder Raymond Johansen nesten 9.000 «likes» og 1.800 delinger. Og mange ga uttrykk for å støtte en boikott av Elkjøp. Det førte igjen til spørsmål fra Rødts bystyremedlem Sofia Rana.
Hun ville vite hvor mye Oslo kommune handlet for hos Elkjøp det siste året.
— Det finnes siste år noen enkeltkjøp foretatt av kommunens virksomheter fra Elkjøp. Disse utgjør totalt 3,1 millioner kroner. Kjøpene er fordelt på alle virksomheter og største kjøp er foretatt av Utdanningsetaten på cirka 500.000 kroner, skriver finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i et skriftlig svar til Rødt.
— Oslo kommune har ingen løpende avtaler med Elkjøp, sier finansbyråden.
Ansatte vant rettssak mot Elkjøp
— Det finnes samkjøpsavtaler for henholdsvis iPad/Mac, PC, mobiltelefoner og AV-utstyr. Men ingen av disse samkjøpsavtalene har Elkjøp som leverandør eller underleverandør. Samkjøpsavtalene er inngått med Techstep AS og Dustin AS, sier Einar Wilhelmsen.
LO og Raymond Johansens kraftfulle oppgjør med Elkjøp kom ikke bare på grunn av at fagorganiserte ble holdt utenfor bonusutbetalinger. Elektrogiganten tapte i 2019 en arbeidsrettssak mot egne ansatte. Et 40-talls ansatte fikk sparken etter inngåelse av en tariffavtalen Elkjøp-ledelsen mente var "for dyr".
Oppsigelsene ble kjent ugyldig av Nedre Romerike tingrett, og de ansatte fikk medhold på alle punkter.
Dersom Elkjøp ikke hadde snudd mandag, og lovet like lønns- og bonusvilkår for alle ansatte, risikerte elektrogiganten å se langt etter videre salg til Oslo kommune. I svaret fra finansbyråd Einar Wilhelmsen til Rødt står det at kommunen vil vurdere å stoppe kjøp.
Elkjøp forsvarte ordning tidligere i høst
Frem til nå har hver enkelt kommunal etat og virksomhet hatt selvstendig ansvar for å følge Oslomodellen, en ordning som skal sikre at kommunen; "fremmer et seriøst arbeidsliv – med anstendige arbeidsforhold og rettferdig konkurranse mellom seriøse leverandører som tar samfunnsansvar på alvor."
— Jeg vil be Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) gjøre en vurdering av om det kan være hensiktsmessig at kommunen inngår en samkjøpsavtale for kjøp av hvite- og brunevarer, sier finansbyråd Wilhelmsen.
Elkjøp rykket tidligere i høst ut med et svar på Raymond Johansens anklage om fagforeningsknusing etter at kun uorganiserte fikk bonusutbetaling. HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe, forsvarte ordningen overfor Dagbladet.
-– Forskjellen ligger i at ansatte med tariffavtale får tarifftillegg, mens uorganiserte ansatte har en variabel månedsbonus i stedet for tarifftillegget, sa HR-direktøren i Elkjøp.
— De kan ikke få begge. På lik linje med at en håndverker i byggebransjen heller ikke kan jobbe både på akkord og få timelønn, sa Riibe til avisen.