Reagerer på budsjettjustering fra byrådet: — De setter ny rekord i pengebruk når alle andre må spare, sier Eirik Lae Solberg (H) sammen med Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe.
Reagerer på budsjettjustering fra byrådet: — De setter ny rekord i pengebruk når alle andre må spare, sier Eirik Lae Solberg (H) sammen med Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe.

Høyre og Venstre kraftig ut mot at byrådet tapper pensjonsfond for 700 millioner: - Som å betale regninger med kredittkort

— Det blir som å bruke kredittkort til å betale regninger. Det går jo ikke bra i lengden, sier Eirik Lae Solberg (H) om at Ap/SV/MDG-byrådet tapper et kommunalt pensjonsfond for 700 millioner kroner.

Publisert

— Jeg er ikke glad for at de bruker av Oslos sparepenger til drift. Det er å jukse og det går jo ikke i lengden, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke.

— Dette er mye verre enn jeg hadde fryktet, legger Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg til.

— Regjeringens kraftskatt gir Oslo milliardtap

Begge sikter til at byrådet i dag kom med en justering av Oslo-budsjettet for 2023, der 700 millioner kroner hentes fra det såkalte premieavviksfondet. Et fond opprettet for å ivareta Oslo kommunes fremtidige pensjonsforpliktelser.

Etterlyser innstramminger: — Byrådet fortsetter å pøse penger inn i driften av kommunen, sier Hallstein Bjercke (V).
Etterlyser innstramminger: — Byrådet fortsetter å pøse penger inn i driften av kommunen, sier Hallstein Bjercke (V).

Pengene henter byrådet fra fondet etter at regjeringen økte skatten for kraftkommuner i sitt forslag til statsbudsjett. Plutselig manglet byrådet en milliard kroner for å få sitt budsjett for 2023 til å gå opp.

— Da jeg la fram budsjettet i september, sa jeg at alt blir dyrt. Det stemmer fortsatt, men siden den gang har prisveksten blitt enda mer dramatisk, og regjeringens nye kraftskatt fører til milliardtap for Oslo kommune, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

— Uansvarlig og nesten ikke til å tro

Det milliardtapet blir altså delvis hentet inn ved at byrådet tapper premieavviksfondet. Noe som møter kraftig kritikk fra borgerlig side i bystyret. Det er som å bruke sparepenger til å betale regninger, mener både Høyre og Venstre.

— Det er nesten ikke til å tro. Dette er uansvarlig. Det blir som å bruke et kredittkort for å betale regningene sine. Det går jo ikke bra i lengden, sier Eirik Lae Solberg.

— Byrådet setter ny rekord i pengebruk i en tid der alle andre må spare. Og de gjør det altså ved å ta 700 millioner kroner fra premieavviksfondet, sier Høyres gruppeleder.

Venstres Hallstein Bjercke påpeker at Oslo kommune fortsatt er i full stand til å betale pensjon. Men heller ikke han er glad for tappingen av fondet.

Rødt: — Bedre enn å kutte i folks velferd

— Reelt sett er pensjonsforpliktelsene i Oslo kommune fullfinansiert. Men det byrådet nå gjør er å ta av kommunens sparepenger til drift. Det går ikke i lengden, sier Venstres gruppeleder.

Rødt og Siavash Mobasheri er byrådets foretrukne budsjettpartner for å få flertall i bystyret.
Rødt og Siavash Mobasheri er byrådets foretrukne budsjettpartner for å få flertall i bystyret.

Heller ikke Rødt er begeistret for at byrådet tapper kommunens oppsparte penger.

— Det er uheldig at penger satt av til fremtidige pensjonforpliktelser blir brukt nå, sier Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri.

— Men det er bedre enn å kutte i folks velferd. Byrådet har tross alt lagt en plan for tilbakebetaling iløpet av de nærmeste årene, sier han.

Byrådet skriver i en pressemelding at velferden skal skjermes. Og at hovedsatsingene i budsjettforslaget fra i høst videreføres.

Borgerlige etterlyser innstramminger

— Det er bra byrådet skjermer velferden fra kutt. Samtidig må vi gå gjennom budsjettjusteringen punkt for punkt. I en tid med høyere matpriser, strømpriser og økt rente er vi opptatt av å sikre minstepensjonister, enslige, barnefamilier og andre med dårlig råd, sier Siavsh Mobasheri.

Rødt er byrådets foretrukne budsjettpartner for å få flertall i bystyret. VårtOslo er kjent med at det allerede er diskutert når forhandlinger om Oslo-budsjettet for neste år kan komme i gang. Før jul må nemlig bystyret ha vedtatt budsjettet for neste år.

Den velviljen Rødt viser nå kan ikke byrådet forvente fra Høyre og Venstre. På borgerlig side mener de at byrådet bruker for mye penger. Og at det burde vært kuttet hardere.

— Bør ta konsekvensen av vanskelige tider

— Først varslet byrådet i september at budsjettet ville bli stramt. Det var det ikke, tvert imot var det det største budsjettet Oslo kommune noen gang har hatt. Så har de varslet at tilleggsinnstillingen vil måtte stramme inn ytterligere, men det er det heller ikke tegn til, sier Hallstein Bjercke.

— Byrådet fortsetter å pøse penger inn i driften av kommunen. Jeg hadde forventet at byrådet brukte den krevende situasjonen regjeringen nå har satt Oslo i til å vise at de faktisk evner å prioritere det viktigste, og effektivisere i offentlig sektor, sier Bjercke.

— Byrådet burde tatt konsekvensene av at det er vanskelige tider. De burde vært mye mer forsiktig med pengebruken. Da ville de unngått å tappe fond og de kunne unngått å kutte i vedlikehold av skoler, barnehager og sykehjem, sier Eirik Lae Solberg.

Powered by Labrador CMS