Snakk gjerne med barna dine før de går ut, om hva som er greit å gjøre som knep og ikke. Foto: Frende forsikring
Snakk gjerne med barna dine før de går ut, om hva som er greit å gjøre som knep og ikke. Foto: Frende forsikring

Halloween i dag!! Slik blir feiringen trygg

Det er ikke fritt frem for å gjøre knep og rampestreker hvis du ikke får fylt godteposen på halloween. Politiet opplever hvert år at noen tar det alt for langt.

Publisert

– Tyveri av godteri skjer faktisk, og er dette grovt nok utført, blir det sett på som ran. Det er en fin balanse mellom tyveri og ran, sier Lone Strand, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt.

Hærverk er en hyppigere gjenganger på listen til politiet 31. oktober hvert år. En vanlig straffereaksjon da kan være at de skyldige må vaske.

Fakta: Halloween

 • Halloween feires natten før allehelgensdag, som er 1. november.
 • Stammer opprinnelig fra England og Irland.
 • Emigranter tok med seg tradisjonen til USA, hvor feiringen fant dagens uttrykk.
 • Tradisjonen kom til Norge for alvor på begynnelsen av 2000-tallet.
 • «Knask eller knep?», som barna sier, er oversatt fra «trick or treat?».

– Et egg eller en liten stein kan virke uskyldig, men kan også knuse et vindu. Egg er også noe herk å vaske bort fra dører og vinduer hvis det får satt seg. En festspray kan grise til bilen eller ødelegge lakken. Noen kan også la seg rive med og finne på drøyere knep som hevn, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring.

Skummel skremming

En tredje typisk situasjon politiet ser i forbindelse med halloween er skremming.

– For noen år siden hadde vi den såkalte killer clownen. Hvis du er intetanende og noen hopper frem og skremmer deg, kan det sette spor hos for eksempel barn og eldre. I slike tilfeller kontakter vi barnas foreldre. Hvis det har gått altfor langt, kan vi innkalle til bekymringssamtale, sier politiførstebetjent Lone Strand.

Bruk lys og reflekser som en del av Halloween-kostymet. Da blir barna både synlige og skumle. Foto: Codan Forsikring.
Bruk lys og reflekser som en del av Halloween-kostymet. Da blir barna både synlige og skumle. Foto: Codan Forsikring.

Du kan få regningen

Du kan ikke ta det for gitt at ansvarsforsikringen din dekker barnas rampestreker på halloween. Du kan like gjerne ende opp med å sitte med regningen selv.

– Jeg vil oppfordre foreldre til å snakke med barna sine før de går ut. Snakk med dem om hva som er greit å gjøre som knep og ikke. Ingen ønsker å avslutte feiringen med å erstatte en knust rute, et punktert bildekk eller en ødelagt hekk, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

Han anbefaler også en prat om høflighet når man ringer døren.

– Ikke alle er vant med å få folk på døren sent på kvelden. Og ikke alle ønsker å åpne, selv om de er hjemme. Det må også være greit, sier han.

Et velkjent syn på trammen til svært mange oslofolk i dag. Foto: Hanna Horwarth / Flickr
Et velkjent syn på trammen til svært mange oslofolk i dag. Foto: Hanna Horwarth / Flickr

Refleks redder liv

Halloween-kostymer er ofte mørke. I et stadig mer tiltagende høstmørke er det derfor ekstra viktig å huske reflekser på barnas kostymer. Sjansen for å bli påkjørt reduseres med hele 85 prosent med refleks. Bare fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

– Vi er for dårlig på refleksbruk. Bare 4 av 10 bruker alltid refleks i mørket. Det er alarmerende tall, sier Einar Brekken. Tallene kommer fra en fersk refleksundersøkelse YouGov har utført.

– Bilførere bør være observante på halloween. Ekstra mange er ute, mange er unge og uvante i trafikken og er kledd i mørke klær, sier Brekken i en pressemelding.

En bilfører i 50 kilometer i timen har to sekunder på å oppdage barnet ditt langs veien uten refleks. Med refleks vil barnet være synlig for føreren 10 sekunder i forveien. De sekundene kan være forskjellen på liv og død.

Husk refleks til barna og deg selv. Foto: Codan Forsikring.
Husk refleks til barna og deg selv. Foto: Codan Forsikring.

Tips for en trygg og god halloween

 • Husk refleks til barna og deg selv.
 • Snakk med barna på forhånd om hvilke knep som er ok å gjøre og hvilke som er over streken.
 • Hvis du kjører bil, legg bort mobilen og hold fokus på veien.
 • Unngå levende lys i nærheten av kostymer eller halloween–kostymer. Kostymer består ofte av akryl, som er det mest brennbare av de syntetiske fibrene.
 • Hold husdyr i et eget rom. En overivrig hund eller katt som løper ut døren kan være stressende for både barna, deg og dyret selv.
 • Kle dere godt, kveldene er kalde. Husk ull innerst, det gjør ikke kostymet mindre kult å ikke fryse.
Powered by Labrador CMS