– Teknisk museum må kanskje avlyse en utstilling på grunn av eiendomsskatten, ifølge Øystein Sundelin (H). Foto: The Zinser 5

– Eiendomsskatten truer ideelle aktører med hardt pressede budsjetter

Publisert

Byrådets iver etter å skattlegge så mange som mulig og så mye som mulig fører til en forverret situasjon for svært mange av byens innbyggere, bedrifter og organisasjoner.

I fjor innførte Arbeiderpartiet, SV og MDG-byrådet eiendomsskatt på boliger og fritidseiendom i Oslo, og fra i år har de også innført eiendomsskatt på næringseiendom.

Etter 18 år hvor Høyre-byrådet sikret at innbyggerne og næringslivet ikke ble påført en ekstra og unødvendig skatt på eiendom, har byrådsskiftet i 2015 medført at tusenvis av små og store bedrifter og organisasjoner i Oslo nå har mottatt skattekrav for eiendommene de eier. Selv med rekordhøye inntekter, blant annet fra økte statlige overføringer, greier ikke byrådet å prioritere i sine budsjetter. Da ber de innbyggerne i stedet om å prioritere i sine.

Hastverksarbeid fra AP

Innføringen av eiendomsskatten har vært preget av hastverk og har således fått en del uheldige konsekvenser, spesielt for mindre og ideelle aktører. Kunstnernes Hus har fått et skattekrav på 207 000 kroner. Teknisk Museum må ut med nesten 500 000 kroner, noe som ifølge administrasjonssjef Anne Marit Karlsen betyr at de må kutte en utstilling i året. Til og med veldedige organisasjoner, som Kirkens Bymisjon og Blå Kors, har fått skattekrav for eiendommene de eier: 1,4 millioner kroner for Kirkens Bymisjon og 1 million for Blå Kors.

Alle disse er eksempler på tilbydere av kultur, informasjonsformidling og viktige velferdstjenester for byens innbyggerne. Og det finnes mange flere slike eksempler på samfunnsnyttige aktører som nå må ut med høye og uforutsette beløp for å dekke eiendomsskatten.

Koster tid, krefter og bekymring

«Nærmere angitte eiendommer eid av stiftelser eller institusjoner som tar sikte på å gagne en kommune, et fylke eller staten» kan fritas fra å betale eiendomsskatt, ifølge eiendomsskatteloven. Arbeiderpartiet mener åpenbart at slike fritak ikke bør skje automatisk, og skriver likevel ut skattekrav til stiftelser og veldedige organisasjoner. Disse bør søke om fritak i etterkant, oppfordrer finansbyråd Robert Steen (Ap). Men skatten må uansett betales mens kommunen behandler klagesøknaden. I fjor var behandlingstiden seks måneder.

For små og ideelle organisasjoner med hardt pressede budsjetter kan et skattekrav på titusener eller hundretusener av kroner medføre betydelige likviditetsutfordringer, uavhengig av om man vil få ettergitt skatten dersom klagen fører frem. Arbeiderpartiet pålegger små og ideelle organisasjoner å bruke mye tid på å sette seg inn i regelverket, bruke tid på å sende klagen, bruke penger på å betale skattekravet i klageperioden og i tillegg bruke tid og krefter på å bekymre seg for om klagen i det hele tatt blir innvilget. Byrådets iver etter å skattlegge så mange som mulig og så mye som mulig fører til en forverret situasjon for svært mange av byens innbyggere, bedrifter og organisasjoner. Det er ikke god politikk. Men det er Arbeiderpartiets politikk.

Powered by Labrador CMS