En trist Åse Karlsen med en enslig overlevende kornblomst
En trist Åse Karlsen med en enslig overlevende kornblomst

Hundrevis av nytteplanter og mat for biene meiet ned av byfornyelsesetaten

Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) ville rydde opp den grønne hagen, men endte opp med å fjerne hele blomsterenga. Til og med planter i plantekasser ble kuttet vekk. — Jeg føler meg dårlig og kvalm når jeg ser utover her nå, sier Åse Karlsen fra Hausmania.

Publisert

— Jeg føler meg dårlig og kvalm når jeg ser utover her nå. Hit hadde folk donert planter. Det var nyttevekster som tomater og kulekål og 170 solsikker. Sist torsdag ble alt meiet ned, forteller Hausmanias Åse Karlsen og ser utover det som for bare noen dager siden var en eng i ferd med å slå ut i full blomst.

— Hit kom barn og sådde solsikkefrø. De hadde ikke noen hage å ha solsikkene i. I stedet kom de stolt hit, og målte hvor høye plantene deres var blitt. Hva skal jeg si når de kommer igjen? spør Karlsen bedrøvet.

— Visste ikke om utplantingen

— I løpet av sommeren har det offentlige friområdet mellom Haumsmania og Elvebakken videregående skole grodd til og blitt veldig forsøplet. I forbindelse med skolestart i neste uke har EBY som grunneier begynt å rydde tomten. Dette har også vært et ønske fra skolen sin side. Vi har derfor blant annet kuttet ned vegetasjonen i skråningen, sier Lena Nesset fra eiendoms- og byfornyelsesetaten til VårtOslo, og forteller at de oppfattet plassen som et tilfeldig villniss.

— Tomten er enda ikke opparbeidet som et friområde i påvente av bygging av nye haller i Hausmania. For oss fremsto derfor skråningen som et villniss som det var behov for å gjøre noe med. Vi observerte imidlertid noen solsikker som vi lot stå igjen.

Noen av solsikkene som sto helt øverst i skråningen ble spart
Noen av solsikkene som sto helt øverst i skråningen ble spart

Kuttet til og med plantene i blomsterkassa

— For biene er dette krise, sier Karlsen.

Elveskråningen ned fra Vega scene og mot elva ligger nå som en nyslått åker. Øverst i skråningen er et par solsikker det eneste som står igjen. Det som skulle bli mat til Hausmanias summende bier, er nå borte.

— Det er eiendoms og byfornyelsesetaten som eier området, og de sa de skulle rydde opp. Men blomsterenga var vill og vakker. Jeg kan ikke se at det var blomsterenga som utgjorde noe ordensproblem her, sier Harald Lange, som også har arbeidet med hagen.

Nå ser han med sørgelig blikk utover de stakkarslige restene til blomsterenga. Til og med plantene i de fleste plantekassene er kuttet vekk.

— Tistler og brennelse også viktig

Ifølge Karlsen er det synd at også brennesla og tistlene er borte.

— Biene ser ikke forskjell, ikke jeg heller, sier han, og forteller at man i syd-Frankrike anser den bonden som kan holde av et helt jorde med tistler eller valmuer for å være blant de rikeste bøndene.

— De grodde her før nyttevekstene ble plantet ut, de stikkende og brennende plantene fikk stå som vakt og støtte for de andre, sier hun og forteller at hun er enig i at plassen huset litt for mye søppel.

Vegg i vegg med Hausmania ligger det ganske så nye Vega Scene. For å 'rydde opp' plassen bak bygget, fjernet eiendoms- og byfornyelsesetaten like gjerne alle plantene som var der utenom et par solsikker.
Vegg i vegg med Hausmania ligger det ganske så nye Vega Scene. For å "rydde opp" plassen bak bygget, fjernet eiendoms- og byfornyelsesetaten like gjerne alle plantene som var der utenom et par solsikker.

Les også: Slåttekurs i hjertet av Oslo redder dyr etter tørkesommer. Blomsterenga på Ola Narr blir dyrefor

— Så lenge plantene fikk stå her hadde vi ikke problemer med at folk slang fra seg søppel her, men se nå, sier Karlsen og slår ut med armene mens han henleder oppmerksomheten mot noen toalettseter, en stol og malerspann som plutselig noen hadde kvittet seg med.

— Hagen viktig for samholdet

— Når Folkehelseinstituttet kom med sine restriksjoner for covid-19, isolerte vi oss. De fleste kunstnerne på Hausmania jobber deltid i kultursektoren som teknikere og scenearbeidere. Mange har mistet ekstrainntektene og gikk ikke under NAVs utdeling av krisepenger. Vi trengte derfor noe vi kunne gjøre sammen med én til to meters avstand, fortsetter Karlsen.

— Området ute trengte forskjønnelse. Vi er opptatt av estetikk og vet hva det gjør med menneskesinnet. Der det er pent, oppfører man seg pent. Med spader lagde vi derfor groper som vi fylte med økologisk jord, med samme avstand som FHI anbefaler. Det ble som en slags metafor for den uvanlige separasjonen vi har for tiden, sier hun.

Plantene ble satt i økologisk jord.
Plantene ble satt i økologisk jord.

— Skulle fjerna søpla i stedet

Åse Karlsen mener at EBY's prioriteringer er helt uforståelige. Dersom hensikten var å rydde opp, mener hun de burde begynt med å fjerne mengdene av tilfeldig avfall lå rundt på plassen. For eksempel haugen av brukte sprøyter og andre etterlatenskaper som lå i bånn av skråninga.

— Det er ingen som har klaget på blomsterenga, så å meie den ned har overhodet ingen positiv effekt i forhold til de problemene vi faktisk bekymrer oss for her, snarere tvert i mot, sier hun.

Les også: Arkitektelever på Elvebakken fikk endret fasadefargen på nye Vega Scene

EBY: — Vi har god kontakt med Hausmania

— Vår hensikt med kutting av vegetasjon var å gjøre området mer åpent og oversiktlig. Vi var ikke klar over at Hausmania som nabo til friområdet hadde sådd på tomten. Det fikk vi dessverre først vite etter at vegetasjonen var slått, sier Lena Nesset (EBY) og forsikrer om at etaten har god kontakt med Hausmania.

— Hausmania leier av oss og vi har jevnlig og god kontakt om blant annet forvaltning i kvartalet og bygging av nye haller. Hadde vi visst om planting i skråningen ville vi snakket med Hausmania om saken før vi gjorde noe med vegetasjonen.

Etaten understreker samtidig at et grønt samarbeid med Hausmania ikke er utenkelig.

— Et tilsvarende arbeid utover høsten/neste vår for å bidra til at området blir grønnere og bidrar til biologisk mangfold i byen er vi selvfølgelige positive til, skriver Nesset i en epost til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS