Prestisjefylt oppgjør mellom Senja og Frigg i dag. Illustrasjonsfoto: Frigg fotball

Frigg i dramatisk kamp om 2. divisjonsplass

Det ble en svært spennende opprykkskamp mellom Frigg og Senja i snøføyka i Troms. Vinneren ville rykke opp i andre divisjon.

Frigg har hatt en overraskende god sesong i år. Da de rykket ned i 2016, tenkte mange at det ville ta en stund før de kom opp igjen. I år ble de spådd midt på tabellen av eksperter. Noen mente også at de kunne rykke ned. Lyn ble utpekt som favoritt til opprykk.

Men med seier mot Senja i en vaskekte seriefinale oppe i nord i dag, kunne Oslo-laget rykket opp til 2. divisjon.

Gategutter fra Møllergata

Klubben startet som en gutteklubb i Herman Foss' Gate i 1904, av gategutter fra Møllergata skole, og har historisk sett holdt seg stabilt i 1. og (for det meste) 2. divisjon.

Sist gang de var på det nest øverste nivået var helt tilbake i 1991. I 2005 rykket de også ned fra 2. divisjon. Etter et intermezzo i 3. divisjon, rykket klubben opp til 2. divisjon igjen høsten 2009. Deres siste sesong i toppen var i 1. divisjon fotball for herrer 1973 (den gang øverste divisjon), med spillere som Per Pettersen og Drillo, der sistnevnte blant annet scora da laget vant 1-0 mot Arsenal i 1973.

De ble sendt ned til 3. divisjon som følge av innskrenkning av divisjonssystemet i 2016. Halve 2. divisjon ble sendt ned, noe som førte til at en rekke lag rykket ned, tross "nok" poeng.

Seriefinale mot Senja

Seks stykker reiste hele veien fra Oslo for å se Frigg slåss borte med Senja i snøføyken. Fra hjemmelaget var det imponerende oppmøte. Forutsetningene var enkle: Senja måtte vinne. For Frigg holdt det med uavgjort.

Alt lå til rette for Frigg i det viktige serieoppgjøret. I den første halvtimen beholdt nordlendingene ballen så godt som konstant, og Frigg ble løpende i mellom. Senja skaffet et par store sjanser, den ene reddet av et tigersprang fra keeper Egil Borgen Evensen.

Men i det 27. minutt kom scoringen. Senja slengte et frispark mot keeper Evensen, som på klønete vis glapp ballen. Senjas Sebastian Jensen kunne enkelt trille ballen inn fra to meter. Etter det våknet Frigg.

Frigg våknet

De trengte scoring, og etter 35 minutter fikk de sin første ordentlige sjanse. Et langt frispark ble lempet inn i boksen, og midtstopper Ilir Kukleci fikk gå opp ganske alene. Headingen gikk dessverre for Frigg rett på Senjas målvakt.

Like etter kom Senja til en kjempesjanse. Et innlegg traff nesten målscorer Jensen, som prøvde å skli ballen i mål, men kolliderte med keeper. Alt Senja fikk igjen var en corner. Den påfølgende corneren var godt slått på første stolpe, men Senja handset i forsøket på å styre ballen inn og fikk gult kort.

Frigg satte kjapt i gang og fikk ballen opp på Frigg-kaptein Shariff Cham, som prøvde seg på et langskudd. Ballen gikk mot hjørnet, men en Kevin Lamo Johansen i full keeperstrekk fikk slått til corner.

Rett før dommeren blåste av første omgang, fikk Frigg tidenes mulighet til å utligne da Per Erik Forsgaard plutselig sto alene på sju meter. Skuddet gikk rett på keeper.

Tannløst Frigg

Andre omgang ble en treig affære. Frigg trillet mye ball og Senja lå og ventet. Den eneste egentlige sjansen kom etter 60 minutter. Et godt slått hjørnespark havnet på brystet til midtstopper Kukleci, som ikke fikk stokket beina skikkelig.

Keeper kunne derfor plukke opp ballen. Resten av omgangen var preget av at Senja ikke ville risikere noe. Men Frigg klarte ikke å utnytte dette og skapte så godt som ingenting. Det endte derfor 1-0 til Senja, som rykket opp til 2. divisjon. Frigg beholder dermed plassen i tredje divisjon.

Ikke stor forskjell på 2. og 3. divisjon

Trener Magnus Aadland kom til Frigg som spiller i 1998 og ble hovedtrener i 2011. Da VårtOslo tok en prat med Aadland, var dette hva han hadde å si om forskjellen mellom andre og tredje divisjon.

– Rent ferdighetsmessig er det ikke enorme forskjeller. Jeg tror den store forskjellen ligger i spillernes motivasjon. Utfordringen er å få spillerne til å være den beste utgaven av seg selv i hver kamp. Også når det butter imot og man får flere stang ut på rappen. Hovedingrediensen er stabilitet.

Magnus Aadland. Foto: Frigg fotball

Skeid rykker opp, Vålerenga 2 rykker ned

Det var forøvrig fem andre Oslo-lag som spilte 2. divisjonsfotball i år: Grorud endte på 3. plass i sin avdeling og gikk derfor glipp av kvalifisering (2. plassen).

KFUM kom derimot på andre og skal ut i kvalikk. Lyn havnet på 3. plass, bak Frigg og Senja. Skeid rykker opp til 1. divisjon med tabellseier i sin avdeling, og Vålerenga 2 rykker ned.