Polske turister ser på det berømte Munch-maleriet Det syke barn (1885-1886) på Nasjonalgalleriet, september 2018. Hele 34-Munch-verk viser seg nå å ha forsvunnet fra Stenersensamlingen, flere når de hang usikret på Sogn studentby for flere tiår siden. Foto: Tarjei Kidd Olsen

34 Munch-kunstverk har forsvunnet

Minst 47 kunstverk fra Stenersensamlingen er forsvunnet. Til sammen 34 Munch-verk er borte, og seks av dem trodde Munchmuseet at de hadde, skriver Dagbladet. Mange hang usikret på Sogn studentby på 50-70-tallet.

Publisert

Det er Munchmuseet som har ansvaret for verkene.

Da avisen for ett år siden ba om en oversikt over hvilke bilder i den omfattende Stenersensamlingen som er forsvunnet, var svaret de fikk 26. Men i en oversikt over forsvunne kunstverk som Dagbladet presenterte torsdag, avslører avisen at minst 47 kunstverk er borte.

Seks Munch-verk som Munchmuseet ikke visste at var borte, er blant de forsvunne bildene. Dette dreier seg om de grafiske verkene «Omega gråter», «Marats død», «Gråtende ung kvinne ved sengen», «Portrett av fru R.», «Tiergarten-Berlin» og barnebildet «Åge Christian Gierløff».

Munch-bilder på Sogn studentby

Munchmuseet overtok ansvaret for kunstsamlingen i 2010 etter at Oslo kommune inntil da hadde hatt ansvaret for samlingen til kunstsamleren Rolf E. Stenersen, som Stenersen donerte i 1936.

I Dagbladets artikkel går det frem at kommunen i mangel på et museum hengte opp kunsten på Sogn studentby i 1952. På 50-, 60- og 70-tallet hang det blant annet originale Munch-verk i gangene, på studentrestauranten og til og med på mange av studentrommene.

Flere av kunstverkene (men ikke alle) forsvant i perioden de befant seg på Sogn studentby. For eksempel skal Munchs grafiske verk "Portrett av Fru R." ha forsvunnet fra hybelrom 3139. Tre bilder ble skåret ut av rammen av en ungarsk student på 1970-tallet som forlot landet og meldte seg inn i fremmedlegionen.

Stjal maleri verdt flere millioner

Samtidig har Dagbladet funnet et kunstverk av Johan Berner Jakobsen som kommunen hadde registrert som muligens stjålet. Det har hele tiden vært en del av samlingene til et galleri i Bergen. Stenersen donerte maleriet til museet uten at kommunen fikk det med seg.

Når det store Munch-maleriet "Historien", taksert til to millioner kroner i 1973, ble stjålet i et innbrudd på restauranten på Sogn studentby samme år, ble det heldigvis gjenfunnet året etter — i en avfallspose under et kumlokk i Frognerparken.

Sistnevnte var forøvrig hendelsen som gjorde at kommunen omsider fjernet samlingen fra Sogn studentby.

— Virkelig skandaløst

Elisabeth Munch-Ellingsen, som er oldebarn av Edvard Munchs bror, reagerer på at et så stort antall kunstverk er borte.

– Hele denne ivaretakelsen av så verdifulle bilder, både kunstnerisk og økonomisk, er virkelig skandaløs. Jeg tenker ikke nødvendigvis på det økonomiske, men at det er en verdifull arv. Det offentlige får en gave og et ansvar, og så blir ikke ansvaret tatt, sier Munch-Ellingsen.

Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen kan ikke si noe om hvorfor registreringen av verkene har vært mangelfull. Han mener håndteringen av samlingen må sees i lys av et symptom på et større spørsmål om hvordan vi som samfunn ivaretar vår kunst og kulturarv.

Stenersenmuseet stengte midlertidig i desember 2015, i påvente av nybygget det skal dele med Munchmuseet i Bjørvika. Nybygget skal etter planen åpne i juni 2020.

Powered by Labrador CMS