Femte dag og Samuel får klemmer og støtte fra medspillere. Foto: Lauveng Jørgensen

I sju dager sultestreiket Farmen-Samuel foran Stortinget mot CO2-gassing av griser. Se bildene

— Slakterienes gassing av griser er en praksis så barbarisk at vi må få satt en stopper for den, sier aktivisten Samuel Rostøl. VårtOslo fulgte 35-åringens sultestreik en hel uke utenfor Stortinget.

Mandag i forrige uke slo dyreverneren seg ned foran Stortinget for en sju dager lang sultestreik for å få oppmerksomhet rundt saken.

Samuel Rostøl er utdannet sykepleier og kjent fra blant annet Farmen på TV2. I tillegg til en rekke TV- og radiointervjuer. Kvinesdølen er bosatt i Gøteborg, men valgte å aksjonere i Oslo fordi han fokuserer på situasjonen i Norge. Aksjonen har han planlagt lenge, men NRK-dokumentaren "Griseindustriens hemmeligheter" inspirerte ham til å sette i gang.

VårtOslo valgte å følge Samuels oppsiktsvekkende aksjon foran Løvebakken fra dag til dag.

Aktivist på heltid

På bordet foran ham står stativet med kamera som sender hele aksjonen live. På en PC vises et klipp fra et svensk slakteri hvor griser blir bedøvet med CO2 før de slaktes. Lyden av griser som hyler i frykt og panikk lager en grusom bakgrunnsstøy i den ellers idylliske sommerkvelden. Og det er dette som er bakgrunnen for aksjonen.

Første dag og Samuel Rostøl snakker med en støttespiller utenfor Stortinget. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Samuel Rostøl har vært veganer i fire-fem år og dyrevernsaktivist på heltid i ett år.

Man kan bli veganer og bare la det bli med det, eller man kan velge å gjøre noe aktivt. Jeg innså jeg at jeg må være mer fysisk, jeg må gjøre ting som folk reagerer på, sier Samuel.

Men fra mandag til søndag skulle altså Samuel ikke unne seg en smule mat.

Alt som var tillatt er vann og brusetabletter med elektrolytter. I tillegg skulle han være tilgjengelig mesteparten av tiden for publikum på livestreamen som gikk døgnet rundt på www.forbyco2.no.

Også mens Samuel sov gikk livestreamen, bortsett fra et lite opphold den første natta på grunn av teknisk feil. 24 timer i døgnet. Sju dager i strekk.

Skuffet over mediedekning

Det verste som kan skje er at jeg føler meg så dårlig at jeg ikke orker fortsette, det er jo alltid en risiko når man utfordrer kropp og fysikk på den måten. Men det vil være like ille om ingen har merket at jeg har sittet her en uke, sier aktivisten.

Femte dag og Samuel Rostøl må le litt over hva landets største avis, VG, skriver om ham og sultestreiken. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Det kommer stadig støttespillere innom Samuels stand foran Stortinget. Og støttespillerne deltar i samtaler om stort og smått på livestreamen. Mange ønsker å hjelpe til med alt fra å bære, skaffe ting som trengs eller bare holde paraplyen for å skjerme for den sterke solen.

Selv om Samuel er litt skuffet over mediedekningen av saken, er det ingen tvil om at både aksjonen og Samuel selv betyr mye for mange. Det er ingen tvil om at han inspirerer.

Elisabeth Johanson (31) fra Tjøme sier til VårtOslo at hun valgte å slutte i jobben sin i pakkeavdelingen på Nortura Tønsberg etter hun ble gjort klar over CO2-gassingens effekt på griser.

— Samuel er et forbilde

Elisabeth er ikke vegetarianer men forteller at etter alle avsløringene fra griseindustrien i det siste, og antall griser som slaktes hver dag, ønsker hun og familien å redusere kjøttforbruket betraktelig.

Elisabeth Johanson. Foto: Privat

 — Et menneske som bruker sin tid her i livet på å prøve sikre at alle individer på denne jorden skal ha et godt liv. Det er et menneske det er verdt å se opp til. Det Samuel gjør betyr mye for mange flere enn bare vegetarianere og veganere, sier Elisabeth Johanson.

En annen forbipasserende som stopper ved Samuels stand er Mathias Norum (30). På spørsmål om han tror at dette er noe som kommer til å øke interessen for veganisme svarer han:

Helt klart, Samuel er den fremste innenfor veganisme og aktivisme i Norge, i alle fall som jeg kjenner til. Han er en god fyr med hjertet på rett plass.

Men Samuel Rostøl mottar langt fra bare kjærlighet mens han sultestreiker utenfor landets nasjonalforsamling. Han utsettes stadig for hets og personangrep på nett.

Utsatt for mobbing og netthets

Samuel forteller om et liv med mobbing, men i en voksen alder har han også forstått at de som mobbet ham mest, kanskje ikke var de som hadde det best selv. Selv om hets og personangrep er noe aktivisten skulle vært foruten, har han lært seg og ikke ta det innover seg.

Det jeg sliter mest med av kommentarer på nett er vel kanskje de som i stedet for å diskutere saken går til personangrep. Man kan ikke ha en diskusjon med sånne folk, så de gir jeg ofte opp å snakke med, sier Samuel.

Christian Ihle (35) er utvikler og eier av appen Vegan Norway, og er venn av Samuel. Ihle er veldig inspirert av at Rostøl har tatt på seg å være en frontfigur for bevegelsen.

Christian Ihle (35) er grunnlegger av VeganNorway og venn av Samuel Rostøl. Nå håper de dette vil hjelpe med å fjerne illusjonen om at alt bare står bra til med dyrevelferd i Norge. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Selv om han mener det er en tung bør å bære. — Samtidig klarer Samuel alltid å møte motstand med respekt og fakta, sier Ihle.

Useriøse folk ser det ut til at han håndterer bra ved å bare børste kritikken av seg og gå videre. Jeg tror nok ikke det er så enkelt uansett. Selv om han sikkert begynner å få litt tykk hud når det gjelder slikt, sier veganeren og aktivisten Ihle.

Forstår at bønder blir sinte

Samuel Rostøl sier han har stor forståelse for at bønder er sinte på ham ettersom hans kampsak truer deres levebrød. Men Samuel har et ønske om å få til et samarbeid med bøndene. — Uansett hva fremtiden bringer vil vi være helt avhengige av bonden, og bonden må med på utviklingen fremover.

Utover uka møter det stadig opp venner og hjelpere utenfor Stortinget. Og klemmene sitter løst. Men det meste av engasjementet foregår på nettet. Her arrangeres blant annet limerickkonkurranser og premiene er t-skjorter med ulike trykk for hver dag sultestreiken pågår.

Livestreamen har blitt nærmest et show i seg selv hvor folk sender inn spørsmål og vitser, og prater med hverandre på chatten.

Også tegninger kommer inn til støtte for dyrevernaktivisten. Ragnhild Hungnes (23) er selv veganer og har fulgt Samuel sin sultestreik fra Trondheim. Hun jobber freelance som illustratør og har tegnet en karikatur av Samuel og hans kamp.

— Jeg tror mange lar seg inspirere av Samuel fordi han står frem som et eksempel på hvordan man kan fremme en viktig sak på en raus, empatisk og imøtekommende måte, sier Ragnhild Hungnes.

Får svar fra Fatland slakterier

Den tredje dagen av sultestreiken drar Samuel til Fatland slakteri i Kjøttbyen på Furuset. Han er ingen ukjent person for Fatland ettersom han stadig deltar på såkalte vigils.

En vigil, eller våkenetter på norsk, er en av flere aksjonsformer hvor aktivistene prøver å bevitne dyrenes siste øyeblikk, mens lastebilene kjører inn til slakteriet. Ikkevolds-aksjoner er selve kjernen for Samuels aktivisme. Men han forteller at han har opplevd at lastebilsjåfører har prøvd å kjøre på ham.

Onsdagens aksjon hos Fatland ble litt annerledes. For å spare på energien i kroppen, satte han seg heller ned utenfor hovedporten bare for å markere at han var tilstede.

Jeg har lenge forsøkt å få en dialog med Fatland, men det har vært fullstendig umulig. Fatland vil tydeligvis ikke at vi skal se dyrene, sier Samuel oppgitt.

Vi er opptatt av at rett kunnskap formidles, og vi tror ikke at et besøk fra Samuel Rostøl bidrar til dette, sier konsernsjef Terje Wester i Fatland slakterier til VårtOslo.

Wester legger til at alle slakterier har veterinærer og tilsynspersonell fra Mattilsynet til stede, som ser alle dyrene som kommer inn til slakteriet både før, under og etter bedøving og avliving.

Tilbyr slakterier 50.000 for innsyn

Fatland har også en egen dyrevernsansvarlig på anlegget, og konsernsjefen opplyser at selskapet prioriterer dyrevelferd høyt.

Men torsdag i sultestreikuka gikk Samuel Rostøl ut med en pressemelding hvor han tilbyr 50.000 kroner til slakterier som gir innsyn i bedøvelsesprosessen med CO2.

Å bruke CO2 på griser er en praksis som innebærer grovt dyreplageri, og det kan ikke vi som "verdens beste land" godta. Gassen brenner ved innpust, og grisene kveles og svimer av. Dette er en praksis så barbarisk at vi må få en stopper for den, sier den engasjerte aktivisten og sykepleieren.

 Hvilke alternativer som finnes er ikke Samuel så opptatt av.

 — Min oppgave er ikke å fortelle industrien om alternativer. Min oppgave er å fortelle at det som skjer er dyremishandling. Men det finnes alternativer til CO2, sier Rostøl.

Kommunikasjonsrådgiver Cornelia Koppang i Nortura innrømmer at det er riktig at grisene opplever noe ubehag ved eksponering for gassen. Men sier at det er den sikreste og mest skånsomme metoden som finnes i dag. Hun henviser ellers til Animalia eller Mattilsynet for ytterligere kommentarer.

— Nortura har ingenting å skjule

Vi har ingenting å skjule, og vi ønsker de som vil på omvisning velkommen til våre anlegg. Det har kommet noen henvendelser fra forbrukere som ønsker å se hvordan dyrene blir håndtert i forbindelse med avliving og slakting. Dette vil vi svært gjerne imøtekomme og vi vil arrangere omvisninger på flere av Nortura sine anlegg utover høsten, sier Koppang.

Hun takker ellers for Rostøls tilbud om 50.000 kroner for å filme i anlegget, men sier at en pengesum ikke er tema for deres åpenhet.

Nortura har lenge arrangert turer på ulike slakterier som er spesialbygd slik at du ikke får nærhet til dyrene. Du får se gasskamrene fra utsiden, men ikke grisenes opplevelse av å senkes ned i gassen. Dette vil heller ikke Nortura vise i fremtiden. Det er nok vanskelig for Nortura både å svare ja og nei til mitt tilbud, de kommer uansett til å tape på det, sier Samuel.

Samuel Rostøl er en mann med god fysikk og takler sulten utover aksjonsuka overaskende bra.

Dag tre og tildels fire var de tyngste, men så har det gått ganske fint! Men jeg kjenner jo sulten såklart, forteller Samuel.

På den femte dagen reiser han og et følge med andre aktivister opp til Den Glade Gris i St. Olavs Gate, hvor de hadde en stille demonstrasjon for grisene foran de sultne gjestene inne på restauranten.

Ny vurdering av CO2-gassing?

Politiet ga dem et påbud som de etterfulgte, og etterpå vandret Samuel og medaksjonistene stille og rolig fra stedet. Hvor de hadde en debrifing like ved, men ikke før de hadde lagt ned roser for grisene på fortauet.

På søndag kveld var aksjonen ferdig foran Stortinget. Samuel pakker sammen for å gå ned til Født fri-kontoret hvor en etterlengtet honningmelon venter ved midnatt.

Han forteller at han skulle ønske det ble litt mer mediedekning, men at det på mange måter har vært en av de mest vellykkede enkeltaksjonen de har hatt i Norge til nå.

Nationen skriver på lørdag at Animalia ønsker en ny vurdering av metoden. Om dette er en reaksjon som direkte følge av aksjonen tviler imidlertid Samuel på.

Jeg har hatt fokus på CO2 gassing nok så lenge. Jeg ser ikke for meg at de har fått midler til å gjøre dette akkurat nå. Men at jeg kan ha vært med å fremskynde det håper jeg jo.

Det er en fornøyd Samuel som pakker sammen sakene utenfor Stortinget for siste gang denne sultestreiken.

- Jeg er full av takknemmelighet for hva vi har oppnådd denne uka. Det er helt ufattelig hvor mange mennesker som har vist meg så mye kjærlighet.

Og nettopp kjærlighet er et ord som betyr mye for Samuel Rostøl. Men sånn har det ikke alltid vært. Før han ble veganer var det et ord som fikk magen til å vri seg i ubehag. Men nå er det blitt et ord han verdsetter høyt og det er nettopp kjærlighet for dyrene som er drivkraften hans i denne kampen.

Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Samuel Rostøls sultestreik dag for dag
Powered by Labrador CMS