Oslo 20180926.En kvinne ble skutt og drept på Oppsal onsdag kveld. Politiet har kontroll på en mistenkt mann. Kvinnen ble funnet skutt i en leilighet i Solbergliveien. Hun ble bekreftet død av helsepersonell på stedet.
En kvinne ble i september 2018 skutt og drept med hagle i en leilighet på Oppsal i Oslo. Bildet viser en politimann i oppgangen utenfor leiligheten.

Høyesterett opphever dom mot mann som drepte kjæresten med hagle på Oppsal i 2018

Høyesterett har opphevet dommen der en mann ble dømt for forsettlig drap på kjæresten med hagle. Hagla hadde en feil der den gikk av ved sammenklapping.

Publisert

Høyesterett har opphevet dommen der en mann ble dømt for forsettlig drap på kjæresten med hagle. Hagla hadde en feil der den gikk av ved sammenklapping.

Mannen i 50-årene ble først dømt i Oslo tingrett for uaktsomt drap på kjæresten sin, men statsadvokaten anket dommen. I mars i fjor dømte Borgarting lagmannsrett mannen til ti og et halvt års fengsel, blant annet for forsettlig drap.

Den tiltalte mannen anket da til Høyesterett. Tirsdag kom dommen der landets høyeste domstol har kommet fram til at for å kunne dømme noen for forsettlig drap, må forsettet til gjerningspersonen dekke det virksomme elementet i drapshandlingen.

Hevdet han kun ville true kjæresten

Det var under en krangel i september 2018 at mannen skjøt kvinnen med hagle i en blokkleilighet på Oppsal. Han ringte selv etter ambulanse og fortalte at han hadde skutt samboeren, en 49 år gammel kvinne, ved et uhell. Politiet trodde ikke på forklaringen, men ifølge en rapport var hagla defekt og gikk av ved sammenklapping.

Mannen har hevdet at han kun ville true kvinnen, men påtalemyndigheten mener mannen drepte kjæresten sin med vilje.

Oslo 20190228.Eksteriør Norges Høyesterett på Høyesteretts plass 1 i Oslo. Lov Sandhed Ret
Høyesterett sender saken tilbake til Lagmannsretten for ny behandling.

Ny rettssak

Høyesterett peker på at lagmannsretten kun har lagt til grunn at mannen ville drepe kjæresten da han hentet hagla og puttet patroner i begge løpene. Men i og med at det var sammenklappingen av hagla som førte til at kvinnen ble drept, mener Høyesterett at lagmannsretten ikke har tatt stilling til om mannen ville drepe ved å klappe sammen hagla.

– Det er således uklart om lagmannsretten i denne saken har forstått og vurdert hensiktsforsettet for fullbyrdet drap på korrekt måte. Domsgrunnene knyttet til lovbruken er mangelfulle på dette punktet, skriver Høyesterett.

Lagmannsretten må derfor behandle saken på nytt. I og med at Høyesterett opphever både dommen og ankeforhandlingene, blir det en full ny rettssak i lagmannsretten.

Advokat: – En god og riktig dom

Det er advokat Thomas Horn som har hatt saken i Høyesterett for mannen i 50-årene.

– Det er en god og riktig dom som gjør at vi kan få prøvet saken på nytt med de riktige forutsetningene, sier Horn til NTB.

Han sier at hans klient for tiden soner i fengsel for drapet, men han har ikke snakket med klienten etter dommen fra Høyesterett.

Powered by Labrador CMS