Wide-Ink tilbyr en klipp med mening. Foto: Thomas Strzelecki / DNB

Wide-Ink sysselsetter flyktninger i pop-up-frisørsalonger. — Vi kaller det klipp med mening

Publisert

Wid Al-Saedy står bak prosjektet, og vil vise at å skape arbeidsplasser for våre nye landsmenn ikke er så vanskelig som mange skal ha det til.

Gründerprosjektet Wide-Ink ble startet av irakiske Wid Al-Saedy i 2015, og har som mål å øke selvstendighet og inkludering blant flyktninger, vanskeligstilt ungdom og minoriteter. Dette gjøres blant annet gjennom pop-up-frisørsalonger.

— Med prosjektet ønsker jeg å sysselsette nye landsmenn og lokalungdommer, og målet er at de skal kunne jobbe ut ifra kompetansen de har fra hjemlandet. Jeg vil vise at det ikke nødvendigvis er så komplisert!

Salong på Øyafestivalen

Under flyktningekrisen i 2015 jobbet Al-Saedy som frivillig ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen, og fikk mange spørsmål fra flykningene der, ofte om hårklipp.

Tøyen-jenta Wib startet Wide-Ink i 2015. Foto: Thomas Strzelecki / DNB

— Jeg så at det var et stort behov for hårklipp, og kontaktet flere frivillige frisører som stilte opp. Men flere av flyktningene ville heller låne frisørredskapene for å klippe selv, og mange av dem var utrolig flinke. Flere hadde vært frisører i hjemlandet, og fortalte om nedbrente og utbombede salonger som de måtte flykte fra. Det var her idéen om Wide-Ink ble til, sier Al-Saedy til DNB feed.

Til VårtOslo forteller hun at de fikk sette opp en salong på årets Øyafestival, og at det har vært en døråpner for prosjektet.

— Nå har vi en pop-up-salong på Tøyen, som er åpen hver dag. Folk er nysgjerrige, de ansatte får praktisere det de kan, og ikke minst praktisere norsk-kunnskaper med kundene.

Pop-up-salongen til Wide-Ink på Tøyen. Foto: Lena Haugland

Opptatt av inkludering

Wide-Ink har startet en startskudd-kampanje via DNB, hvor folk kan bidra til prosjektet økonomisk ved å vippse penger. Målet er å få en fast frisørsalong.

— Vi ønsker en fast frisørsalong hvor vi inkluderer våre nye landsmenn. Det finnes jo flere frisørsalonger som drives av innvandrere, men fordi noen av dem må jobbe svart må de holde seg skjult. Hos oss skal vi ikke skamme oss og skjule oss, og vi skal heller ikke ha for lave priser på det vi driver med, sier Al-Saedy.

— Integrering er et ord som blir mye brukt, men det er viktig å huske at det er vårt samfunnsansvar å inkludere. Først når vi inkuderer folk som er nye i landet får de muligheten til å selv integreres gjennom å for eksempel å lære seg norsk.

Al-Saedy forteller at salongen på Tøyen skal ha kvinnekveld en gang i uka, særlig tilrettelagt for kvinner som bruker hijab.

— Kvinner jeg kjenner som går med hijab blir enten plassert i bakrom for å klippe håret, eller må gjøre det hjemme. Derfor skal vi dekke vinduene med fine silkegardiner, og ha en dag hvor kvinner med og uten hijab kan sosialisere seg.

— Det er ikke så vanskelig

I tillegg til å få en fast frisørsalong skal Wide-Ink neste sommer jobbe med mobile vannpipe-vogner som skal fungere som kafeer. Det har de også allerede gjort tidligere.

— Med vannpipe-prosjektet skal vi skape muligheter for de som ikke har forkunnskaper også, for det er ikke så vanskelig som mange skal ha det til, sier Al-Saedy.

— Hvis man støtter Wide-ink gjennom for eksempel startskudd-kampanjen, eller å klippe seg hos oss, kan man faktisk gjøre en forskjell, og få våre nye landsmenn ut i arbeid.

Ghada (som klipper), Misab og Toran. Foto: Lena Haugland
Powered by Labrador CMS