Før krigen var Aleppo et matmekka med de dyktigste kokkene, og Mahmoud var en av dem. Snart serverer han mat til deg og meg på Vippetangen.
Mahmoud drev flere restauranter i Syrias travle storby Aleppo. Han var en av byens flinkere kokker i en by med flinke kokker.
Men den gang da. Det siste halvannet året har Mahmoud, kona og datteren bodd på et flyktningemottak i Nord-Norge. Flyktninger fra en brutal krig som har lagt Aleppo i ruiner, langt hjemmefra, og langt fra Syrias kulinariske mekka.
Han bokstavelig talt syklet til Norge, over Storskog-grensen fra Russland. Husker du bildene?
Men han har også fått opphold. Og han vil til Oslo for å jobbe. Mahmoud skal nemlig drive en syrisk matbod ved Vippa, hovedstadens nye kultursenter og mathall som snart åpner på Vippetangen.
Annonse
— Jeg er kokk, jeg må jobbe
Det hele startet med noen gode hjelpere - for ikke å glemme DNBs «crowdfunding»-satsning Startskudd.
— Mahmoud skrev til meg, «Jeg bor i Nord-Norge med familien min. Jeg vil til Oslo, jeg er kokk, jeg må jobbe», forteller Ragnhild Slettner.
Ragnhild er sosial entreprenør og driver Mestringsguiden, en tjeneste som hjelper flyktninger i bosettingsfasen med å finne bolig og oppfølging i den første tiden. Tanken er hjelp til selvhjelp.
Hun får mange henvendelser fra flyktninger, og det var slik hun kom i kontakt med den syriske kokken langt oppe i nord.
— Utrolig mye god syrisk mat
— Jeg sa ja til å finne bolig til ham, og samtidig begynte jeg å sysle med tanken om Vippa. Det er jo utrolig mye god syrisk mat i hjemmene, men hvor skal vi som bor her spise så godt?, sier Ragnhild.
— Det kommer masse kvalifiserte folk som kan lage mat, så jeg tenkte at det må jo gå an å lage en syrisk restaurant.
— Men det er en bitteliten bod, så utfordringen er at vi prøver å starte i det små for å teste ut hva som går og hva som ikke går. Det er et streetfoodkonsept som baserer seg på småretter, med syrisk shawarma, falafel som et vegetaralternativ, og mer.
Så kom Vippa på banen
Ragnhild presenterte prosjektet for daglig leder på Vippa, Kaja Skovborg–Hansen.
— Vi må kunne ha syrisk mat, og jeg har en kokk, sa jeg. «Ja, men det må vi få til!» sa den daglige lederen ved Vippa. Hun var veldig positiv til det, sier Ragnhild.
— Vi har ikke økonomi til å starte dette på Vippa, så prosjektet er virkelig på deres goodwill. Dette hadde ikke vært mulig hvis de ikke var så generøse at de ga oss muligheten. Det er et inkluderende sted som vil ha oss med.
I tillegg til Vippa har Ragnhild med seg en stor gjeng med medgründere fra SoCentral som gir av sin tid og kompetanse. Dette har blitt et stort dugnadsprosjekt.
«Folk flest» donerte 50.000 på fire dager
Det er bare fem uker siden de først bestemte seg for å satse på prosjektet.
Ragnhild fikk høre om Startskudd, en ny tjeneste DNB har lansert. Dette er en nettside hvor man kan promotere et prosjekt og håpe på at folk er villige til å donere penger – såkalt crowdfunding – via Vipps.
Så mange har vippset dem penger at de nådde sitt første delmål på 50.000 kroner etter bare fire dager. Ifølge prosjektsiden tillater det dem å «dekorere, lage skilt, lage menyer, markedsføre og kjøpe de første ingrediensene til de deiligste retter som skal selges i boden».
Senere nådde de 60.000, som gjør at de kan kjøpe kjøttkvern og foodprosessor. I skrivende stund har de fått inn mer enn 71.000 kroner. Neste delmål er 75.000, som gjør at de blant annet kan kjøpe stekeplate og frityrkoker. Endelig mål er 120.000.
De trenger også gjenbrukstallerkener og alt av servise, og folk som vil kan donere dette i matboden på Vippa.
Aleppo bahebek
Hvasadu? Aleppo bahebek betyr «Aleppo, jeg elsker deg». Og det er navnet de har gitt til matboden.
Før krigen var Aleppo Syrias største by. Det er en by med mye historie og kultur, og er spesielt kjent i den arabiske verden for å være en musikalsk og kulinarisk by. Et mangfoldig metropol som består av arabere, kurdere, armenere og turkmenere. Gjennom årene har alle disse bidratt til byens kulinariske kjøkken.
— Når man googler Aleppo skal man bla gjennom veldig mange sider før det dukker opp noe som er vakkert, dessverre. Men vi ønsker å fortelle historien bak. Litt sånn hvordan det var før. Hva er minnene for de som kommer hit? For dem så er jo minnene nettopp det dagliglivet fra før krigen, sier Ragnhild.
— Navnet blir et slags symbol på at Syria og Aleppo er mye mer enn den krigen. Flyktninger er mye mer enn flyktninger. Som Mahmoud, en meget anerkjent kokk fra Aleppo som dessverre har blitt flyktning. Man må snu og se dem den veien. Det er det vi ønsker å vise.
Tre (syriske) kokker
Mahmoud kommer til å stå i Aleppo bahebek med to andre syrere som er flinke til å lage mat.
Målet er at dette skal være et springbrett, at han skal jobbe der til han har fått kunnskap om hva norske kunder vil ha og hva mattilsynet krever.
Håpet er at han senere kan bli selvstendig, enten som ansatt i en restaurant eller ved å starte sin egen.
Når Mahmoud er klar til å forlate redet, skal nye mennesker få muligheten til å jobbe i matboden. De som får plass der inne skal enten være kokker fra før, eller ha god kunnskap om matlaging og ønske en karriere innenfor matbransjen.
Fra 8. april kommer Mahmoud til å stå i Aleppo bahebek og vente ivrig på oslofolk som vil smake på syrisk streetfood.
(PS: Ønsker du å bidra? Finn ut hvordan på prosjektsiden.)