Svenskene Mathias Risberg og Antonio Kärlek haiker rundt med campingvogn. Foto: Christian Boger

Disse svenskene haiker til Hollywood — i campingvogn uten bil. I helgen var de i Oslo

I veikanten på Oslos vestkant står to karer med gitar, munnspill, godt humør og haiker. Uten bil, selvfølgelig. Men campingvogn har de svenske gutta.

— Nordmenn er mye flinkere til å plukke opp haikere enn svensker, sier svenske Mathias Risberg (28).

I buskene langs Vækerøveien, ved Lysejordet barnehage, har de parkert en campingvogn. I tre måneder har Mathias og Antonio Kärlek (31) haiket i Sverige. Det utrolige er at de har haiket rundt med campingvogn på slep.

I helgen nådde reisefølget Oslo. Siden fredag har de holdt leir på Bogstad Camping. Søndag ettermiddag forsøkte de å haike seg videre. Destinasjon denne gang: Telemark og Sørlandet.

Den ultimate destinasjonen: Hollywood i California via EuroDisney utenfor Paris. Med campingvogn!

Et sosialt eksperiment

Gutta bak eksperimentet har haiket hele livet og i alle verdenshjørner. Det siste haikeeventyret startet hjemme i Sverige for tre måneder siden. Siden den gang har de fått haik vel 2.000 ganger på turen mot Paris og senere muligens Hollywood.

— Vi er ute på en haiketur gjennom verden. Vi vil gjeninnføre haiking og tilliten til haikere. Samtidig er det også en mulighet for å oppleve landet sitt, og andre land. Det er også veldig spennende å møte nye kulturer og nye folk, sier Risberg.

Det glade følget på to tar med seg både godt humør, nysgjerrighet og musikkglede på turen. Bevæpnet med gitar og munnspill blir ventetiden betydelig kortere enn hva den ellers ville blitt, mener de glade svenskene.

— Du kan gjerne kalle dette et stort sosialt prosjekt. Samtidig vil vi få tilbake tiltroen til det å komme seg fram ved hjelp av å haike, påpeker Antonio.

Roser Ola Nordmann

Etter tre måneder på kryss og tvers i nabolandet har de to turkameratene oppholdt seg den siste uka i Norge. Etter å ha opplevd Røros, Østerdalen og flatbygdene nord for Oslo, kom de fredag til hovedstaden og campingplassen ved Bogstadvannet.

— Oslo er en fantastisk by! Og så er vi jo veldig heldige med været, istemmer de to svenskene.

Campinghaik utenfor Hamar
Nordmenn er flinke til å ta med haikere ener de svenske vagabondene. Her fra Cirkle K utenfor Hamar fredag. Foto: Privat

Det er ikke bare Oslo de er imponert over. Nordmenn som helhet har begeistret dem på mange måter. Ikke minst når det gjelder rausheten når de står haikende med tommelen langs landeveien.

— Det er mye lettere å få haik her i Norge enn hjemme i Sverige. Dere norske er mye mer inkluderende og lettere å komme overens med, og stoler mye mer på folk med enn de fleste svensker, mener Mathias.

VårtOslo unnlater å spørre om de kanskje tror nordmenn er litt godtroende og naive. Det er så hyggelig å få ros fra broderfolket at vi klokt holder spørsmålet for oss selv.

Sender campingvogna som fortropp

Det spesielle med det siste prosjektet er at gutta nå haiker med campingvogn. Det vil si at de har campingvogn med på turen, men ikke bil til å trekke denne. Så langt har dette ikke bydd på de store utfordringene.

— Folk blir ofte litt satt ut når vi forteller at vi har en campingvogn også. Men stort sett løser dette seg greit. Har de ikke hengerfeste, unnskylder de seg fort. Og har de full bil hender det gjerne at de tilbyr å frakte campingvogna i forveien, smiler herr Kärlek.

Så langt på turen har de fått haik rundt 2.000 ganger. Noen av de som har latt seg forbarme over de to langs veikanten har vært litt mer spesielle enn andre.

— Vel tjue haiketurer med svensk politi har vel vært noe av det mest spesielle på turen så langt, smiler de to gutta.

Destination Hollywood

Søndag kveld var gutta opptatt av å få haik fra Oslo, videre mot Telemark og Sørlandet. Men drømmen om en sluttdestinasjon er mye større.

campinghaik - haiking
De drømmer om å haike til Hollywood. Søndag ventet Mathias (t.h) og Antonio sevenskene Mathias (t.h) og Antonio på å komme seg videre fra Vækerøveien. Foto: Christian Boger

— Drømmen er å haike helt til Hollywood i Los Angeles, California. Om det tar ett år eller tre er ikke viktig. Vi har kontakt med noen av de store havnene i Europa, og god tro på at det skal kunne la seg gjøre å komme seg over Atlanterhavet med båt, forteller Risberg.

Før Hollywood blir en eventuell endestopp er ambisjonene litt lavere. Fornøyelsesparken EuroDisney utenfor Paris er også en drømmestopp for de to originale og hyggelige svenskene.

Så gjenstår det å se hvor glatt turen videre går. Søndag kveld ventet de to glade gutta fortsatt på haik videre fra Vækerøveien i Oslo og mot sydligere breddegrader. Og kanskje Hollywood.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer