Byrådsleder Raymond Johansen er svært fornøyd med den nye innsynsløsningen. Foto: Christian Vassdal
Byrådsleder Raymond Johansen er svært fornøyd med den nye innsynsløsningen. Foto: Christian Vassdal

Nå skal det bli lettere å kikke politikerne i kortene. Difi og Oslo kommune lanserer ny innsynsløsning

Denne uka lanserer Difi og Oslo kommune en ny innsynsløsning for offentlig sektor. eInnsyn skal gjøre det enklere for alle å få innsyn i offentlige dokumenter.

Publisert

– I Norge er vi stolte over åpenheten. Et av de viktigste prinsippene vi styrer etter, er åpenhet i forvaltningen. Med eInnsyn tar vi et viktig steg videre. Det er flott at stat og kommune har utviklet denne løsningen sammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Monica Mæland. Foto: Nina Aldin Thune / Wikimedia Commons
Monica Mæland. Foto: Nina Aldin Thune / Wikimedia Commons

Det nye innsynssystemet har fått navnet eInnsyn, og er utviklet av det statlige Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) i samarbeid med Oslo kommune. I eInnsyn vil man kunne få tilgang til både statlige og kommunale dokumenter. Tidligere har dette vært delt i to: Offentlig Elektronisk Postjournal (stat), og Søk i Politiske Saker (kommune). eInnsyn vil også tilby kommunens postjournal.

Mer åpenhet og sterkere offentlighet

Byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, er også begeistret for den nye innsynsløsningen.

– Dette unike samarbeidet mellom statlig og kommunal sektor vil gjøre det langt enklere for innbyggere, journalister, næringsliv og andre å følge med på beslutningsprosesser som angår dem. Gjennom en felles offentlig innsynsløsning kan vi praktisere mer åpenhet og styrke offentligheten. For demokratiet er det viktig at man enkelt kan kikke offentlig sektor i kortene, sier Johansen.

Samarbeid på tvers i offentlig sektor

Difi og Oslo kommune har på tvers av statlig og kommunal sektor utviklet innsynsløsningen for hele offentlig sektor.

– For å øke farten på digitaliseringen i offentlig sektor må vi i større grad tenke som ett konsern, og digitalisere på tvers i offentlig sektor. Nå har vi vist at vi kan få til dette i praksis. Det har like stor verdi som innsynsløsningen i seg selv, sier direktør i Difi, Steffen Sutorius.

Per nå er det 121 statlige virksomheter og omtrent 20 virksomheter og bydeler i Oslo kommune som har koblet seg på. Målsettingen er at hele offentlig sektor etter hvert samles i eInnsyn som en felles løsning.

Powered by Labrador CMS