Dimitri utenfor =Oslos salgslokale i Skippergata 14, med et maleri han fikk tilsendt av en leser.
Dimitri utenfor =Oslos salgslokale i Skippergata 14, med et maleri han fikk tilsendt av en leser.

«I'm gonna make you a star». Blant de rusavhengige var han en legende. Nå er han ikke mer

Dimitri var =Oslos faste fotograf fram til i fjor. Mandag mistet han livet til covid-19, 58 år gammel. Takk for alt!

Publisert

– «I'm gonna make you a star». Det var Dimitris faste replikk, enten han møtte kong Harald, David Lynch, gatemusikanter eller =Oslo-selgere. På den årlige utdelingen av Fagpresseprisene var han selv stjernen og mottok til sammen fire priser for beste foto, forteller Kari Bu, som i en årrekke var hans kollega i =Oslo.

Behandlet rusavhengige som folk

Dimitri Koutsomytis kom til Norge i 1996, fra Kastoria, en liten by i Hellas. Etter få år som hobbyfotograf i Sandnes ble han kåret til Årets fotograf i bladet Fotografi i 2003. Året etter meldte han seg frivillig til å jobbe med Norges første gatemagasin.

– Han hadde en baktanke: Å behandle rusavhengige som vanlige folk, som fikk lov til å smile på bilder. På den tiden var det et ukjent syn i media, der disse menneskene helst ble presentert bakfra med hettegenser eller i anonymiserende motlys.

Dimitri mottar Fagpressens fotopris 2010.
Dimitri mottar Fagpressens fotopris 2010.

En legende

I Oslo kjente Dimitri ingen, men takket være =Oslo-selgerne kunne han snart gå på Karl Johan og møte tjue personer som ville prate og gi ham en klem. Han takket ofte selgerne for at han følte seg hjemme i byen. Han fikk etter hvert fast jobb som fotograf i magasinet, og mottok Fagpressens fotopris fire ganger.

I den internasjonale gatemagasinverdenen var Dimitri en legende, både som fotograf, designer og festløve. Også her vant han det som fantes av priser og utmerkelser, og bildene hans har stått på trykk i magasiner og aviser solgt av vanskeligstilte på alle kontinenter.

De gode minnene om Dimitri vil leve videre blant de mange menneskene han har rørt ved, både som menneske og fotograf. Og de unike bildene hans vil leve videre i fremtidige utgivelser av =Oslo, sier =Oslo i et minneord.

I den internasjonale gatemagasinverdenen var Dimitri en legende.
I den internasjonale gatemagasinverdenen var Dimitri en legende.

– Utrolig viktig mann

Mange har reagert med tristhet over nyheten. Blant disse er Arild Knutsen, Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

– Det er bare veldig, veldig trist. Jeg husker Dimitri fra flere måneder før det første magasinet kom ut. Han var en klippe i Erlik Oslo fra våren 2005 og en utrolig god fotograf. En utrolig viktig mann for byens vanskeligstilte og en utrolig viktig mann for Oslo. Og en veldig, veldig fin person, sier han.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS