Oslo 20241218. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus møter pressen i forbindelse med at hun trekker seg.
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus møter pressen i forbindelse med at hun trekker seg.

Valgerd Svarstad Haugland (68) trekker seg som statsforvalter i Oslo

Bakgrunnen er to alvorlige avvik internt: brudd på offentlighetsloven og manglende behandling av klager på tvangsmedisinering, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

Publisert

– Vår gjennomgang viser at 123 saker som omhandler 114 pasienter, ikke har blitt behandlet, men lagt til side. Dette er i strid med våre rutiner for saksbehandling. Dette rydder vi nå opp i ved å kontakte personene det gjelder, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Det er 969 innsynskrav til helseavdelingen som ikke er blitt behandlet i årene 2019 til 2024.

Går av ved nyttår

– Begge disse avvikene er alvorlige, og Statsforvalteren har i samråd med departementene besluttet å innhente ekstern bistand for å gjennomgå saken i samarbeid med relevante myndigheter, opplyser Haugland.

Hun går nå av som statsforvalter når åremålet går ut ved nyttår.

Hun skulle egentlig vært konstituert fram til Jan Tore Sanner tiltrer i embetet i august.

– Svært alvorlig sak

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap), som er overordnet statsråd, kaller det en riktig avgjørelse.

– ­Dette er en svært alvorlig sak som rammer mennesker i en sårbar situasjon som er underlagt et svært inngripende tiltak. Dette har gått ut over rettssikkerheten til mennesker og pasienter med alvorlige psykiske lidelser. Dette skal ikke skje, og når det har skjedd, er det helt avgjørende at det ryddes opp. Innbyggerne skal kunne ha tillit til og være trygge på at statsforvalterne håndterer sakene sine i tråd med lover og regler, sier Tung i en pressemelding.

Departementet mener at oppfølgingen av sakene ikke har vært god nok, og at det ble varslet for sent.

Etterspurte flere ganger

Feilen ble avdekket i sommer. Redegjørelsen ble etterspurt flere ganger av Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet, opplyser departementet.

Helse- og omsorgsdepartementet ble varslet muntlig av Helsedirektoratet 12. november og opplyste Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 20. november da statsforvalteren ennå ikke hadde levert noen skriftlig redegjørelse.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier også at saken er veldig alvorlig.

– Som helse- og omsorgsminister er jeg svært opptatt av at pasientrettighetene ivaretas. At det ikke har skjedd for disse pasientene, er veldig alvorlig. Det er brudd på pasientrettigheter når en klage om tvangsmedisinering ikke håndteres i henhold til loven. Det er bra at denne saken har blitt avdekket og helt avgjørende at Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus nå rydder opp, sier Vestre.

Har klaget over ressursmangel lenge

Haugland sa imidlertid på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at hun har klaget til sine overordnede på manglende ressurser lenge, og at dette er en «meldt katastrofe».

– Men det unnskylder så klart ikke disse alvorlige avvikene, men det er et uttrykk for at det har vært en veldig krevende situasjon. Jeg håper min etterfølger får litt bedre økonomiske rammer, sier Haugland.

Valgerd Svarstad Haugland var KrF-leder i 1995-2004, barne- og familieminister 1997–2000 og kultur- og kirkeminister 2001–2005.

Hun forteller at det er langt flere klager på helseområdet enn det var for flere år siden.

– Saksbehandlingstiden vi har med våre ressurser, er 20–30 dager. Vi har ikke kapasitet til å behandle dem så fort som vi burde gjort.

Hun kaller det som har skjedd, for en menneskelig feil og sier de har gjort en veldig grundig undersøkelse for å sikre seg at de har avdekket alle berørte saker.

Peker også på underordnede

Haugland sier ingen statsforvaltere kan lovverket utenat på alle områdene de skal dekke, og at hun er avhengig av sine underordnede.

– Å ha tillit til mine ledere har vist seg å ikke være godt nok i denne saken, og da er det jeg som må ta ansvar som øverste leder, sier den avtroppende statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Pasientene som ikke har fått sine saker behandlet, blir nå kontaktet.

Valgerd Svarstad Haugland har vært statsforvalter siden 2011, i et embete som både har blitt utvidet og skiftet navn flere ganger: Først som statsforvalter i Oslo og Akershus, deretter som statsforvalter i Oslo og Viken, deretter som statsforvalter i Oslo og Viken, og deretter som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Hun startet yrkeslivet som lærer, men var mest kjent som politiker. Haugland var KrF-leder i 1995-2004, barne- og familieminister 1997–2000 og kultur- og kirkeminister 2001–2005.

Powered by Labrador CMS