Tore Olsen Pran går snart fra stillingen som direktør i drabantbydelen Alna, til samme stilling i en svært urban bydel med hele to områdeløft. — Det skal bli kjempegøy.
— En viktig grunn til at jeg søkte meg til Gamle Oslo, er at jeg ser på den som en av de mest spennende bydelene i Oslo, der man både har byutviklingsutfordringer, og i deler av byen levekårsutfordringer. Den miksen synes jeg er svært spennende, sier Tore Olsen Pran.
25 september tiltrår 57-åringen fra Nordfjord, men med 30 års fartstid i hovedstaden, som ny bydelsdirektør i Gamle Oslo. Da kommer han rett fra en 6-årig åremålsstilling som direktør i Bydel Alna, og før det stillingen assisterende regiondirektør i Husbanken, med ansvar for Groruddalsatsningen.
Det siste kan komme godt med i Bydel Gamle Oslo, bydelen med det berømte områdeløft Tøyen (også kjent som Tøyensatsningen), og hvor områdeløft Grønland girer opp nettopp i år.
Tore vil aktivisere deg
— Det skjer mye i bydel Gamle Oslo, med for eksempel områdeløft Tøyen, og nå også Grønland. Du får nok å holde på med?
— Ja, det blir spennende. Områdeløftene synes jeg er svært interessante. Det er et arbeid som er godt i gang, men jeg håper jeg kan bidra med kunnskapen jeg har om dette inn i løftene. Hvordan organiserer man et sånt type arbeid? Hvordan greier man å mobilisere opp ressursene til de som bor i området?
— Skal du lykkes, må du lykkes med å utløse energien til de som bor der og til aktørene i området. Kommunen tilrettelegger og fasiliterer, men det er først og fremst aktørene og befolkningen som må få brukt sine ressurser.
— Så er det å ha tålmodighet. Dette er et arbeid som tar tid, og man må ikke skape forventninger som ikke realiseres. Skal bydelen ha tillit i befolkningen, må vi skape forventninger det er mulig å nå.
— Tiltakene må ha lokalt eierskap
Pran ser på områdeløftene som viktige for bydelen. Men han vil ikke uttale seg om konkrete tiltak.
— De konkrete tiltakene får man frem i prosessen sammen med lokalsamfunnet. Tiltakene må ha et lokalt eierskap hvis de skal lykkes.
— Så vil jeg også først bruke litt tid på å bli kjent med hva de har gjort her. Jeg prøver å ikke gå for mye ned i enkelttiltak, men å se det store bildet. Min viktige oppgave blir å lede organisasjonen, og å lede lederne.
— Det første jeg skal gjøre er å bli kjent med lederne, og hva de mener er utfordringene. Bydel Gamle Oslo er kjent for å være en kompetent organisasjon med mye flinke folk og ledere, og jeg må bli kjent med de før jeg tar andre steg.
Digitale Gamle Oslo
Den vordende bydelsdirektøren er også svært opptatt av digitaliseringen av bydelens tjenester. Et tema som kanskje ikke virker like spennende som områdeløftene, med deres store, fotogene utviklingsprosjekter, men som likefremt er svært viktig.
Folket har nemlig blitt vant til at ting foregår digital, og da kan ikke bydelen henge etter.
— På samme måte som andre bydeler, står Gamle Oslo ovenfor endrede brukerbehov og behov for utvikling av nye tjenester.
— Utfordringen er hvordan vi skal kunne digitalisere fort nok. Det gjelder ikke bare meg, men alle ledere i bydelen. Og hva som er fort nok, er det befolkningen og brukerne som bestemmer. Folk forventer tilgang digitalt, for eksempel på mobilen.
— Det krever både innovasjon, utvikling og samarbeid på tvers av bydelene. Du kan ikke digitalisere én bydel, for du kan ikke ha ulike løsninger i ulike bydeler. Og det krever samarbeid på tvers av bydelene. Bydelene er godt i gang, men det vil likevel være en krevende utfordring fremover.
Snart klar til å ta fatt i Gamle Oslo
— Hva tenker du er de største forskjellene mellom å være bydelsdirektør i Alna og Gamle Oslo?
— Det er veldig mye likt. Men mens begge bydeler driver de samme tjenestetilbudene, har Gamle Oslo en mer bymessig utvikling. Byutviklingen går fra indre bykjerne og utover, så veksten i Alna er ganske langt frem i tid, mens den er stor nå i Gamle Oslo. Det å fornye og samtidig ta vare på det som er gode kvaliteter i en bydel som endrer seg fort, er en balanseutfordring som gjelder i hele bydelssektoren.
— Og nå er det altså bare en måned før du blir Gamle Oslos bydelsdirektør. Gleder du deg?
— Ja, det skal bli kjempegøy. Jeg skal bare få avsluttet på en god måte i Bydel Alna, så er jeg klar til å ta fatt i Gamle Oslo. Det gleder jeg meg til.