Dette er sjøbadstua som vant arkitektkonkurransen. Firmaet Zeuthen+Stjern slo ut 56 andre arkitektforslag. Illustrasjon: Zeuthen+Stjern
Her er Oslos nye sjøbadstu. Den legges utenfor Operaen i høst
En isbadende danske som elsker Oslofjorden vant arkitektkonkurransen. I september er hovedstadens nye fjordbadstu på plass i sjøen mellom Operaen og sjøskulpturen "She lies".
— Jeg bader i Oslofjorden hver lørdag hele året. Så jeg gleder meg veldig til den nye, flytende sjøbadstua er klar i september, sier arkitekt Anna Zeuthen.
Slo ut 56 konkurrenter
Sammen med arkitekt-ektemannen Audun Stjern eier hun firmaet Zeuthen+Stjern. De danket ut 56 andre arkitektforslag i konkurransen om utforming av Oslos nye sjøbadstu. Badstua som i høst skal legges i fjorden mellom Operaen og skulpturen "She lies".
— Vi trodde kanskje en håndfull arkitektfirmaer ville delta i konkurransen om å tegne badstua. Men vi endte med tilsammen 56 arkitekttegnede bidrag, forteller badstu-entusiast Sverre Jervell til VårtOslo.
Stor internasjonal oppmerksomhet
Annonse
— I sluttrunden hadde vi åtte forskjellige arkitektfirmaer med. Så landet vi på badstua tegnet av Audun Stjern og Anna Zeuthen. Det var mange sterke konkurrrenter, men vi endte opp med den badstua som har den beste kombinasjonen av design og funksjonalitet, sier Jervell.
Han forteller at sjøbadstua utenfor Sørenga allerede har tiltrukket seg oppmerksomhet fra hele verden. Tv-selskaper, aviser, magasiner og nettsteder omtaler den gamle fjordbadstua.
— Eksplosjonsartet. Det er det best beskrivende ordet. I farten kan jeg nevne tv-selskaper fra USA, Russland og Nederland. Så har VisitOslo en flott video som er blitt viral på nettet. Dette er fantastisk reklame for Oslo, sier Jervell.
— Når den nye sjøbadstua kommer i september forventer vi enda mer oppmerksomhet, fortsetter han entusiastisk.
Det er Sparebankstiftelsen DnB som betaler en million kroner for den nye fjordbadstua. I tillegg bidrar Oslo kommune med 50.000 kroner til et skikkelig toalett inne på land ved Operastranden. Den nye badstua blir bygget av verftet Sea Sight ved Hvide Sande skibs- og baadebyggeri på Vestylland i Danmark.
Danske spesialister på husbåter
— Hvide Sande har lang erfaring med å bygge båter i tre. De er spesialister på husbåter. Og en badstuflåte har mye til felles med en husbåt fordi den skal ligge i sjøen hele året. Vi samarbeider tett med verftet, og badstua blir bygget i en nordisk tresort, sier arkitekt Anna Zeuthen til VårtOslo.
Zeuthen+Stjern er Oslo-basert og et ungt arkitektfirma. Men arkitektparet har lang internasjonal erfaring.
— Jeg er jo opprinnelig dansk. Men så møtte jeg Audun i New York der vi begge jobbet som arkitekter. For 11 år siden flyttet vi til Auduns hjemby Oslo. Og jeg er blitt veldig glad i både byen og fjorden. Så det er utrolig gøy for oss at vår badstuflåte vant arkitektkonkurransen, sier helårsbader og arkitekt Anna Zeuthen.
Når badstuflåten ankres opp utenfor operaen må nok arkitektene forvente seg mye oppmerksomhet fra både byens badeengler og internasjonale medier.
https://youtu.be/Y_SiokxXz88 Trevirket som skal brukes i badstua blir en nordisk tresort. Badstuflåten får også en utedusj på dekk. Illustrasjon: Zeuthen+Stjern
Tre ukers ventetid
— Det er bare hyggelig. Vi syns det er fint å være med på et prosjekt som betyr så mye for så mange, sier Zeuthen.
— Nå er det opp til tre ukers ventetid på å leie badstua utenfor Sørenga. Bursdagslag, utdrikkingslag og folk som er badstu-glade står i kør. Så vi gleder oss til den nye badstua er på plass. Men få med at vi har drop-in hver torsdag. Det er utrolig hyggelig at så mange på kort tid er blitt glade i å ta badstu i fjorden vår, sier Sverre Jervell.
— Folk må også få med seg Facebook-siden vår. Vi opplever at unge folk er kjempe-entusiastiske på vegne av Oslo og fjorden vår, sier badstu-entusiasten.
To vinnere men bare en legges utenfor Operaen
Jervell forteller at da konkurransen om å tegne en ny badstu var i sluttfasen ga de også 20.000 kroner i prispenger til det mest kreative forslaget.
— Vi valgte først ut en vinner for kreativ design blant de åtte finalistene. Det ble «Bjelkelaget» sendt inn av Stian Fammestad og Niels Torp arkitekter. Det fikk derfor vinnerprisen på 20 000 kr. Men styret landet til slutt på at Zeuthen+Stjerns forslag var det mest hensiktsmessige ut fra en kombinasjon av form og funksjonalitet. Derfor er det den badstua som nå blir bygget og lagt utenfor Operaen i september, avslutter Jervell.