Vålerenga er vriene å ha med å gjøre i Forum. Foto: André Kjernsli

Det var ikke vakkert, men Vålerenga brøt formlaget Spartas seiersrekke

Etter en knalloppvisning hjemme mot Frisk, gikk Vålerenga på trynet i kampen etter, borte mot bunnlaget Stjernen. Derfor var det viktig for VIF å kapre tre poeng lørdag.

Lørdag ettermiddag fikk Vålerenga hockey besøk av det andre østfoldlaget i Get-ligaen, Sparta, som er stinne av selvtillitt etter fire strake seire.

VIF vant forrige oppgjør mot Sparta etter at Tobias Lindström scoret kampens eneste mål. Tobbe har for øvrig fått bra fart poengplukkingen i det siste, det er godt nytt for et VIF-lag som sliter med å få pucken i mål.

Vålerenga – Sparta 5-2 (2-1, 1-1, 2-0). 1001 tilskuere. Mål: 1. periode: 1-0 (7.04) Daniel Sørvik (Sander Frøberg), 1-1 (11.00) Victor Öhman (Hans Kristian Jacobsson, Martin Søgaard), 2-1 (18.48) Colin Spaberg Olsen (Thomas Olsen, Kalle Eklund). 2. periode: 3-1 (26.23) Filip Gunnarsson (Sørvik, Svein Rotbakken), 3-2 (34.15) Öhman (Jonas Meisingset, Kristian Østby). 3. periode: 4-2 (53.14) Martin Røymark (Andreas Stene, Tobias Lindström), 5-2 (58.53) T. Olsen (C. Olsen, Ekelund). Utvisninger: Vålerenga 2 x 2 min., 4 x 2 og 1 x 10 min.

VIF med kun fire seniorbacker

Med Mats Trygg ute denne kampen stiller VIF med kun fire seniorbacker, det blir spennende å se om det vil prege kampen.

Daniel Sørvik (i midten bak) gratuleres etter at han førte Vålerenga i ledelsen. Foto: André Kjernsli

Dumme utvisninger er det ingen lag som liker, men allerede etter 49 sekunder ryker Enga på kveldens første, for å ha en mann for mye på isen. Trøsten får være at gjestene ikke fikk til noe som helst takket være godt undertallsspill av VIF.

Det smeller greit i vantene fra start her, fra begge lag. Det liker vi.

Scoring på kampens første målsjanse

Tretten minutter tar det før vi får kampens første målsjanse, og den fører like godt til mål. Vålerenga vinner droppen i Spartas sone, og pucken havner hos Daniel Sørvik. Han får gå relativt fritt inn, og setter pucken bak Per Kristian Lillegrend i Sparta-buret.

Så var det disse utvisningene da. VIF får mulighet til å spille i overtall, men får selv to mann utvist forholdsvis raskt. I undertall tre mot fem blir det vanskelig, og Spartas Victor Öhman setter pucken i mål bak en utspilt Steffen Søberg.

Sparta utlignet i spill fem mot tre. Foto: André Kjernsli

Det blir mye belastning på de fire seniorbackene til VIF i første periode, Emil Larsen har fått noen få bytt.

I en ganske jevn og sjansefattig kamp kommer Thomas Olsen seg fri, runder målet til Sparta og klarer neste å lure pucken inn kjøkkenveien. Colin Spaberg Olsen er på plass og dytter pucken inn i mål. Hjemmelaget har igjen tatt føringen i kampen, og går til pause med ett måls ledelse.

VIF-ledelse etter første periode

Midtperioden arter seg som den forrige, ganske jevn. I hvert fall når begge lag har fem mann på isen.

Slik et det ikke hele tiden. Sparta går på tre utvisninger i første halvdel av midtperioden, og på det tredje forsøke blir det uttelling for hjemmelaget. Daniel Sørvik, som oftere og oftere dukker opp i poengstatistikken, spiller Filip Gunnarsson fri, og han setter pucken sikkert i mål.

Filip Gunnarssin sniker seg rundt Sparta-keeperen og setter inn 3-1 målet. Foto: André Kjernsli

Sparta har ikke tenkt i gi seg ennå, og noen minutter senere setter Victor Öhman sin, og Spartas andre puck, bak Søberg i VIF-målet. Ganske unødvendig av VIF å slippe inn den der.

Sparta best i begynnelse av tredjeperioden

Til nå har dette vært en ganske rotete kamp, som egentlig har vært altfor sjansefattig til at det skal kommet fem mål.

På grunn av en brannalarm som gikk av ble det en forlenget pause mellom andre og tredje periode. Vålerenga leder nå med et mål, og det er ingenting som tyder på at det blir mange mål i tredje periode.

— Jeg synes vi spilte bra idag, men vi mistet det litt da Sparta presset etter at vi scoret, sier dagens bestemann på isen, Daniel Sørvik. Foto: André Kjernsli

Tredje periode kan det se ut til at begge lagene har bestemt seg for å ikke ta noen utvisninger. Dette er ikke kvelden for å se vakker hockey, og for første gang i matchen er det Spart som skaper noe. Men det er ikke mye de skaper, og målsjansene uteblir.

Det er ikke sikkert det er tilfelle, men det kan virke som om Vålerenga prøver å beskytte sin skjøre ettmåls ledelse.

Så misser en Spartaback en klarering relativt upresset i egen sone. Det gjør du ikke ustraffet med Martin Røymark i nærheten, han plukker og pucken og avslutter med dødelig presisjon.

Røya og Olsen dreper kampen

Ny tomåls ledelse, og med drøyt fem minutter igjen av kampen, er spørsmålet om Sparta har ork til å hente dette inn?

Med litt under to minutter av kampen tar de ut keeperen, og da går det som det ofte gjør – det andre laget scorer. Vålerenga jobber steinhardt, Colin Spaberg Olsen vinner pucken høyt i banen, passer til Thomas Olsen som kaldt setter pucken i tomt mål.

Thomas Olsen har akkurat satt pucken i tomt mål, og VIF vinner nok engang i Furuset Forum. Foto: André Kjernsli

Vålerenga vinner kampen 5-2, et reslutat som kanskje er i overkant flatterende for hjemmelaget. Men best var de.

Daniel Sørvik vinner helt fortjent prisen som beste Vålerenga-spiller, og gleder seg til bortekampen mot Narvik.

— Jeg synes vi spilte bra idag, men vi mistet det litt da Sparta presset etter at vi scoret. Selv fikk jeg vel ut 90-95 prosent. Vi kjente at vi hadde få backer, mener Sørvik.

— I tredje periode var jeg knapt over redline. Nå er det bare å glede seg til Narvik borte, de sier det er bra stemning der oppe.