Stor oppmerksomhet da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sprakk nyheten om at Oslo kommune kjøper opp alle aksjene i strømgiganten Hafslund. Foto: Arnsten Linstad

Det rødgrønne byrådet bruker 10 milliarder på å kjøpe opp strømgiganten Hafslund

– Norgeshistoriens største krafthandel, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han i morges presenterte nyheten om at Oslo kommune bruker rundt 10 milliarder kroner på å kjøpe Hafslund ASA.

Fra før eide kommunen nær 54 prosent av selskapet. Nå sikrer kommunen seg de gjenværende aksjene i den børsnoterte strømgiganten fra finske Fortum, Nordens største strømleverandør.

– Kjøper tilbake arvesølvet som ble solgt

For drøyt 20 år siden vedtok det da borgerlige flertallet i Oslo bystyre at kommunen kunne kvitte seg med hele eller deler av sitt eget kraftselskap, daværende Oslo Energi. Dagens byrådsleder Raymond Johansen var den gang SVer og hadde akkurat forlatt Oslo-politikken. Men hans partifeller i SV og hans nåværende parti, Ap, raste den gang mot det de kalte "salg av arvesølvet". I morges var det derfor en særs fornøyd byrådsleder som sprakk nyheten om det han kalte norgeshistoriens største krafthandel.

Rører ikke en krone i bykassa

– Vi kjøper tilbake arvesølvet for å sikre inntekter til Oslos innbyggere i generasjoner fremover. Og vi rører ikke en krone i finansbyråd Robert Steens bykasse for å få til dette historiske kjøpet. Kjøpet finansieres gjennom omstrukturering av dattervirksomheter i Hafslund ASA, sier Raymond Johansen til VårtOslo.

I praksis tar Fortum over markedsdivisjonen av nåværende Hafslund ASA, som driver kommersielt strømsalg, og 50 prosent av fjernvarmedivisjonen. Mens kommunen tar over strømnettet og 90 prosent av strømproduksjonen.

Utelukker ikke flere kommunale oppkjøp

– Godt eierskap krever mer enn å sitte stille. Vi skal ikke bare beskytte, men videreutvikle kommunens nye eierskap, sier Raymond Johansen.

– Innebærer det at du som byrådsleder vil kjøpe opp enda mer innen kraftsektoren?

– Jeg utelukker ikke flere oppkjøp. Husk at dersom kraftkonsesjoner ikke benyttes av andre kraftselskaper, går de tilbake til staten. Se hva som skjedde med Hydro for noen år tilbake. Derfor er det ikke utenkelig at Oslo kommune vil kjøpe opp enda mer i fremtiden, sier Johansen til VårtOslo.

– Forhandlingene om oppkjøp har pågått en stund, men arbeidet ble startet allerede i 2015 da vi begynte å se på Oslo kommunes selskapsstruktur, sier næringsbyråd Geir Lippestad (Ap), til høyre. Byrådsleder Raymond Johansen til venstre. Foto: Arnsten Linstad

Hafslund slukt av kommunalt selskap de tidligere kjøpte

Ut fra dagens børsverdi anslår VårtOslo at det koster rundt 10 milliarder kroner å kjøpe de gjenværende aksjene som gjør at strømgiganten Hafslund ASA blir heleid av Oslo kommune. Hafslund blir i praksis slukt av det kommunale energiselskapet E-CO. Sistnevnte er egentlig restene av det kommunale selskapet Oslo Energi, som de borgerlige bystyrepartiene vedtok å delprivatisere. Politikkens skjebnefulle ironi er dermed den at de rødgrønne kjøper tilbake det de borgerlige solgte.

Bedrifter på kommunens skraphaug

Få år etter at de det borgerlige bystyreflertallet gikk inn for å selge deler av det kommunale Oslo Energi, ble selskapet delprivatisert, og navnet havnet på den kommunale skraphaugen sammen med andre kommunale bedrifter, som Oslo Lysverker, Oslo Rørleggerbedrift og, nå sist, Oslo Vei. Konsekvensen av at de kommunale selskapene forsvant var at en lang rekke kommunalt ansatte mistet jobben.

Milliarder til bykassa

Men siden 2004 har likevel Oslo kommune tatt ut godt over fem milliarder kroner i utbytte. Penger som blant annet har gått til å bygge og drive barnehager, skoler og sykehjem. Med dagens oppkjøp av Hafslund ASA vil utbytte på aksjer og renter trolig doble seg. Det innebærer at dagens kjøp på 10 milliarder kroner vil gå i "pluss" om drøyt 12 år.

– Vi skal posisjonere oss som et stort nettselskap i Sør-Norge. Og husk at dette er vannkraft og ren miljøvennlig energi, sier næringsbyråd Geir Lippestad (Ap).

Høyre skeptiske, men ikke avvisende til Hafslund-kjøpet

Da det rødgrønne byrådet la frem oppkjøpet av Hafslund i morges var også Høyres gruppeleder og tidligere finansbyråd, Eirik Lae Solberg, til stede. Han er skeptisk, men avviser ikke at deler av handelen kan være fornuftig for Oslo kommune.

– Det er fornuftig at finske Fortum nå, som en del av handelen, blir en samarbeidspartner i driften av forbrenningsanlegget på Klemetsrud og i håndteringen av farlig avfall. Fortum er en stor internasjonal aktør med mye spesialkompetanse. Det er positivt, sier Lae Solberg (H) til VårtOslo.

Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, fulgte nøye med da Hafslund-kjøpet ble offentliggjort i Rådhusets Munch-sal i morges. Foto: Arnsten Linstad

Høyre mot å ta Hafslund av Børsen

– Men det rødgrønne byrådet kjøper jo nå egentlig tilbake deler av det Høyre og de andre borgerlige partiene i sin tid solgte til private?

– Nå skal jeg ikke være kategorisk på vegne av Høyre. Men vi skal tenke oss nøye om før vi konkluderer med hva vi går inn for når bystyret behandler oppkjøpet av alle aksjene i Hafslund ASA. Det positive er at Oslo kommune nå samler sine eierinteresser i strømproduksjon i ett selskap. Men vi er skeptiske til at kommunen tar Hafslund av børs. Det stenger ute private aktører med kompetanse, og det er Høyre prinsipielt mot, sier Lae Solberg.

Powered by Labrador CMS