Liv Guneriussen og Stian Schjelderup sto i spissen for en svært vellykket skolegårdaksjon ved Lakkegata skole. Foto: Støtteaksjonen for utvidelse av Lakkegata skolegård
— Det nytter å kjempe, forteller foreldre ved Lakkegata skole. Får tredoblet skolegården
Skolegården var trang og liten. Området rundt skjemmet av kriminalitet og dopsalg. Men driftige foreldre ved Lakkegata skole tok opp kampen.
Sist torsdag kunne barn, foreldre og naboer ved Lakkegata skole feire at Mosse Jørgensens plass er blitt en del av skolegården.
— Det vi har fått til så langt er nærmest et slags områdeløft. Det er ikke bare skolen og ungene som nyter godt av den utvidede skolegården, men hele nabolaget og bydelen, sier Stian Schjelderup til VårtOslo.
— Det nytter å kjempe. Vi har bare møtt velvilje fra bydel Grünerløkka, lokalpolitikere og fra et samlet bystyre, supplerer Liv Guneriussen.
Guneriussen og Schjelderup er begge foreldre til barn ved Lakkegata skole, og har stått i spissen for en svært vellykket utvidelse av skolegården. Feiringen sist torsdag var fordi plassen på omlag 2.800 kvadratmeter, oppkalt etter skolelederen, pedagogen og forfatteren Mosse Jørgensen, blir innlemmet i den eksisterende skolegården ved Lakkegata.
Og de har mer feiring i vente. Plassen kalt Mølla, tilstøtende skolen, er ferdig prosjektert og vil også bli innlemmet i skolegården innen et års tid. Dermed er utearealene ved Lakkegata tredoblet takket være foreldre og skoleledelse som har stått på og funnet løsninger.
— Tidligere hang det folk rundt skolen vi ikke akkurat forbinder med et godt skolemiljø, sier Liv Guneriussen.
— Vi har samarbeidet godt med politi og politikere, og rektor Espen Patsis-Torgersen har vært med på laget hele veien. Da vi i 2015 fremmet et innbyggeinitiativ for bystyret, ble det enstemmig vedtatt å utvide skolegården, forteller hun.
— Deler gjerne våre erfaringer med andre skoler
Lakkegata skole var en av skolene i Oslo med minst uteareal. Kampen foreldrene har kjempet for å utvide skolegården har paralleller til Bolteløkka skole i bydel St. Hanshaugen. Også det er en skole med lite uteareal. Der har foreldre startet arbeidet og fått med seg et samlet bydelsutvalg på planene. Nå gjenstår det å overbevise bystyrepolitikerne i Oslo rådhus.
— Vår oppfordring til foreldrene ved Bolteløkka er: Stå på! Selv om det kan virke håpløst, så finnes det alltid løsninger der det er vilje til forbedring. Vi deler gjerne våre erfaringer med både Bolteløkka-foreldre og andre, sier Liv Guneriussen.
— Men det hjelper å ha finansiering. Vi har fått god økonomisk støtte fra bydel Grünerløkka, Sparebankstiftelsen og Tove Reistads stiftelse. Det var ganske mye enklere å møte daværende næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) med å kunne si at vi selv hadde sørget for finanisering på 2.5 millioner kroner, sier Guneriussen.
Søker kulturdepartementet om fire millioner
Sparebankstiftelsen ga 600.000 kroner, Tove Reistads stiftelse bidro med en million kroner og bydel Grünerløkka bevilget 900.000 kroner. Nå har Lakkegata-foreldrene inne en søknad hos kulturdepartementet på fire millioner kroner for å få finansiert resten av skolegårdutvidelsen ved Mølla, og en ny søknad på 2.9 millioner kroner til Sparebankstiftelsen som del av et spleiselag med Undervisningsbygg.
— Hvis vi ikke hadde satt i gang med finansiering på egenhånd, ville vi neppe fått til dette, tror Schjelderup.
— Vi legger ikke skjul på at vi har lagt ned mye arbeid i denne saken. Da er det ekstra stas å se resultatet av alle timene vi har brukt på dette de siste årene, sier Guneriussen.
— Vi er utrolig stolte over hva vi har fått til. Og husk at dette kommer hele nabolaget og lokalmiljøet til gode. Kriminalitet forsvinner, og skolegården brukes langt utenom skoletiden. Det er rett og slett et områdeløft for fremtidige generasjoner her i området rundt Lakkegata skole, sier Schjelderup.